El president de la Generalitat, Quim Torra, ha reconegut que no han estat "prou curosos" amb la gestió de les dades de morts a les residèn…
El president de la Generalitat, Quim Torra, ha reconegut que no han estat "prou curosos" amb la gestió de les dades de morts a les residències

Torra admet errors en la informació de les residències: "No ho hem fet bé"

El Homrani defensa la gestió del nombre de morts amb coronavirus i diu que s'ha volgut informar "de forma molt clara" en tot moment

RedaccióActualitzat

Mea culpa des del Generalitat sobre la manera com s'ha gestionat la informació de les víctimes mortals relacionades amb el coronavirus a les residències.

El president, Quim Torra, ha assumit, en declaracions a la Cadena Ser, que des del govern no han estat "prou curosos" i que s'ha generat "alarma social", per no haver donat les dades abans:

"Hi ha coses que la Generalitat no ha fet bé. No ha fet bé en informar de la situació de les residències amb la claredat amb què s'hauria d'haver informat des del primer moment. No ho hem fet bé. I això ha creat una situació d'alarma social."

"Sobre el tema de les residències, no hem sigut prou curosos a l'hora de traslladar a la població quina era la situació, quines mesures s'estaven prenent, quins eren els plans que s'anaven imposant en cada moment, i això ha creat aquest punt de desconfiança, d'una certa angoixa de què està passant a les residències."

 

El conseller Chakir el Hormani diu que les dades s'actualitzaran cada 24 o 48 hores
El conseller Chakir el Homrani diu que les dades s'actualitzaran cada 24 o 48 hores

 

Paraules que ha replicat el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, el republicà Chakir el Homrani. En declaracions a l'ACN, ha manifestat que la voluntat ha estat informar "de forma molt clara" en tot moment, si bé ha admès que han tingut el problema els circuits de dades eren diferents:

"Sí que és veritat que hi ha hagut un àmbit que l'hem anat treballant quan hem vist que no podíem quadrar les dades, perquè la nostra font de dades és diferent de la de Salut i hem decidit dir el nombre de persones que moren a les residències, en principi, per coronavirus."

El conseller ha explicat que, un cop han comprovat que no era possible creuar les dades, han optat per una comunicació "més directa". Això implicarà que es vagi actualitzant la informació de víctimes a les residències en terminis de "24 o 48 hores".

El Homrani ha argumentat que es donava cada tres dies informació específica sobre els positius a les residències i que, si no es concretava la xifra de morts, era perquè estaven "treballant per veure si les podíem lligar", tenint en compte que hi ha persones que moren als hospitals però d'altres que ho fan a les residències.

Segons va informar la Generalitat aquest dimecres, les víctimes mortals amb coronavirus a les residències són (362 fins a finals de març. Unes dades que no coincideixen amb la situació a Barcelona, on les residències afectades per coronavirus són 7 de cada 10, segons el consistori.


"Falten mans, metges, productes bàsics i material de protecció"

Des de les residències continuen alertant de la falta de recursos per fer front a la pandèmia. Ell doctor Josep Maria Via, especialista en gestió de serveis sanitaris i president de la fundació Edad & Vida, ha destacat, sobretot, la falta de personal, metges, productes com l'oxigen i material de protecció per als treballadors.

En declaracions al "Tot es mou", de TV3, ha advertit:

"Falten mans. El personal habitual, gerocultors i auxiliars de geriatria, s'han infectat en proporcions bastant elevades i no poden anar a treballar. Estan en penúria. I falten, claríssimament, metges. Tothom demana tests, i és important tenir-ne, però, al final, la decisió sobre què es fa amb un avi d'una residència, si s'aïlla, si es deriva, només la pot fer un metge."

"Hi ha productes bàsics com l'oxigen i kits de fàrmacs pal·liatius que només poden manegar els metges. Mentre no arribin els metges a les residències, tindrem un problema important."

Via ha afegit que els tests "no arriben" malgrat que "constantment se'ns diu que sí" i que el material de protecció "tampoc està arribant", encara que "ens diuen que ha entrat i sembla que el tema és distribuir-lo".

 


Mentrestant, la Generalitat ha engegat un assaig clínic dirigit pel doctor Oriol Mitjà i el seu equip, per subministrar a la gent gran una medicina preventiva. Hi participen l'Hospital Germans Trias i Pujol, la Fundació Lluita Contra la Sida i la Fundació Open Arms.


L'exèrcit desinfecta més residències

Empreses contractades per la Generalitat o els Bombers de Barcelona desinfecten moltes residències, i la novetat és que s'incrementa la presència de l'Exèrcit als centres d'avis per dur a terme aquesta tasca a petició de la Generalitat.

Segons informa el Ministeri de Defensa, entre divendres i dissabte desinfectaran 84 residències catalanes. Diversos ajuntaments, com el de Terrassa i els Pallaresos han reclamat aquests dies la intervenció de l'Exèrcit per desinfectar residències i locals municipals.ç

A Rubí, els militars col·laboren en la desinfecció de diverses llars d'avis, a petició del consistori.

ARXIVAT A:
Coronavirus Quim TorraJxCatERCChakir el Homrani
Anar al contingut