Barcelona

Tota l'oposició rebutja els pressupostos de Junqueras

El PP analitzarà si són "constitucionals", CSQEP qualifica Junqueras de "Montoro català", el PSC diu que són "continuistes i resignats", per C's són "per la independència", mentre la CUP no ha volgut valorar-los

RedaccióActualitzat

Els grups polítics de l'oposició al Parlament han coincidit a valorar negativament aquest dimarts a la tarda davant la premsa el projecte de pressupostos presentat aquest matí pel conseller d'Economia i Hisenda, Oriol Junqueras.

El PPC analitzarà "si els comptes són constitucionals"

El portaveu del Partit Popular català (PPC), Enric Millo, ha retret al govern que no hagi eliminat el que considera "despeses supèrflues i innecessàries". En concret s'ha queixat que creixi la partida de Vicepresidència i d'"Afers Suspesos" -en referència a la conselleria de Raül Romeva-, i també els 48,5 milions d'euros que està previst destinar a la hisenda catalana.

Per Millo, el conseller Junqueras no ha aprofitat l'oportunitat de rebaixar la pressió fiscal, i ha assegurat que els 874 milions de més en despesa social que es podrà fer és gràcies a la política econòmica del govern espanyol, que ha permès, ha dit, baixar el tipus d'interès que es paga pel FLA. Millo ha afegit que analitzaran fins a quin punt els comptes presentats vulneren la Constitució.

Per CSQEP Junqueras ha fet de "Montoro català"

El portaveu de Catalunya Sí Que Es Pot (CSQEP), Joan Coscubiela, ha qualificat la presentació de Junqueras de "màster de màrqueting immobiliari", i ha assegurat que la semblança que hi pugui haver entre "el que ha afirmat avui i la realitat és pura coincidència". Segons Coscubiela, Junqueras ha presentat uns pressupostos continuistes, "de Mas sense Mas".

El portaveu de CSQEP ha negat que siguin els pressupostos més socials de la història, tal com ha afirmat Junqueras, i els ha comparat amb els del 2010 que, ha afirmat, van tenir 2.276 milions d'euros més en despesa social, i ha retret al conseller d'Economia que hagi fet "trampes" per presentar-los.

Coscubiela ha anunciat que presentaran una esmena a la totalitat, que la setmana que ve presentaran una proposició de llei per reformar l'impost de successions i també que reclamaran que es recaptin més diners amb l'impost de patrimoni i amb la "fiscalitat verda."

Segons el PSC, són uns pressupostos "resignats i desobedients" amb el Parlament

La portaveu del grup parlamentari del PSC, Eva Granados, ha anunciat que també presentaran una esmena a la totalitat als pressupostos, que han qualificat de "continuistes, resignats i desobedients amb el Parlament", perquè no s'hi veuen, ha afirmat, les resolucions adoptades en el ple contra la pobresa.

Granados, fent referència als càlculs presentats per CSQEP, ha assegurat que al PSC li surt una diferència encara més gran, fins a 2.557 milions d'euros menys en despesa social acumulada des del 2010. La portaveu ha comparat els pressupostos de Junqueras amb els de Balears, comunitat que ha afirmat que un dèficit fiscal similar.

Segons ha assegurat, el govern de Francina Armengol ha augmentat un 5'6% el pressupost de salut, mentre que a Catalunya només puja un 3,3%, educació un 5,4% enfront un 4,5%, i polítiques socials, un 12% enfront un 2%. Això certifica, ha dit, que no hi ha hagut el "gir a l'esquerra" esperable de Junqueras.

La CUP demana la dimissió d'Albert Batlle

En coherència amb l'actitud mostrada en la presentació dels pressupostos, el grup parlamentari de la CUP no els ha volgut avaluar davant la premsa en protesta pels incidents d'aquest dilluns al vespre després del desallotjament del "Banc Expropiat" al barri de Gràcia de Barcelona.

La diputada de la CUP Eulàlia Reguant ha dit que no han tingut temps d'estudiar-los perquè estan "ocupats analitzant el què va passar a Gràcia." Han responsabilitzat dels aldarulls als Mossos, i han reclamat la dissolució de la Brigada Mòbil (BriMo) i la dimissió del director de policia, Albert Batlle. Segons han dit, la CUP entén la política com "integrada" amb el que passa al carrer:

"Quan haguem tingut temps ja els valorarem i decidirem quines esmenes podem presentar."

En la roda de premsa els diputats de la CUP s'han referit a la conferència política que va fer aquesta formació en què van donar a conèixer les seves prioritats i criteris per als pressupostos de la Generalitat.

Ciutadans afirma que són per "acontentar la CUP"

Per la seva banda, el portaveu parlamentari de Ciutadans, Carlos Carrizosa, ha afirmat que són uns pressupostos que "sembla clar" que són "per la independència" i que busquen "acontentar la CUP", de moment sense èxit. També ha dit que s'ha "inflat el suposat enfocament social", i que s'ha fet per motius "electoralistes". Carrizosa també ha anunciat una esmena a la totalitat.

El portaveu de C's s'ha mostrat preocupat perquè l'hipotètic suport de la CUP no estigui "supeditat" als aldarulls del barri de Gràcia d'aquest dilluns:

"Ens semblaria un xantatge que es posi com a moneda de canvi que es deixin de perseguir aquestes conductes antisocials."

Junts pel Sí, els únics optimistes

El grup parlamentari que ha parlat en favor dels pressupostos de Junqueras ha estat, com era d'esperar, el seu. El portaveu adjunt de Junts pel Sí al Parlament, Roger Torrent, ha afirmat que els pressupostos presentats tenen "vocació d'estat i una gran ambició social". Conscient que els caldrà aconseguir algun tipus de suport extern per poder-los aprovar, Torrent ha afegit que esperen poder "enriquir-los" amb aportacions de la CUP i d'altres grups.

Segons Torrent, aquests pressupostos van "en la bona línia" perquè permetran "afrontar les situacions de pobresa i vulnerabilitat" de manera que, segons ha dit, es podrà anar "més enllà" del pla de xoc compromès amb la CUP. Torrent s'ha mostrat convençut que hi haurà acord per aprovar els pressupostos, tot i que "no serà una negociació fàcil."

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut