Christie'es espera recaptar 1 milió d'euros que serviran per finançar més recerca (Reuters/Gonzalo Fuentes)

Subhasten un vi de Bordeus envellit a l'espai i se'n podria pagar un milió de dòlars

Es tracta d'una ampolla única que forma part d'un programa de recerca per trobar noves vies per a l'agricultura arran del canvi climàtic

RedaccióActualitzat

Fins a un milió de dòlars, uns 830.000 euros. Aquesta és la quantitat que la casa de subhastes Christie's espera obtenir amb la venda d'una ampolla de vi molt singular.

Es tracta d'una ampolla de Château Pétrus 2000, un Bordeus dels cellers Pomerol, que ha estat 14 mesos orbitant la Terra, a 400 quilòmetres de distància i a una velocitat de 28.000 quilòmetres per hora.

En aquest temps ha recorregut més de 300 milions de quilòmetres dins del laboratori de l'Estació Espacial Internacional (EEI), en una microgravetat gairebé zero i exposada a les radiacions de l'espai, dues característiques de gran impacte sobre l'evolució biològica de qualsevol ésser viu.

L'ampolla ara subhastada va ser llançada a l'espai el novembre del 2019, juntament amb onze ampolles més, per iniciativa de l'empresa Space Cargo Unlimited, una start-up creada per dos francesos: Nicolas Gaume, conegut també per haver fundat les empreses de videojocs Kalisto Entertainment i Mimesis Republic, i Emmanuel Etcheparre, vinculat a l'Institut de Ciències de la Vinya i el Vi, a Bordeus.

El preu habitual de les ampolles de Château Petrus és d'uns 6.000 euros.
 

"No hi ha planeta B"

Les dotze ampolles, que van tornar a la Terra aquest gener, han estat la primera missió del programa WISE, impulsat per Gaume i Etcheparre per trobar "noves maneres de cultivar plantes a la Terra", adaptades a les condicions imposades per l'escalfament global.

"Estem convençuts que no hi ha cap planeta B i volem aplanar el camí del nostre futur aprofitant la microgravetat i estimulant les evolucions naturals accelerades en un entorn espacial", diu Gaume.

WISE, el primer programa de recerca desenvolupat a l'EEI des de la iniciativa privada, té previst dur a terme sis missions més.

 

Dotze ampolles de Bordeus han estat 14 mesos a l'Estació Espacial Internacional (Reuters)


Sobre aquesta primera missió, Etcheparre explica que "l'envelliment del vi integra certs elements essencials de l'ecosistema biològic terrestre, com llevats, bacteris, cristalls, col·loides i polifenols". I afegeix que aquest és un procés "encara poc conegut", sobretot en relació amb "l'evolució de la composició química del vi i del gust".

El nom WISE és la sigla de Vitis Vinum In Spatium Experimentia, alhora que juga amb el significat d'aquesta paraula anglesa, que vol dir "savi".

El programa ha tingut suport financer, entre d'altres, de la NASA (l'Agència Espacial dels Estats Units), de l'ESA (l'Agència Espacial Europea) i de grans fortunes nord-americanes i asiàtiques.


Un gust diferent?

De les dotze ampolles enviades a l'espai només se'n posa a la venda una, per recaptar més diners per al programa WISE.

Les altres tres es van consumir en un tast d'experts, que coincideixen a dir que les condicions a l'espai han generat un vi diferent, però no s'han posat d'acord sobre si tindria el mateix gust si l'ampolla hagués envellit a la Terra.

La periodista especialitzada Jane Anson, una de les persones afortunades que han pogut tastar el "vi de l'espai", és dels que pensen que el gust seria diferent.

 

La mateixa ampolla envellida a la Terra costaria uns 6.000 euros (Reuters/Gonzalo Fuentes)


"Vaig descobrir que hi havia una diferència tant en el color com en les aromes, i també en el gust", ha explicat.

També que "es notava una mica més vell, una mica més evolucionat que el vi que s'havia quedat a la Terra", un fet sobre el qual els experts semblen estar d'acord: a l'espai, el vi ha madurat més.

Per poder comparar el "vi de l'espai" adequadament, Christie's inclou en el lot una altra ampolla del mateix Château Pétrus 2000 que ha envellit durant el mateix temps, però a la Terra.

ARXIVAT A:
Ciència
Anar al contingut