Greta Thunberg el primer dia que va fer vaga (esq.) i aquest divendres a Nova York durant la primera vaga global pel clima (Reuters)

Greta Thunberg: tretze mesos que han canviat la lluita pel clima

Un any i un mes després de començar la seva vaga pel clima, l'adolescent sueca Greta Thunberg inspira persones d'arreu del món per lluitar contra el canvi climàtic

Juli Rodés AlmerActualitzat

De la solitud a la multitud. Aquest ha estat el trajecte que ha fet l'adolescent sueca Greta Thunberg aquests últims 13 mesos. I, amb ella, el món sencer.

El dilluns 20 d'agost del 2018, quan només tenia 15 anys, Greta Thunberg va començar a fer vaga pel clima davant del Parlament suec.

Aquest és el seu primer missatge a Twitter explicant que començava la vaga i que pensava fer-la fins al dia de les eleccions, el 9 de setembre.

 

 

Durant les tres setmanes que faltaven per a les eleccions, Thunberg va fer vaga cada dia, de dilluns a divendres. Al principi era ella sola, perquè ningú no la va voler acompanyar, amb una pancarta on es podia llegir "Vaga d'escola pel clima" i uns fulls que repartia per explicar la seva causa.

L'endemà mateix ja va tenir una mica de companyia, i uns dies més tard en va tornar a tenir.

 

 

I el dissabte 8, el dia abans de la jornada electoral, ja va organitzar una primera marxa pel clima, que va ser seguida per desenes de persones.

 

 

Aleshores era una desconeguda. Al cap d'un any i un mes, Thunberg és la inspiració de joves (i adults) d'arreu del món, que han vist gràcies a ella la urgència d'una acció efectiva per evitar el canvi climàtic.

 

Greta Thunberg, divendres, a la manifestació de Nova York durant la vaga global pel clima (Reuters/Lucas Jackson)

 

La prova més evident és l'èxit multitudinari de la primera vaga global pel clima, convocada per aquest divendres passat i per divendres que ve, abans i després de la Cimera d'Acció Climàtica l'ONU que es fa aquest dilluns a Nova York.

 

Retrat de Greta Thunberg, a la manifestació pel clima de París (Reuters/Charles Platiau)

 

Arreu del planeta, des de les illes del Pacífic fins a Amèrica, centenars de milers de persones es van mobilitzar per demanar mesures que aturin el canvi climàtic.

 

Manifestació pel clima a Washington davant del Capitoli (Reuters/James Lawler Duggan)

 

Manifestació pel clima a Londres davant del Parlament (Reuters/Hannah Mckay)

 

Manifestació pel clima a Berlín davant del Budestag (Reuters/Christian Mang)

 

Aquest divendres, quan feia just 13 mesos que Thunberg va començar la seva mobilització i coincidint amb la primera vaga global en defensa del clima, s'ha fet viral una foto de Greta Thunberg tota sola davant del Parlament suec; l'ha publicada Louise McDonald, responsable d'una ONG escocesa que orienta adolescents i joves.

 

 

McDonald diu que troba que la foto és "increïblement commovedora" i que Greta Thunberg "ha creat una onada que canviarà el món sencer". El missatge acaba amb la frase "No subestimeu mai el poder d'una persona jove".

Al cap de dos dies, la foto, atribuïda al fotògraf suec Adam Johansson, ha estat compartida més de 55.000 vegades i té més de 210.000 "m'agrada".

A més, moltes persones han fet missatges comparant aquesta foto amb alguna de les que recull les mobilitzacions multitudinàries d'aquest divendres arreu del món.

 

 

 

 


Greta Thunberg va difondre la seva mobilització, des del primer moment, a través de les xarxes socials, on també ha lluitat contra les falsedats que s'han divulgat sobre ella i ha explicat com va decidir iniciar la vaga que l'ha portada a diversos fòrums internacionals a defensar la causa de la lluita contra el canvi climàtic.

 

 

Aquest dissabte, Greta Thunberg ha participat en la Cimera Jove pel Clima, la primera d'aquestes característiques que s'ha fet a l'ONU. Hi ha intervingut al costat del secretari general, el portuguès António Guterres.

 

Greta Thunberg, al costat del secretari general de l'ONU, António Guterres, en la primera Cimera Jove pel Clima (Reuters/Carlo Allegri)

 

Tres dies abans, a Washintong, Thunberg va reunir-se amb Barack Obama, l'anterior president dels Estats Units, que li va dir: "Estàs canviant el món."

 

Greta Thunberg, dimecres, amb l'expresident dels EUA Barack Obama (Reuters)

 

Parlar amb líders mundials no és nou per a Greta Thunberg, que en aquests tretze mesos ha participat en reunions internacionals d'alt nivell com la cimera COP24 sobre el canvi climàtic que es va fer a la localitat polonesa de Katowice o el Fòrum Econòmic Mundial, a la ciutat de Davos, als Alps suïssos.

 

Greta Thunberg, el gener, en el Fòrum Econòmic Mundial (Reuters)

 

A Davos, Thunberg no va tenir cap inconvenient a dir als líders polítics i econòmics que l'escoltaven que alguns d'ells eren els culpables del canvi climàtic:

"Algunes persones, algunes empreses, alguns industrials en particular han sabut exactament quins valors impagables han estat sacrificant per continuar guanyant inimaginables quantitats de diners. I crec que alguns dels presents pertanyen a aquest grup de gent."

 

En la mateixa línia, Thunberg va negar que tothom sigui culpable del canvi climàtic, perquè "si tots som culpables, aleshores ningú pot ser culpat. I hi ha algú que en té la culpa".

ARXIVAT A:
Greta ThunbergCrisi climàtica
Anar al contingut