Greta Thunberg després de la trobada amb Angela Merkel (Efe/Epa/Hayoung Jeon)
Greta Thunberg després de la trobada amb Angela Merkel (Efe/Epa/Hayoung Jeon)

Thunberg denuncia davant Merkel la "inacció política" contra la crisi climàtica

El dia que fa dos anys de la primera vaga de l'activista sueca pel clima, reclama a Alemanya que lideri l'acabament les extraccions de petroli, carbó i gas

Redacció / AgènciesActualitzat

Bona sintonia entre la cancellera Alemanya, Angela Merkel, i les activistes pel clima encapçalades per Greta Thunberg. La trobada s'ha fet a Berlín amb molta expectació mediàtica i pocs activistes al carrer. No deixa de ser un acte simbòlic però carregat de força.

Ha coincidit amb el segon aniversari de la lluita que Thunberg va començar en solitari i que va acabar arrossegant milers de persones, sobretot joves, a tot el món.

Thunberg i tres representants més del moviment pel medi ambient – l'activista alemanya Luisa Neubauer i les belgues Anuna de Wever i Adélaïde Charliér - s'han trobat amb Merkel durant una hora i mitja i li han entregat una carta oberta signada per més de 120.000 persones de tot el món.

L'objectiu és fer pressió sobre la presidència de torn de la Unió Europea, en mans d'Alemanya fins al desembre.

Denuncien la "inacció política" i la "negació" dels governs que hi continua havent sobre el tema de la protecció climàtica.

"La UE ha d'actuar definitivament. Alemanya ha de prendre la iniciativa: les inversions en combustibles fòssils han d'aturar-se, l'ecocidi s'ha de convertir en un delicte punible."

Per això han fet una petició a Merkel: que demani a la Unió Europea que posi fi a totes les extraccions de carbó, petroli i gas natural.

"Li demanem que abordi la crisi climàtica com qualsevol altra crisi."

Les joves activistes reclamen que no es caigui en la inacció.

"La bretxa entre el que hauríem de fer i el que es fa actualment s'amplia cada minut. Hem perdut dos anys crucials per falta d'actuació política."

Trobada d'Angela Merkel amb les activistes pel clima a la Cancelleria (Reuters)
Trobada d'Angela Merkel amb les activistes pel clima a la cancelleria (Reuters)

Després de la reunió, les quatre noies han fet una roda de premsa sota estrictes mesures de seguretat sanitària pel coronavirus. Han expressat el que creuen que han de fer els líders mundials:

"Aixecar-se. Abandonar la zona de confort, donar prioritat al futur en comptes de l'ara. I ser prou valents com per pensar en uns altres termes."

El portaveu del govern alemany, Steffen Seibert, ha dit en un comunicat que la cancellera i les activistes han coincidit que "l'escalfament és un desafiament global i que, per superar-ho, els estats industrialitzats tenen una responsabilitat particular".

Thunberg ha descrit la cancellera Merkel com una persona simpàtica i capacitada per liderar la lluita contra el canvi climàtic.

"Té una gran responsabilitat, però també una gran oportunitat d'esdevenir el líder que necessitem."

Thunberg i les activistes que l'han acompanyat a la trobada amb Angela Merkel (Efe/Epa/Hayoung Jeon)
Thunberg i les activistes que l'han acompanyat a la trobada amb Angela Merkel (Efe/Epa/Hayoung Jeon)

 

Dos anys de lliuta pel clima

El 20 d'agost del 2018, quan només tenia 15 anys, Greta Thunberg va començar a fer vaga pel clima davant del Parlament suec.

Va fer vaga cada dia, de dilluns a divendres durant tres setmanes. Al principi era ella sola amb una pancarta on es podia llegir "Vaga d'escola pel clima" i uns fulls que repartia per explicar la seva causa.

L'endemà mateix ja va tenir una mica de companyia, i uns dies després en va tornar a tenir.

Aleshores era una desconeguda, però al cap d'un any Thunberg ja era la inspiració de joves d'arreu del món, que han vist gràcies a ella la urgència d'una acció efectiva per evitar el canvi climàtic.

El moviment creat al voltant d'aquesta preocupació, Fridays for Future, ha mobilitzat milers de persones des del Pacífic fins a Amèrica.

Thunberg va participar en la Cimera Jove pel Clima a Washington i a la COP25 a Madrid i s'ha entrevistat amb líders mundials per fer-los arribar el seu missatge. Després d'una sobreexposició mediàtica, la pandèmia del coronavirus ha eclipsat la feina de Greta Thunberg i dels joves conscienciats contra el canvi climàtic.

Però ja anuncien més moblitizacions: el 25 de setembre - amb mesures anti-Covid - hi haurà una gran acció de protesta, asseguren, contra el canvi climàtic a escala mundial.

ARXIVAT A:
Crisi climàticaGreta ThunbergAngela Merkel
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut