El primer ministre britànic, Rishi Sunak, compareixent des de Downing Street
El primer ministre britànic, Rishi Sunak, anunciant eleccions anticipades des de Downing Street (Europa Press/Lucy North)

Sunak avança les eleccions generals al Regne Unit al 4 de juliol

El primer ministre defensa la gestió econòmica del seu govern enfront de la "inestabilitat" dels laboristes, que obtindran una clara victòria segons les enquestes

Redacció/AgènciesActualitzat

El primer ministre britànic, Rishi Sunak, ha decidit avançar les eleccions generals al Regne Unit i convocar-les el 4 de juliol. "He parlat amb sa majestat el rei per demanar-li la dissolució del Parlament", ha anunciat Sunak aquest dimecres des del 10 de Downing Street.

Fins ara, quan li preguntaven sobre un possible avançament electoral, el primer ministre assegurava que els comicis se celebrarien durant la segona meitat del 2024. Tenia temps per convocar-los fins al 28 de gener de l'any vinent, que és quan acabava la legislatura.

Però aquest dimecres s'han disparat els rumors quan Sunak ha cridat tots els seus ministres a una reunió urgent. Passades les sis de la tarda, ha comparegut per confirmar-ho oficialment:


"Estic orgullós del que hem aconseguit"

El primer ministre ha aprofitat l'anunci per defensar l'executiu conservador que lidera des de l'octubre del 2022, destacant la reducció d'impostos, l'augment de les pensions o la baixada de la inflació, que va caure al 2,3% a l'abril.

De fet, aquesta última dada és, segons diversos mitjans britànics, el que l'hauria empès a convocar ara les eleccions, argumentant la millora de la situació econòmica, una prioritat del seu mandat.

Sunak va arribar a Downing Street sense passar per les urnes quan Liz Truss va dimitir com a primera ministra després de 45 dies al càrrec. Rishi Sunak va convertir-se llavors en el primer hundú cap de l'executiu de la història del Regne Unit. 

"Només un govern conservador liderat per mi no posarà en risc l'estabilitat econòmica."

Sota una pluja fina que l'ha anat mullant durant la compareixença, ha assegurat que "ara és el moment de decidir" si els britànics volen "continuar avançant en el progrés o tornar a la incertesa". I ha carregat contra el Partit Laborista: "No sé què proposen, no tenen un pla d'acció i el futur és incert amb ells al capdavant."

Per això, Sunak ha dit que s'esforçarà a "guanyar-se la confiança" dels electors de cara al 4 de juliol: "Lluitaré per cada vot."


Males perspectives electorals

Els conservadors de Sunak van molt per darrere dels laboristes a totes les enquestes. En concret, el candidat de centreesquerra, Keir Starmer, encara aquestes eleccions com a clar favorit amb més del 40% dels vots, vint punts per davant dels "tories", que fa 14 anys que ocupen el govern.

Per la seva banda, Starmer no ha trigat a reaccionar a la convocatòria electoral: "Aturarem el caos", ha reblat.

"Volem tornar a posar el Regne Unit al servei de la gent treballadora."

El portaveu del candidat laborista ha afirmat que està "totalment preparat" per a les eleccions i que ja tenen la campanya "organitzada i a punt" perquè els britànics "demanen a crits unes eleccions generals".

 

 

ARXIVAT A:
EleccionsRegne UnitRishi Sunak
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut