El supercoet ha explotat quan només feia quatre minuts de l'enlairament

Starship, el coet d'Elon Musk, explota després d'enlairar-se en el primer vol de prova

És el coet més gran que mai s'ha fabricat en la cursa espacial i per fer el llançament s'ha construït una torre de gairebé 150 metres d'alçada

Actualitzat

Havien previst que el vol duraria com a molt 90 minuts, però n'ha durat només 4. L'SpaceX, el coet més gran fabricat mai, s'ha enlairat aquest dijous des de Texas, els Estats Units, però ha explotat només quatre minuts més tard, quan encara era visible.

Ha estat el primer vol de proves, després de l'intent frustrat de dilluns passat, en què la missió es va haver d'aturar per una fallada tècnica.

Aquest supercoet és un encàrrec de la NASA a l'empresa d'Elon Musk, SpaceX, i ha estat dissenyat per transportar persones a l'òrbita terrestre, a la Lluna i a Mart. Aquestes són les imatges de l'explosió: 



De totes maneres, SpaceX considera que ha estat un èxit perquè el supercoet s'ha pogut, almenys, enlairar:


L'enlairament, i també l'explosió, s'ha retransmès en directe a la pàgina web de SpaceX. S'ha vist com el coet s'enlairava cap al cel des de la torre de llançament, mentre els motors del propulsor Super Heavy Rocket es transformaven en una bola de foc i un núvol de fum s'anava fent gran.

La mateixa empresa encara no n'ha explicat els motius, però ha detallat que les dues parts que formen el coet "s'han desmuntat ràpidament" just abans de la separació prevista:


Elon Musk s'ha afanyat a felicitar l'equip i apunta que "hem après moltes coses de cara a les proves d'enlairament que es faran durant els pròxims mesos:


Per fer el llançament s'ha construït una torre de gairebé 150 metres d'alçada. El coet fa 120 metres d'alt, el diàmetre és de 9 metres i pot carregar entre 100 i 150 tones. Està format per dues parts: una nau, que porta per nom Starship, i un propulsor, el Super Heavy Rocket.  
 

Per què ha explotat?

Mentre SpaceX encara no ha detallat el perquè de l'explosió, el divulgador científic Antoni Català Amigó ha explicat al seu Twitter que alguns dels motors del propulsor no han funcionat:
 


I ha atribuït l'explosió al sistema de destrucció d'emergència:

ARXIVAT A:
La LlunaMart
Anar al contingut