Un avió d'Air Canada volant sobre l'aeroport de Toronto

Sis detinguts pel gran robatori a l'aeroport de Toronto i ni rastre dels 6.600 lingots d'or

Entre els acusats hi ha dos treballadors d'Air Canada i la policia encara busca tres sospitosos més, responsables d'un furt valorat en més de 20 milions de dòlars canadencs

Autoritats canadenques i nord-americanes han anunciat que hi ha fins a sis detinguts i tres persones en cerca i captura pel que es considera el robatori més gran de la història del Canadà: la desaparició d'un carregament de més de 20 milions de dòlars canadencs en lingots d'or i divises.

Entre els sospitosos, diu la policia, hi ha dos empleats d'Air Canada, que haurien falsificat documents per robar aquest carregament de més de 400 quilos en lingots procedent de Suïssa.

Ara, quan s'ha complert el primer aniversari del robatori a l'aeroport internacional Pearson de Toronto, la Policia Regional de Peel ha donat les dades dels nou sospitosos i dels 19 càrrecs pels quals estan acusats.

 

Sis detinguts i tres més en crida i cerca

Cinc sospitosos van ser detinguts al Canadà i posats en llibertat sota fiança i estan a l'espera del judici. Un altre sospitós, que tenia armes de foc, va ser detingut a l'estat de Pensilvània i està sota custòdia policial als Estats Units. La policia ha emès una ordre de cerca i captura a tot el Canadà contra tres sospitosos d'haver format part del robatori.

Air Canada ja havia informat de la suspensió d'un empleat de la secció de càrrega acusat del robatori, mentre que l'altre, que treballava al mateix departament en el moment dels fets, va abandonar l'empresa abans que s'anunciessin els càrrecs.

De tot el material robat, els investigadors només van aconseguir recuperar un quilo d'or i uns 434.000 dòlars canadencs, juntament amb unes 65 armes de foc que haurien estat adquirides amb els beneficis del robatori. Mike Mavity, detectiu sergent de la Policia Regional de Peel, diu que creuen que els lladres "van fondre l'or" i els beneficis obtinguts van ser destinats a "comprar il·legalment les armes de foc."

 

Un robatori de pel·lícula

Patrick Brown, alcalde de Brampton, a Ontario, ha declarat que "mai havia imaginat haver d'afrontar el robatori d'or més gran de la història del Canadà", i fa broma comparant-lo amb els de pel·lícules com "Ocean's eleven" o la sèrie "CSI".

El 17 d'abril del 2023 l'avió que transportava la càrrega va aterrar a Toronto i el material va ser transportat a un hangar logístic de la companyia, com és habitual. En aquest cas, però, en anar-lo a buscar es van trobar que el contenidor, que feia una mida d'uns 2 metres, ja no hi era.

Imatge d'arxiu d'uns lingots d'or (Europa Press)

L'empresa Brink's, nord-americana, que s'encarrega de la manipulació d'efectiu, va reclamar la càrrega aquell mateix dia a la nit, i després d'un escorcoll, els van comunicar que havia desaparegut. Brink's va interposar una demanda contra Air Canada pel robatori.

Mavity explica com, al vespre, un camioner va arribar al magatzem de l'aerolínia amb una factura fraudulenta que va ensenyar a un dels treballadors de la secció; una factura d'un carregament de marisc que s'havia recollit el dia anterior. Aquest duplicat s'havia imprès als magatzems d'Air Canadà; això demostraria que "necessitaven gent dins de l'aerolínia per perpetrar el robatori", ha dit.

El camioner, en carregar el contingut al camió, va fugir ràpidament dels llocs.

Air Canada va refusar les al·legacions de la demanda de Brink's i va negar qualsevol conducta impròpia o "negligent".

 

Els detinguts pel robatori

Els cinc detinguts al Canadà, que es troben en llibertat sota fiança i a l'espera de judici, són Parmpal Sidhu, de 54 anys i treballador d'Air Canada; Ali Raza, de 37 anys i propietari d'una joieria; Amit Jalota, de 40 anys; Ammad Chaudhary, de 43 anys; i Prasath Paramalingam, de 35 anys.

D'altra banda, el conductor del camió que hauria robat l'or, King-Mclean, de 25 anys, es troba sota custòdia als Estats Units amb càrrecs per tinença i tràfic d'armes de foc. Van requisar-li 65 armes de foc il·legals que pretenia introduir al Canadà.

A més, hi ha en cerca i captura Simran Preet Panesar, de 31 anys i exdirectiu d'Air Canada; Archit Grover, de 36 anys; i Arsalan Chaudhary, de 42 anys.

 

 

ARXIVAT A:
PolicialCanadà
Anar al contingut