Selena Marwaha té 9 anys i participa per primera vegada a la COP (3Cat)

Selena Marwaha, la nena de 9 anys que ha ideat un mecanisme per estalviar aigua a l'escola

TV3 entrevista una de les participants més joves a la COP28 de Dubai: "Totes les veus importen, l'edat no és una barrera"

Marta Jerez i Georgina Pujol, enviades especials a DubaiActualitzat

Selena Marwaha és una de les delegades més joves de la COP28. Té 9 anys, és originària de l'Índia però viu a Dubai des de fa cinc anys i s'ha inventat un mecanisme per estalviar un 25% d'aigua als lavabos de la seva escola, pel qual ha estat reconeguda al seu país. De fet, no es presenta com a activista sinó com a creadora de solucions.

És la primera vegada que participa en una cimera del clima i està esperançada amb el resultat:

"La meva esperança per a aquesta COP és l'eliminació completa dels combustibles fòssils perquè danyen el medi ambient. M'agradaria dir als negociadors que cal eliminar-los."


Ens explica que li agrada molt aquesta COP perquè considera que és la més inclusiva que s'ha fet mai: "Jo estic fent una entrevista aquí a la COP28 i tinc 9 anys, i he conegut molta gent important com Inger Andersen o Eli Golding. M'encanta aquesta COP perquè et dona moltes oportunitats."


El grup mediambiental dels Emirats Àrabs la va convidar a participar en el Water Innovation Challenge, on has de trobar un problema i també la solució. Marwaha va quedar finalista amb el seu projecte, que consisteix en un prototip per reduir la quantitat d'aigua que es consumeix en cada descàrrega del lavabo, un projecte ideat sobretot per les escoles on els nens no poden controlar-ne l'ús.


Selena Marwaha valora el paper dels més joves i ens diu molt convençuda que "són el futur, però també són el present i poden arreglar el present i marcar els objectius per al futur":

"Totes les veus importen, l'edat no és un impediment. Totes poden marcar la diferència."

 

Dia dels joves a la COP28

Els joves són els protagonistes de la Cimera del Clima de Dubai aquest divendres. En una protesta dins el recinte de la COP28 han exigit als negociadors que acabin amb els combustibles fòssils per garantir-los el futur.

Un centenar d'activistes de Fridays for Future s'han concentrat aquest matí per demanar l'eliminació equitativa dels combustibles fòssils. Representants de països vulnerables a la crisi climàtica han explicat com els impacta en les seves vides i han defensat que cal lluitar per la justícia climàtica i els drets humans.  


Joves de Tuvalu, de Samoa o d'altres illes del Pacífic ja estan vivint en primera persona les conseqüències de l'emergència climàtica. La Sulafi Briana, per exemple, és de Samoa i té familiars a altres illes que ja han hagut d'emigrar perquè l'aigua del mar els inunda les cases i ella viu amenaçada pels ciclons cada cop més freqüents i intensos.

Saluafi Brianna de Samoa a la COP28 (3Cat)


Canberra es va comprometre al novembre a proporcionar asil climàtic als habitants de Tuvalu, que podria desaparèixer abans de finals de segle a causa de la crescuda dels oceans.

ARXIVAT A:
Crisi climàtica
Anar al contingut