Dues nines de Ken i Barbie, al festival de Cinema de Cannes, el passat dia 16 (REUTERS/Sarah Meyssonnier)

Torna la censura a Borriana: Vox veta "Barbie" i "20.000 espècies d'abelles" de la biblioteca

La Regidoria de Cultura, en mans del partit d'extrema dreta, ja va fer retirar l'any passat diverses revistes en català del catàleg del centre i ara justifica la decisió per la "marcada ideologia de gènere i LGTBI" de les pel·lícules

Nou cas de censura a Borriana, a la Plana Baixa. L'Ajuntament d'aquest municpi valencià, governat pel PP i Vox, ha vetat ara la incorporació de les pel·lícules "Barbie" i "20.000 espècies d'abelles" del catàleg de la biblioteca del poble "per la seva marcada ideologia de gènere i LGTBI".

L'estiu passat, el govern municipal ja va decidir anul·lar les subscripcions de la biblioteca municipal a revistes en català com Cavall Fort, El Temps o Enderrock, entre d'altres, en considerar que amb la seva presència es promovia "el separatisme català amb els diners dels ciutadans" de Borriana.

La decisió d'aquest nou veto ha transcendit després que ho hagi denunciat el portaveu de Compromís a l'Ajuntament, Jorge Alarcón. Aquest ha acusat el regidor de Cultura, Jesús Albiol, de Vox, de censurar algunes cintes que s'inclouen en el catàleg municipal per tractar temes relacionats amb l'empoderament feminista i la lluita de les persones trans.

Alarcón ha assegurat que se'n van assabentar després que uns usuaris van demanar aquestes pel·lícules a la biblioteca i els van dir que no les podien adquirir.

"Des de l'Ajuntament ens van confirmar que el regidor de Cultura havia dit que no es podien comprar perquè 'Barbie' suposa un empoderament de la dona i '20.000 espècies d'abelles' tracta el tema de la transsexualitat".

Compromís ja ha dit que estan estudiant si aquesta mesura vulnera la llei de biblioteques, que marca que és el bibliotecari de cada centre qui tria lliurement el material que hi ha d'haver al catàleg. També han afegit que portaran el cas a les institucions europees.

Vox respon amb amenaces

La resposta de Vox a les acusacions de censura ha estat un comunicat en què la formació d'ultradreta explica que "es tracta d'una decisió del regidor de Cultura sobre un expedient administratiu que no era públic", per la qual cosa consideren que "podria tractar-se d'una revelació de secrets".

Així, el regidor d'extrema dreta Jesús Albiol ha anunciat que sol·licitarà obrir un expedient disciplinari als funcionaris que, suposadament, haurien filtrat a Compromís el veto de l'Ajuntament a les dues pel·lícules, convertides els últims mesos en símbol d'empoderament feminista i de la lluita de les persones trans.

Aquest ajuntament del País Valencià, en mans del PP i Vox, ja va ordenar retirar --poc després d'arribar al govern-- tots els llibres de temàtica sexual LGTBI de l'àrea infantil i juvenil de la biblioteca i posar-los a la secció d'adults, amb l'argument de "protegir els menors".

 

ARXIVAT A:
País ValenciàVox
Anar al contingut