Tensió al Parlament després que Ciutadans ha tret un llaç groc del banc del govern

Torrent ha suspès el ple una hora i Torra ha tornat a l'hemicicle amb el llaç, que ha col·locat al seu costat

RedaccióActualitzat

Ple amb controvèrsia al Parlament pels llaços grocs de suport als diputats empresonats i exiliats.

El president de la cambra, Roger Torrent, ha suspès el ple quan Ciutadans ha insistit a treure un llaç groc que era a la bancada del govern, ocupada només per Torra.

Al cap d'una hora, el ple s'ha reprès. El president de la Generalitat, Quim Torra, ha entrat a l'hemicicle amb el llaç objecte de la discussió i l'ha col·locat a l'escó del seu costat. Ara, per tant, el símbol que recorda els polítics empresonats i exiliats no queda davant dels bancs de Ciutadans.

 

Aquesta és la solució que s'ha adoptat després que Roger Torrent ha convocat els portaveus dels grups parlamentaris al seu despatx.

Torrent ha exigit respecte per la institució del Parlament i ha advertit que no permetrà ni una sola falta de respecte més a l'hemicicle. També ha demanat respecte pels símbols, especialment aquells que fan referència als diputats que veuen vulnerats els seus drets polítics.

Al final s'ha acordat amb la majoria dels grups parlamentaris que el llaç groc objecte de la disputa es mantindrà, però al costat del president Torra.

L'acord, però, no ha agradat a la CUP, que més tard ha demanat la paraula per evidenciar la seva discrepància amb la solució adoptada. 

 

En concret, el diputat Carles Riera ha qualificat de feixista l'actitud de Ciutadans: 

"Entenem que els llaços grocs són legítims dins i fora de la cambra i pensem que davant del feixisme, ni un pas enrere. I menys quan el feixisme s'expressa de manera agressiva i violenta en aquest Parlament, tal com s'ha vist quan el portaveu de Ciutadans ha retirat el llaç. No permetrem que el feixisme es normalitzi al Parlament de Catalunya."

 

 

L'incident amb el llaç

Uns minuts després de dos quarts d'onze, quan havia acabat la intervenció del síndic major, el diputat de Ciutadans Carlos Carrizosa ha demanat la paraula i ha demanat que es retirés el llaç groc que s'ha posat aquest matí a la bancada del govern.

 

L'argument de Carrizosa és que el llaç quedava davant dels escons de Ciutadans:

CARRIZOSA: "El que no volem és haver de tenir un llaç groc just davant de la nostra bancada, que no representa absolutament a ningú. Per tant, demano que es tregui o el traurem nosaltres."

TORRENT: "No, no. Vostès no trauran res. Els exigeixo que no converteixin això en una olla de grills o un pati d'escola. És la bancada del govern..."

CARRIZOSA: "No hi ha ningú."

TORRENT: "És la bancada del govern. S'hi ha posat aquest llaç com hi ha altres llaços en altres escons."

Després de discutir uns minuts amb Torrent, Carrizosa ha agafat el llaç i l'ha llançat a la seva bancada.

CARRIZOSA: "Respectar les lleis i respectar tots els diputats. Això és el que ha de fer aquesta cambra."

TORRENT: "Acabarem aquest debat i després parlaré amb els grups parlamentaris, perquè no permetré que això es converteixi en un pati d'escola."

CARRIZOSA: "Com que estem d'acord a no convertir això en un pati d'escola i nosaltres havíem tret el llaç i un altre diputat l'ha tornat a posar, nosaltres el traiem ara mateix."

Torrent li ha demanat que el deixés on era, moment en el qual Carrizosa i els altres diputats de Ciutadans presents s'han posat a riure. En aquell moment, i des d'abans de l'inici de l'incident, Inés Arrimadas no era a l'hemicicle.

Torrent ha insistit a Carrizosa que tornés a posar el llaç o el donés als serveis de la cambra. Carrizosa continuava rient. Davant la negativa reiterada, Torrent ha decidit suspendre el ple.

 

Just després d'haver-se suspès el ple, Torra s'ha acostat a la bandada de Ciutadans.

 

Allà, ha conversat sobre l'incident amb Carrizosa i amb Arrimadas, que llavors ja s'havia reincorporat al seu escó.

 

Les reaccions a aquest incident han estat immediates per part de la majoria independentista, que han defensat la llibertat d'expressió:

 

 

 

Ciutadans, per la seva banda, defensa que els llaços grocs no han de ser al Parlament:

 

 

El president de la Generalitat, Quim Torra, també s'ha pronunciat. Ha defensat els llaços grocs i els ha vinculat amb el govern que ha nomenat i que encara no ha pogut prendre possessió:

 

Des de Berlín, Carles Puigdemont també ha defensat els llaços grocs:

 

Des de la presó, també ha reaccionat Oriol Junqueras:

ARXIVAT A:
Procés català
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut