Madrid

Solbes admet que l'economia espanyola pot entrar en recessió aviat

El ministre d'Economia, Pedro Solbes, ha admès que l'economia espanyola podria entrar aviat en recessió. Solbes, que ha reconegut que aquesta "és la pitjor crisi que recordo des que tinc ús de raó", ha advertit que, en els pròxims mesos, l'economia espanyola es pot estancar o retrocedir. Poques vegades Solbes s'ha atrevit a utilitzar aquests termes, però ara ho ha fet per indicar que el creixement del PIB en els dos últims trimestres estarà entre un 0,1% i un -0,1%.

Actualitzat
Han hagut de passar mesos fins que el govern espanyol no s'ha atrevit a assumir que hi ha crisi. Encara ara, tot i les dades que ha aportat ell mateix, Pedro Solbes no ha volgut pronunciar la paraula tabú: recessió. El vicepresident econòmic ha assumit les pitjors previsions i creu que l'economia o no creixerà o retrocedirà els dos últims trimestres de l'any. Les xifres que ha donat sobre el creixement del PIB pels dos últims trimestres del 2008 estarà entre el 0,1 i el -0,1%. Solbes ha volgut emmarcar les previsions per a l'economia espanyola en el marc de l'actual crisi mundial i ha assegurat que la situació és la més greu que ha vist des que ell té ús de raó.

A Solbes tampoc li semblen suficients les operacions del Banc Central Europeu de posar diners al mercat, tot i que ara n'ha fet una altra de 40.000 milions de dòlars. El que fa el BCE és intentar compensar la desconfiança entre entitats a l'hora de deixar-se diners oferint-los milions i milions de dòlars. Però així i tot, les tensions entre bancs es mantenen i bona prova és que l'euríbor, el tipus de la majoria d'hipoteques, ha arribat al nivell més alt de la seva història.

A les borses tampoc els han acabat de convèncer aquestes accions del Banc Central i han tingut pèrdues durant el matí. A la borsa espanyola, també s'ha de veure com reaccionen a la decisió de la Comissió Nacional del Mercat de Valors de controlar les operacions especulatives. Vol supervisar més de prop les vendes a la baixa d'accions d'una vintena d'entitats financeres, que han fet que caiguessin en picat les seves cotitzacions els últims dies. És el primer símptoma que les autoritats no les tenen totes amb el sistema financer espanyol.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut