Una imatge d'arxiu del Bobi, el gos més longeu del món
Una imatge d'arxiu del Bobi, el gos més longeu del món (Reuters/Catarina Demony)

Suspenen el títol del Bobi, el gos més longeu del món: realment tenia 31 anys?

Guinness World Records ha iniciat una investigació per determinar si l'edat que els propietaris de l'animal havien declarat és real

RedaccióActualitzat

El Bobi, un mastí de l'Alentejo, va morir l'octubre de l'any passat a Portugal. Amb 31 anys i 163 dies d'edat, Guinness World Records va atorgar-li el rècord del gos més longeu del món. Però ara aquest títol podria estar en entredit.

L'organització ha iniciat una investigació per determinar si l'edat que els propietaris de l'animal havien declarat és real o si el gos era més jove del que deien.

L'esperança de vida d'un gos d'aquesta raça, coneguda a Portugal com a "rafeiro do Alentejo", és d'uns 13 anys, i és per això que després de la mort del Bobi diversos veterinaris van qüestionar que el gos hagués pogut viure tants anys.

El Bobi va viure tota la seva vida a Conqueiros, un poble situat prop de la costa oest portuguesa. La família Costa, els seus propietaris, atribueixen la seva longevitat a la dieta --no menjava pinso per a gossos, sinó el mateix que menjava la família-- i als passejos que feia pels voltants del poble, en un entorn tranquil i pacífic.

Aquests arguments no van convèncer la principal associació que agrupa els veterinaris del Regne Unit, el Royal College of Veterinary Surgeons.

"Ni un de sol dels nostres col·legues veterinaris creu que en Bobi pugui tenir 31 anys."

A més, des que va fer-se pública la notícia de la mort del Bobi, moltes persones van entretenir-se a comparar les diverses imatges que els propietaris del gos han publicat a les xarxes al llarg dels anys.

N'hi ha, fins i tot, que sospiten que podria tractar-se de dos gossos diferents: diuen que en unes fotografies de l'any 1999 el gos tenia les potes de colors diferents del Bobi.
 

 

Els rècords relacionats amb gossos, suspesos

L'organització de Guinness World Records, després de posar-se en qüestió l'edat del Bobi, ha decidit suspendre de forma temporal els rècords de longevitat dels gossos fins que no hagi acabat de revisar el cas.

Els dos rècords que es veuen afectats per aquesta investigació són el del gos viu més longeu del món i el del gos més longeu de la història, aquest segon ostentat pel Bluey (1910-1939), un pastor australià que va viure 29 anys i 5 mesos, abans que el Bobi li prengués el rècord.

L'organisme només va sol·licitar l'autocertificació als propietaris del Bobi, que estava registrat a la base de dades nacional de mascotes del seu país des del 1992, però no va demanar cap document més.

És per això que, ara, revisaran els documents que ja tenen, buscaran noves proves i consultaran experts.

Tot i la investigació, Guinness ha decidit que, de moment, no se li retiraria el títol al Bobi. I, tot i suspendre aquests rècords, l'organització segueix mantenint vigents tots els rècords relacionats amb gats, llames o ratolins.

Qui tindria el rècord si se suspèn el del Bobi?

El Bobi va ser reconegut el 2 de febrer del 2023. Abans que ell, el rècord el tenia Spike, un chihuahua de 23 anys. El mateix dia que es va anunciar la mort del Bobi, Rita Kimball, propietària de l'animal, va reclamar que el seu gos recuperés el títol de gos més vell del món.

Va ser llavors quan, en un correu electrònic, Guiness va confirmar que de moment es quedarien suspesos i que, a partir d'ara, afegiria alguns factors més per verificar l'edat dels animals.

"Estem revisant com verifiquem els registres d'edat dels animals. A partir d'ara, el més probable és que demanem l'opinió d'un segon veterinari."

La propietària del gos explica que, d'entrada, va proporcionar registres i factures del seu veterinari, a més de fotografies de l'Spike al llarg dels anys. Però, en reclamar el rècord, van dir-li que no n'hi havia prou amb aquests documents.
 

Com es pot verificar l'edat d'un gos?

El més habitual és que els propietaris d'un gos vegin, a la televisió o a internet, que un altre animal ha estat guardonat amb el títol de més vell del món, i sigui llavors quan es pregunten si la seva mascota podria superar-lo.

A partir d'aquí, el propietari del gos registra l'animal a Guinness World Records i envia la documentació que se li requereix. Si es demostra que té l'edat que afirma tenir, passa a ostentar el títol de més longeu.

Però, com es pot demostrar realment l'edat d'un gos? Els veterinaris expliquen que és "pràcticament impossible" determinar-la amb precisió una vegada superada una determinada edat.

"L'única manera d'estar segur dels anys que té un gos és tenint un registre del seu naixement", apunten, tot i que afirmen que una de les maneres més eficaces per fer-ho és analitzant-ne les dents.

ARXIVAT A:
Portugal
Anar al contingut