Pablo Hasel en una actuació
Hasél està a punt d'entrar a presó per una condemna pel contingut dels seus tuits(ACN/Violeta Gumà)

Serrat, Almodóvar, Bardem i 200 artistes més firmen en suport a Pablo Hasél

Demanen que el cantant no vagi a la presó i comparen Espanya amb països com Turquia i el Marroc

Actualitzat

Joan Manuel Serrat, Paco León, Luis Tosar, Willy Toledo, Melani Olivares, Isamel Serrano, Alba Flores o Fermín Muguruza. Són alguns dels més de 200 cantants, actors, cineastes i altres artistes que han firmat en suport de Pablo Hasél, que ha d'entrar a presó condemnat pels seus missatges a la xarxa.

En un escrit conjunt titulat "Sense llibertat d'expressió no hi ha democràcia", denuncien que Espanya encapçala "la llista de països que més artistes ha represaliat pel contingut de les seves cançons". Els firmants comparen l'Estat espanyol amb Turquia i el Marroc per la persecució i empresonament d'artistes.

 

El manifesta denuncia que "la persecució a rapers, tuiters, periodistes, així com altres representants de la cultura i l'art, per intentar exercir el seu dret a la llibertat d'expressió s'ha convertit en una constant".
 

A més d'exigir la llibertat d'Hasél, demanen que "s'expulsi" del Codi Penal els delictes que retallen els drets de la llibertat d'expressió, la llibertat ideològica i l'artística".

"Som conscients que, si deixem que Pablo sigui empresonat, demà poden anar a per qualsevol de nosaltres, així fins a aconseguir fer callar qualsevol sospir dissident"

Entre els firmants hi ha els catalans Joan Manuel Serrat, Valtonyc, les actrius Melani Olivares i Victòria Pagès, els actors Juanjo Puigcorbé  Marc Martínez, el cantant Xavi Sarrià, el cantautor de Torrrent Pau Alabajos, el grup Strombers i Doctor Calypso, entre d'altres.

També hi ha actors, actrius i cineastes com Willy Toledo, Alba Flores, Pedro Almodóvar, Javier Bardem, Luis Tosar, Aitana Sánchez-Gijón, Fernando Trueba, Carlos Bardem, Javier Gutiérrez o Emma Suárez.

També hi ha nombrosos cantants, cantautors i grup de música com Isamel Serrano, Coque Malla, Brisa Fenoy, Pedro Guerra, Fermín Muguruza, Santiago Auserón o la rapera Ana Tijoux. 


A punt d'entrar a la presó

Pablo Hasél està condemnat a 9 mesos de presó per enaltir el terrorisme, que se sumen als dos anys d'una sentència anterior. El 28 de gener, l'Audiència Nacional li va donar deu dies per presentar-se voluntàriament a la presó per complir condemna.

Hasél va ser condemnat el 2014 a dos anys de presó per enaltiment del terrorisme d'ETA, els GRAPO, Terra Lliure i Al-Qaeda a les seves cançons, però l'Audiència va decidir el setembre del 2019 deixar en suspens la seva execució durant tres anys.

El 2018 va tornar a ser jutjat pel mateix delicte i per un altre d'injúries a la monarquia i a les forces de seguretat per diversos tuits i opinions expressades a la xarxa.
 

Hasél ja ha explicat que no pensa presentar-se a la presó i que també descarta l'exili, el camí que va haver de fer un altre raper, Valtonyc, també condemnat per enaltiment del terrorisme i injúries a la corona per les lletres de les seves cançons. 

ARXIVAT A:
Llibertat d'expressió Música
Anar al contingut