El president espanyol durant la conferència de presidents autonòmics pel coronavirus
El president espanyol durant la conferència de presidents autonòmics pel coronavirus

Tensió creixent entre les comunitats i Sánchez pel comandament únic: "No ens escolta"

Pedro Sánchez ha reiterat a la conferència de presidents que escoltarà les propostes de les comunitats autònomes però que les decisions les pren el govern espanyol

RedaccióActualitzat

"No penso dimitir d'aquesta responsabilitat". Amb aquestes paraules ha deixat clar el president espanyol que no pensa retornar el comandament de la crisi del coronavirus a les comunitats autònomes. En la setena reunió de presidents autonòmics, Sánchez ha reiterat que les decisions les pren el govern espanyol. La Generalitat es queixa que no se'ls escolta i cada cop més comunitats critiquen la decisió de recentralitzar competències del govern espanyol.

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha aprofitat la reunió per explicar el pla per desconfinar Catalunya aprovat aquest dissabte pel consell executiu. Torra ha insistit, a la setena conferència de presidents des que va començar l'estat d'alarma, a reclamar el retorn de competències. La resposta ha estat negativa. La consellera de la Presidència, Meritxell Budó, ha explicat en una entrevista a TV3 que han sortit "decebuts de la reunió":

"La Generalitat ha presentat un pla avalat per científics i ni tan sols se'ns ha volgut escoltar ni se'ns ha tingut en compte."

Budó ha explicat una altra de les claus de la reunió: cada vegada hi ha més veus crítiques. La consellera ha reconegut que al principi tenien "la percepció que el president Torra es trobava sol" i que "ara cada vegada hi ha més comunitats que demanen que es retornin competències".
 

Una de les comunitats més crítiques, a banda de Catalunya, és el País Basc. El lehendakari, Iñigo Urkullu, ha qualificat d'inútils les reunions setmanals i ha demanat que hi hagi "més criteris i menys tuteles".

El president gallec, Alberto Núñez Feijoó, participa en la conferència de presidents autonòmics pel coronavirus
El president gallec, Alberto Núñez Feijoó, participa en la conferència de presidents autonòmics pel coronavirus (EFE/David Cabezón/Xunta Galicia)

El to de les reunions és cada cop més tibant. Les comunitats governades pel Partit Popular també han estat crítiques. El president gallec, Alberto Núñez Feijoó, ha criticat la presa de decisions unilaterals. Queixes que se sumen a les del president andalús, Juan Manuel Moreno Bonilla, i a les que fa dies que expressa la presidenta de la Comunitat de Madrid.

Les crítiques fins i tot arriben de comunitats governades pels socialistes. L'Aragó i Castella i Lleó no veuen clar que la desescalada s'apliqui per províncies, com marca el pla del govern espanyol.

La socialista balear, Francina Armengol, no comparteix que els nens puguin sortir tot el dia i demana que s'estableixi franges horàries, coincidint amb la recomanació que fa la Generalitat. El govern balear també reclama a Madrid que retorni part de les competències a l'hora de programar el desescalament, per poder evitar les aglomeracions. La principal preocupació, ara, a les Illes, és una reobertura precipitada dels ports i aeroports sense controls sanitaris.

 

La consellera Budó ha expressat les queixes de les comunitat d'una manera molt gràfica: "No és el mateix desconfinar Catalunya , que té uns 50.000 casos, que les Canàries, que en té uns 2.000".

La resposta de Pedro Sánchez ha estat que ha escoltat els presidents autonòmics en les seves compareixences aquesta setmana i que les seves aportacions es tindran en compte en el pla de desescalada que el govern espanyol té previst aprovar aquest dimarts al Consell de Ministres.


Retornar competències

Quim Torra també ha plantejat avui tres opcions a Pedro Sánchez perquè Catalunya gestioni el seu propi desconfinament: que el govern espanyol aixequi l'estat d'alarma, el mantingui als territoris que no vulguin afrontar la gestió o bé que es modifiqui el decret d'estat d'alarma perquè la Generalitat sigui l'autoritat competent a Catalunya.

"No sé com es pot decidir des de Madrid sense tenir en compte l'opinió unànime de la comunitat mèdica i científica catalana."

Torra ha criticat la lentitud de La Moncloa a prendre decisions i alerta que una mala gestió pot derivar en una crisi sanitària. En la videoconferència, que ha qualificat de "monòleg", Torra ha qüestionat la utilitat d'aquestes reunions, on assegura que Sánchez es limita a repetir els anuncis que fa un dia abans en roda de premsa.

El president Torra participa en la conferència de presidents autonòmics des de la Casa dels Canonges
El president Torra participa en la conferència de presidents autonòmics des de la Casa dels Canonges (ACN/Rubén Moreno/Generalitat)

El president Torra ha instat a celebrar aquesta trobada els dissabtes per tal de fomentar el debat i les propostes territorials i que, posteriorment, el president espanyol traslladi als ciutadans "el que hem decidit entre tots".

"Posem la vida i la salut dels ciutadans al davant de qualsevol altre criteri en la presa de decisions."

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Generalitat de CatalunyaPedro Sánchez
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut