Zhang Zhan abans de ser empresonada (China Human Rights Defenders)
Catalunya Migdia

Surt de la presó la periodista xinesa detinguda fa 4 anys per informar de l'inici de la covid

Zhang Zhan, que continua sota vigilància policial, s'ha passat els últims quatre anys a la presó per haver desafiat el govern xinès informant de la crisi que es vivia als hospitals de Wuhan quan va esclatar la pandèmia

RedaccióActualitzat

El règim xinès ha deixat finalment en llibertat la periodista ciutadana Zhang Zhan, a qui va empresonar per haver informat del brot inicial de covid a la ciutat de Wuhan, desafiant la censura. La periodista s'ha passat quatre anys entre reixes, condemnada per delictes que el règim xinès aplica habitualment als dissidents polítics i activistes pels drets humans. Tot i haver recuperat la llibertat, Zhan encara està sota vigilància policial i té els moviments restringits.

Zhang Zhan va sortir de la presó el 13 de maig, tal com preveia la llei, però fins ara no se sabia res d'ella. Després de més d'una setmana d'incertesa, ha reaparegut a casa del seu germà a Shanghai. Els diferents grups prodrets humans que durant tot aquest temps han fet campanya pel seu alliberament, creuen que tot i haver sortit de la presó, Zhang continua sota vigilància, com ho demostra el temps que s'ha trigat a saber on era. Una periodista xinesa informava a la xarxa X de la nova situació de Zhang Zhan:

En aquest vídeo enregistrat al replà de l'escala on viu el seu germà, Zhan --visiblement desmillorada-- agraeix la preocupació pel seu estat:

"Hola a tothom, soc la Zhang Zhan. El 13 de maig la policia em va enviar a casa del meu germà, a Shanghai. Gràcies per la vostra ajuda i preocupació. Espero que tothom estigui bé. Realment no sé què dir."


Detinguda el maig del 2020

A Zhang Zhan la van detenir per difondre informació sobre la situació de crisi sanitària que es vivia als hospitals de la ciutat de Wuhan durant el brot inicial de la covid-19. Com ella, altres periodistes ciutadans i bloguers van ser capturats per la policia i van desaparèixer durant llargs períodes de temps. Zhan va fer vaga de fam durant setmanes en senyal de protesta i va rebre el suport de nombroses associacions prodrets humans com ara China Human Rights Defenders, Reporters Sense Fronteres o Amnistia Internacional.

Activistes exigint l'alliberament de la periodista Zhang Zhan a Hong Kong (Reuters/Tyrone Siu)

Abans de la detenció de Zhang Zhan, el govern xinès ja havia silenciat els primers senyals d'alarma dels metges sobre l'existència d'un virus del tipus SARS. Amb xifres de morts molt baixes, dades que no s'han pogut comprovar mai de manera independent, la Xina va bastir un relat de superioritat en la lluita contra el coronavirus davant la resta del món. Un relat basat en una política draconiana de confinaments i quarantenes. La feina de denúncia de Zhang Zhan desafiava aquesta narrativa oficial.

 

ARXIVAT A:
Drets humansXinaCovid-19
Anar al contingut