Les passanelles més habituals a Cadaqués són de pissarra, granit o trossos de maons desgastats per la força de l'aigua
Les passanelles més habituals a Cadaqués són de pissarra, granit o trossos de maons desgastats per la força de l'aigua (ACN/Ariadna Reche)

Tornen una tona de passanelles a la platja de Port Lligat per pal·liar l'espoli turístic

"Que la gent deixi d'agafar-les i que qui en té a casa les retorni", demanen des de l'associació Amics de la Natura de Cadaqués

RedaccióActualitzat

Cada temporada d'estiu i de banys a la platja és habitual veure gent que recull pedres, petxines o fòssils a la sorra.

A Cadaqués s'ha convertit en un problema perquè, a poc a poc, han anat desapareixent els còdols típics de les platges perquè molta gent se'ls emporten a casa per fer-los servir de decoració. Això ha fet que, en els darrers anys, la sorra hagi anat guanyant terreny als còdols que fan les seves platges tan característiques.

Aquest diumenge l'associació ecologista Amics de la Natura de Cadaqués ha volgut retornar una tona de còdols a la platja de Port Lligat per intentar que no perdin el seu tret particular.

Dues persones persones retorna còdols a Port Lligat(ACN/Ariadna Reche)

Són les que a Cadaqués es coneixen com a "passanelles", per les "passes que fan sobre el mar aquestes pedres arrodonides quan s'hi llencen. Els tres tipus de pedres típics d'aquestes platges són la pissarra, el granit o trossos de maons desgastats per la força de l'aigua.

L'acció s'ha fet per reivindicar aquestes pedres típiques de la localitat i per conscienciar de la importància de no endur-se-les. Des d'Amics de la Natura demanen que, qui en tingui a casa s'ho repensi i les retorni al seu lloc natural:

"L'objectiu és que la gent deixi d'agafar-les i que, tant com es pugui, qui en té a casa les retorni", ha dit el portaveu de l'entitat, David Tibau.

No estan disposats a renunciar a l'essència de les platges del municipi: "Una de ses nostres identitats són ses platges de pedres i és important conservar-ho".

Acte per reivindicar la importància de les passanelles a les platges de Cadaqués
Acte per reivindicar la importància de les passanelles a les platges de Cadaqués (ACN/Ariadna Reche)

L'entitat ecologista recorda que l'Ajuntament pot imposar fins a 350 euros de sanció a aquelles persones que s'emportin aquests còdols de mar. Demanen que tothom sigui conscient que aquestes pedres són un valor afegit del paisatge d'aquestes platges de l'Alt Empordà.

Aquest és un problema que no només afecta les platges de la Costa Brava o de l'Empordà. A les Illes també es troben cada cop més sovint amb turistes que no respecten el medi i volen endur-se a casa parts del paisatge com a souvenirs.

 

ARXIVAT A:
Medi ambientPatrimoni
Anar al contingut