Barcelona

Junqueras porta al Parlament uns pressupostos "amb sentit d'estat"

El vicepresident del govern ha definit aquests comptes com "els més ambiciosos de la història" des del punt de vista social

RedaccióActualitzat

El projecte de pressupostos ja és, finalment, al Parlament. El vicepresident Oriol Junqueras ha presentat uns comptes que preveuen una despesa global de més de 23.700 milions d'euros, una mica més que l'any passat, un 1,5% més. Darrere d'aquest augment hi ha, fonamentalment, l'increment de la despesa social en 874 milions d'euros. Una partida que contempla salut, ensenyament i serveis socials, inclòs el pla de xoc que exigeix la CUP. I que equival més o menys, a la rebaixa dels interessos que s'han de pagar pel deute: 850 milions d'euros menys que l'any passat. Els pressupostos destinen doncs, tres quartes parts a despesa social. 

Els pressupostos presentats augmenten la inversió en salut en 316,7 milions d'euros i en destinen 211,2 a ensenyament, inclòs el pla de xoc. També 173 a Treball, afers socials i família. En la resta, que representa un 20%, s'inclouen partides per a l'habitatge o el transport públic, entre altres. 

Respecte als ingressos, la millora de la situació econòmica permet augmentar les bestretes que es rebran de l'estat, la recaptació per impostos propis i cedits. I, a més, es compta amb els diners pendents de la liquidació del 2014. Tot plegat, per complir amb un objectiu de dèficit del 0,7% que Junqueres ha tornat a qualificar "d'arbitrari i injust". A diferència de l'any passat, no inclouen ingressos que depenguin de la negociació política amb Madrid. N'han quedat fora els impostos que ja estan anul·lats pel Tribunal Constitucional (com el dels dipòsits bancaris o el de les nuclears), però sí que inclouen dos impostos que estan suspesos pel tribunal i pendents de resolució: el dels pisos buits i el de les empreses d'internet.

Per complir els pressupostos, la Generalitat compta amb 1.920 milions compromesos del model de finançament (sobretot, de la liquidació de fa dos anys, però també una bestreta d'aquest), iI també amb un estalvi de 850 milions en interessos.

En el projecte de llei, finalment, no s'hi recull res sobre la polèmica rebaixa del tram autonòmic de l'IRPF a les rendes baixes ni cap modificació sobre els impostos de patrimoni i successions. Per Junqueras, aquesta és una decisió que s'ha de debatre al Parlament, on el govern buscarà la complicitat de Catalunya Sí que es Pot i de la CUP.  

Un cop el consell executiu del govern hi doni formalment el vistiplau avui, els pressupostos podrien quedar aprovats, segons el conseller, a finals de juliol.

Catalunya creixerà enguany un 2,9% i crearà 73.100 llocs treball, segons el govern

La Generalitat preveu tancar aquest any amb un creixement del PIB del 2,9% i la creació de més de 73.000 llocs de treball, la qual cosa situarà la taxa d'atur en el 16,6%, dos punts per sota de la xifra del 2015.​

Pel que fa al mercat de treball, el govern català estima que tant aquest any com el pròxim continuarà la recuperació i es produirà una creació neta de llocs de treball i una disminució de la taxa d'atur.

Catalunya tornarà a créixer aquest any i també el que ve, un 2,7% el 2017

Aquest creixement es fonamenta en gran mesura en l'impuls de la demanda interna, gràcies a la millora del consum de les llars, de la formació bruta de capital i, en menys grau, de la despesa en consum de les administracions públiques, segons s'explica en els pressupostos.

El vicepresident del govern, Oriol Junqueras, s'ha estrenat aquest dimarts en el ritual de la presentació dels pressupostos al Parlament després d'haver-los aprovat el govern, un tràmit que ha generat expectació per saber-ne els detalls després de la polèmica de les últimes setmanes sobre la conveniència d'apujar impostos o no.

El vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, els ha lliurat a la presidenta de la cambra perquè se n'engegui la tramitació. A l'encapçalament dels comptes es pot llegir el lema "Pressupostos amb sentit d'Estat".

Junqueras ha lliurat també els pressupostos a Carme Forcadell 

En la compareixença informativa amb Carme Forcadell, Junqueras ha definit aquests pressupostos com "els més ambiciosos de la història" des del punt de vista social, i ha confiat que s'aprovin perquè és una opció molt millor que prorrogar-los. El vicepresident ha llançat un missatge a les forces parlamentàries:

"Esperem que des de l'absolut i escrupolós respecte a la sobirania de tots els grups parlamentaris, aquests pressupostos que creiem que són tan importants, tan positius, tan rigorosos i tan ambiciosos des del punt de vista social i econòmic, comptin amb el suport majoritari d'aquesta cambra perquè, sens dubte, aquests pressupostos seran molt millors que l'alternativa de mantenir-los en la pròrroga del 2015"

 

Carme Forcadell ha cridat els grups a treballar "amb sentit de país i en interès del ben públic" a favor dels ciutadans i dels quals més ho necessiten.

Ara, la gran incògnita és si els números tindran el vistiplau de la CUP, imprescindible perquè vagin endavant.

Junqueras ha volgut marcar distàncies amb el seu predecessor, Andreu Mas-Colell, i aquest dilluns insistia que, per primera vegada en els últims anys, el govern no s'ha dedicat a "pintar ingressos" a l'hora d'elaborar els pressupostos.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut