Hemicicle del Congrés dels Diputats durant la constitució de la Cambra Baixa (Reuters/Juan Medina)
Hemicicle del Congrés dels Diputats durant la constitució de la Cambra Baixa (Reuters/Juan Medina)
Congrés i Senat

Ser diputat "per les 13 roses", "per Espanya" o "per la llibertat dels presos"

Els diputats i senadors han jurat, promès o acatat la Constitució amb un simple "sí" o amb altres fórmules variades

Laura GalánActualitzat

Un dels moments de la constitució de les Corts que ha despertat més expectatives ha estat l'acatament de l'acta de diputats en què els independentistes han repetit la fórmula "pels presos polítics i la república" que ja van utilitzar al maig en l'última legislatura.

ERC ho ha fet: "Per la llibertat de les preses polítiques i fins la constitució de la República Catalana, per imperatiu legal, sí, prometo."

I JxCat ha fet servir la fórmula: "Amb lleialtat al mandat democràtic de l'1 d'octubre i al poble català, per la llibertat dels presos i exiliats; per imperatiu legal, ho prometo."

La CUP ha fet servir una fórmula una mica diferent i no s'han referit amb polítics empresonats ni a la república: "Per imperatiu legal prometo, en lleialtat primera i última, al nostre poble."

 

Queixes del PP, de Vox i de Cs

Un cop acabat el torn d'acataments, Meritxell Batet ha declarat que tots els diputats electes havien adquirit plenament la condició de diputats.

El líder del PP, Pablo Casado, ha demanat la paraula per argumentar que la condició plena de diputat només s'adquireix si s'utilitza la fórmula correcta i per explicar que presentaran recurs a la mesa i al Tribunal Constitucional.

A continuació també ha intervingut el líder de Vox, Santiago Abascal, per donar els mateixos arguments, per demanar a la presidència que revisi les fórmules utilitzades i per anunciar que es reserven el dret a emprendre accions legals, també, contra Batet i els integrants de la mesa.

En tercer lloc també ha intervingut la líder de Cs, Inés Arrimadas, que ha retret a Batet: "Vostè no pot permetre que s'insulti els jutges i la democràcia d'aquest país."

Batet ha respost aquestes intervencions procedint a llegir fragments de sentències del Tribunal Constitucional relatives a les fórmules per acatar la Constitució.


Altres acataments diferenciats

Entre la resta de grups parlamentaris també hi han hagut acataments diferenciats dels "Sí, prometo" o "Sí, juro".

Els diputats de Vox han promès defensar la Constitució amb la fórmula "Per Espanya, sí, juro".

Alguns membres d'Unides Podem ho han fet "per la democràcia i els drets socials".

Els diputats d'En Comú Podem també han fet variacions. Gerardo Pisarello ha promès "per les 13 roses", Aina Vidal ho ha fet en català "per la classe treballadora". Joan Mena, Mar García Puig i Ismael Cortés han dit "per un país on l'amor guanyi l'odi", i Laura Campos ho ha fet "per un país verd on tot el món tingui dret a habitar".

 

Juraments al Senat

Al ple de constitució del Senat també s'han sentit juraments diferents.

La majoria dels senadors han "jurat" o "promès", però una vintena ho han fet per la llibertat dels polítics presos per l'1-O, o fins l'arribada de la república catalana, de la basca, en defensa de l'espanya buidada o per Andalusia lliure.

El senador de Compromís, Carles Mulet, ha promès la Constitució "pels drets del País Valencià".

Els senadors de Terol Existeix ho ha fet "per evitar una Espanya buidada i una desenvolupada".

La senadora d'Endavant Andalusia ha promès el càrrec "per Andalusia lliure".

La senadora d'En Comú Podem, "per la igualtat de gènere, la justícia climàtica i perquè els nens tinguin un futur millor".

El senador de Més ha afegit la defensa de l'autodeterminació i lleialtats als pobles de les Illes Balears.

I els dos senadors de Vox han acatat la Constitució "per Espanya".

La presidenta del Senat a admès les fórmules pronunciades només en català.

Els senadors de Junts per Catalunya han pres possessió de l'escó davant de notari, cosa que permet el reglament, i no han sortit a la tribuna davant de la Constitució.

El portaveu del PP al Senat, Javier Maroto, ha anunciat que el seu partit recorrerà les fórmules que "tracten d'aparentar acatament a la Constitució" que no són el "prometo" o "juro". Ha dit que ho farà tant al Senat com al Congrés. Aquest recurs, segons Maroto, vol defensar els espanyols "que creuen que a les institucions no se'ls ha de prendre el pel".

 

ARXIVAT A:
Eleccions generals 2019-10N
Anar al contingut