Ernest Urtasun, portaveu de Sumar, en una roda de premsa a Madrid aquest dilluns
Ernest Urtasun, portaveu de Sumar, assegura que "el transfuguisme no pot ser premiat" (Europa Press/Gustavo Valiente)

Sumar acusa Podem de transfuguisme, enmig del degoteig de baixes al partit morat

Sumar estudia portar els morats davant del pacte antitransfuguisme després que 5 diputats van deixar el grup liderat per Yolanda Díaz al Congrés per integrar-se al Grup Mixt

Sumar acusa Podem de transfuguisme. Una setmana després que els morats van trencar amb el grup de Yolanda Díaz, enviant els seus 5 diputats al Grup Mixt del Congrés, el portaveu de Sumar, Ernest Urtasun, n'ha parlat per primer cop: "El transfuguisme no pot ser en cap cas premiat".

El també ministre de Cultura ha deixat la porta oberta a portar Podem al pacte contra el transfuguisme, un acord entre els partits principals que funciona des del 1998 i que defineix aquestes conductes. 

"El pacte antitransfuguisme va ser creat per evitar que ningú pogués beneficiar-se d'una situació així. Per tant, sobre les accions que es duguin a terme ja ho estem estudiant, ho veurem els pròxims dies. L'esperit i la lletra del que estableix el pacte contra el transfuguisme són clars", ha insistit Urtasun en una roda de premsa aquest dilluns a Madrid.

Segons ha explicat, abandonar la disciplina de Sumar al Congrés mantenint l'escó per la candidatura amb què es van presentar a les eleccions del 23 entra dins la definició de trànsfugues que s'estableix a l'acord.

Ernest Urtasun, portaveu de Sumar, en una roda de premsa a Madrid aquest dilluns
Ernest Urtasun, portaveu de Sumar, assegura que "el transfuguisme no pot ser premiat" (Europa Press/Gustavo Valiente)

Fonts de Sumar han afegit que ara estan avaluant la situació i decidiran si fan el pas de portar Podem al pacte perquè els partits emetin una declaració, o si opten per passar pàgina.

Segons Podem, la seva marxa al Grup Mixt per poder tenir un paper polític que diuen que Sumar els negava no té res a veure amb un acte de transfuguisme perquè no és una ruptura individual.

Tot i que fonts de Sumar reconeixen que aquesta ruptura complica la situació al govern espanyol, volen centrar-se en la seva agenda legislativa. En aquest sentit, Urtasun s'ha mostrat convençut que aquesta legislatura hi haurà "grans avenços" i espera que els cinc de Podem donin suport a les mesures que considera ambicioses.
 

Degoteig de baixes de dirigents de Podem 

El portaveu de Sumar no ha volgut comentar res sobre el degoteig de baixes de dirigents de Podem, com la de la líder dels Comuns al Parlament Jéssica Albiach. Una marxa que s'afegeix a l'anunciada aquest dilluns per l'excandidat de Podem a l'Ajuntament de Madrid, Roberto Sotomayor, que agreuja la descomposició del partit a Madrid. ​

La setmana passada, el coordinador general de Podem a Madrid, Jesús Santos, també va anunciar la seva dimissió per les "diferències polítiques amb el nucli dirigent" dels morats.

ARXIVAT A:
Unides PodemSumar
Anar al contingut