Les protestes de la nit del 18 d'octubre del 2019 van concentrar-se a la Via Laietana de Barcelona David Zorrakino/Europa Press)

Set anys de presó per a l'acusat amb la petició de pena més alta pels disturbis del procés

Un altre dels acusats ha estat condemnat a un any de presó i el tercer ha quedat absolt

Redacció/Agències

L'Audiència de Barcelona ha condemnat a set anys i mig de presó un noi que afrontava una petició fiscal de catorze anys, la més alta sol·licitada pels disturbis contra la sentència a la cúpula del procés, per llançar pirotècnia i llambordes a agents de la Policia Nacional en les protestes del 18 d'octubre del 2019.

En la sentència, a la qual ha tingut accés EFE, la secció sisena de l'Audiència imposa un any de presó a un altre dels acusats --per a qui inicialment la Fiscalia sol·licitava set anys i quatre mesos-- i absol un tercer processat.

A tots tres els exonera del delicte de desordres públics, perquè no s'ha pogut acreditar que actuessin de manera conjunta per alterar la pau pública.

Per al principal acusat la Fiscalia demanava una pena de catorze anys, per damunt dels tretze a què el Tribunal Suprem va condemnar el ja indultat exvicepresident Oriol Junqueras.


Llançament d'objectes a la Via Laietana

Segons l'Audiència, aquella nit, en el marc de les protestes davant l'edifici de Prefectura de la Policia Nacional a la Via Laietana de Barcelona, un grup d'unes 300 persones van llançar objectes com ara testos, pedres, papereres, llambordes i boles de metall contra els agents que vetllaven per l'ordre i la seguretat ciutadana.

En el marc d'aquests disturbis, l'Audiència considera provat que l'acusat, Oleksandr S. --que ha estat condemnat a set anys i mig de presó--, va llançar un artefacte pirotècnic als peus de dos policies amb l'ànim de menyscabar la integritat dels agents.

També segons l'Audiència, els dos agents haurien patit diverses lesions, com la pèrdua auditiva, i l'acusat també hauria llançat llambordes que van impactar en el canell esquerre d'un d'ells i en l'espatlla dreta de l'altre.

Per aquest motiu, l'Audiència el condemna a quatre anys i sis mesos de presó per un delicte d'atemptat contra l'autoritat i a tres anys més de presó per un de lesions, i li ordena indemnitzar els agents amb 43.393 i 9.468 euros, respectivament.

En la sentència, que es pot recórrer, l'Audiència admet que no ha quedat provat que l'acusat "animés i adrecés" els altres manifestants violents a actuar en contra dels policies.

Aldarulls al voltant de la plaça Urquinaona de Barcelona el 18 d'octubre (Reuters/Albert Gea)

Els altres dos acusats

A un altre dels acusats, Francesc C., que inicialment s'exposava a una petició fiscal de set anys i quatre mesos de presó, l'Audiència li rebaixa la condemna fins a un any perquè, a més d'absoldre'l del delicte de desordres públics, no li aplica l'agreujant que utilitzés un element perillós per atacar els agents, perquè no s'han pogut demostrar les característiques de la pedra o llamborda que va llançar contra un policia.

A més, se li aplica l'atenuant de reparació del dany, perquè va pagar els 225 euros d'indemnització a l'agent a qui va lesionar. Així, l'Audiència li imposa una condemna d'un any de presó, així com una multa de 270 euros per un delicte lleu de lesions.

Francesc C., que va ser detingut la mateixa nit dels disturbis, va estar en presó preventiva per aquests fets entre el 19 d'octubre i el 7 de novembre del 2019.

El tercer acusat, Erik B., ha estat absolt perquè, si bé es va demostrar que va participar en la protesta, no s'ha pogut acreditar que ataqués un dels policies.

ARXIVAT A:
JudicialProcés català
Anar al contingut