El govern aprova el pla de desconfinament per fases i reclama a Sánchez poder-lo aplicar

La Generalitat reclama al govern espanyol poder aplicar el seu pla de desconfinament i presentarà a Pedro Sánchez tres opcions per recuperar les competències

RedaccióActualitzat

Un pla amb sis apartats i tres fases. És la recepta de la Generalitat per sortir del confinament per la pandèmia de la Covid-19. El pla, però, necessitarà la validació del govern espanyol mentre es mantingui l'estat d'alarma. La Moncloa ja avisava aquest divendres que serà qui prendrà totes les decisions, una declaració que no va agradar a la Generalitat.

El pla de desconfinament l'ha aprovat el govern en una reunió extraordinària del consell executiu. La proposta, elaborada per l'investigador Oriol Mitjà, es divideix en quatre fases i, en principi, no té un calendari concret. L'evolució de l'afectació del coronavirus marcarà el desconfinament.

"El moment en que ens trobem que continua essent un moment d'emergència, crític, de risc, i de confinament"

La Generalitat ha marcat tres fases per sortir del desconfinament. El president Torra ha explicat que ara encara som a les fases d'"emergència" i caldrà fer un desconfinament gradual fins a la "nova normalitat". Aquestes són les tres fases del pla:

1. Confinament actual, on s'ha de mantenir la distància social orientada a evitar col·lapse sanitari.

2. Desconfinament gradual, on s'aniran aplicant mesures de desescalada. El primer que es podrà fer serà que la gent sana torni als llocs de treball no essencials i sortir a passejar en franges horàries concretes. La Generalitat avisa que es podrà corregir la situació si és necessari.

3. Fase de "nova normalitat". En aquesta tercera fases Torra ha afirmat que, mentre no hi hagi una vacuna, serà important fer una "reinvenció" per repensar el futur i tenir en compte la "operativa per al desenvolupament d'eines d'intel·ligència epidemiològica que permetin anticipar futures epidèmies".

"Totes les decisions que prengui el Govern de la Generalitat estaran basades sempre en les dades epidemiològiques que es disposin en l'últim moment"

Torra ha explicat que totes les decisions estaran basades en dades epidemiològiques i amb tres criteris: seguretat ("tothom ha de saber els circuits, tenir-los clars i respectar-los"), traçabilitat ("responsabilitats delimitades i reconeixibles") i integritat ("concebut unint totes les seves parts").

El president de la Generalitat diu que tots els departament del govern hauran de fer plans sectorials i coordinar-se amb el món local. Torra ha explicat que el pla preveu desconfinament asimètric per territoris i municipis.

El president de la Generalitat, Quim Torra, durant el Consell Executiu extraordinari
El president de la Generalitat, Quim Torra, durant el Consell Executiu extraordinari que ha aprovat el pla


Qui, on, quan i com

El pla també s'estructura responent quatre preguntes. Qui pot sortir al carrer, què podran fer, on i com.

- Quan, Torra afirma que caldrà desenvolupar "indicadors de sis dimensions": capacitat assistencial; capacitat de testatge; capacitat de protecció individual i col·lectives; capacitat d'identificació i seguiment de casos i contactes amb aïllaments; tendència de la incidència, i determinants i riscs psicosocials.

- Qui: El president Torra defensa que cal identificar els grups vulnerables. El pla també ha exposat estratègies diferenciades segons sectors professionals i segons si es tracta d'àrees urbanes o rurals.

- On: Les unitats territorials per esgraonar el desconfinament seran les Àrees Bàsiques de Salut (ABS) i es farà segons la vulnerabilitat de la població d'aquestes zones i la immunitat de grup (tant per cent estimat de població immune).

- Com: Es prioritzarà el desconfinament d'aquells persones que han passat la infecció. Hi ha una cronologia del desconfinament des de tornada de persones sanes als llocs treball no essencials fins a la "nova normalitat". Els passos intermedis són: desconfinament de menors, obertura progressiva comerços, obertura d'escoles i obertura d'esdeveniments superiors 30 persones.

El president de la Generalitat ha garantit que hi haurà un comitè d'experts i juristes per garantir els drets fonamentals de la ciutadania en les mesures que s'aniran aprovant. Una d'elles, podria ser el passaport immunitari que proposava Oriol Mitjà en el seu pla i que va quedar pràcticament descartat. En aquest cas, Torra ha explicat que no han pres cap decisió i que s'està a l'espera a veure què passa a nivell internacional: "Molts països es plantegen algun tipus d'acreditació de salut, veurem què passa i prendrem una decisió".

Tres opcions per al govern espanyol

El pla de la Generalitat depèn del vistiplau del govern espanyol. La Moncloa va explicar ahir que preveu un desconfinament gradual i asimètric, però no necessàriament per comunitats autònomes. El ministre Illa va afirmar que és l'executiu de Pedro Sánchez qui prendrà les decisions.

El pla del govern espanyol ha estat durament criticat per la consellera Alba Vergés. Ahir, en una roda de premsa posterior al consell interterritorial de Salut, Vergés ja va dir la manera com està gestionant el ministeri el confinament ni ha funcionat ni funcionarà.

Per tot plegat, Torra ha explicat que faran arribar el seu pla al president espanyol, Pedro Sánchez, per la reunió de diumenge amb les comunitats autònomes. El president Torra ha explicat que demanarà que la Generalitat pugui recuperar el control.

"Necessitem tenir el control del pla. No es pot gestionar el desconfinament de cap territori a 600 quilòmetres sense tenir en compte les característiques de Catalunya"

Per recuperar el control, Torra ha fet tres propostes: aixecar estat alarma, mantenir estat alarma només en alguns territoris i modificar l'estat d'alarma perquè la Generalitat sigui l'autoritat competent a Catalunya.

"Si el Govern de l'estat vol mantenir l'estat d'alarma, por fer-ho de manera parcial, que només afecti a determinades comunitats autònomes, les que no tinguin competències per gestionar la pandèmia per exemple o les que vulguin que les seves decisions les prengui el govern de l'estat, que potser n'hi ha alguna"

 

Un altres punt de discrepància és el pla per deixar sortir els nens. El president Torra ha recomanat a les famílies que aquest diumenge ja poden sortir a passejar amb els fills que ho facin en dues franges horàries: d'11 del matí a 1 del migdia, els infants de menys de sis anys. I de 4 a 6 de la tarda, els menors de sis a 14 anys. El govern espanyol va marcar la sortida de 9 a 21h sense franges.

ARXIVAT A:
Quim TorraCoronavirus Salut
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut