80.000 persones, segons dades de la Guàrdia Urbana, s'han manifestat a Barcelona convocades per SCC (EFE)
80.000 persones, segons dades de la Guàrdia Urbana, s'han manifestat a Barcelona convocades per SCC (EFE)
Barcelona

80.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, a la manifestació de SCC

La manifestació té per lema "Per la concòrdia, per la democràcia, per Catalunya: stop procés"

RedaccióActualitzat

Societat Civil Catalana ha aplegat al voltant de 80.000 persones aquest migdia al passeig de Gràcia de Barcelona, segons dades de la Guàrdia Urbana, en una manifestació per reclamar la fi del procés independentista a Catalunya i la recuperació, segons l'entitat, de la convivència.

L'entitat organitzadora, Societat Civil Catalana, xifra en 400.000 els assistents a la manifestació que ha recorregut el passeig de Gràcia.

 


El president de Societat Civil Catalana, Fernando Sánchez Costa, ha demanat que es posi fi "a la violència, a la confrontació i al procés" i ha assegurat que cal "mirar al futur per refer i reconstruir Catalunya". Sánchez Costa ha dit que avui la manifestació ha reunit tots els "demòcrates constitucionalistes catalans" que diuen "prou al procés". Un procés que, ha dit "fa tan mal, fereix i divideix".


"President Torra, és molt senzill: posi les urnes"

Sánchez Costa, en el discurs que ha posat fi a la manifestació, ha dit que avui ha sortit al carrer "una marea d'aigua que acabarà amb el foc del procés". També ha demanat a Quim Torra que "posi les urnes", fent una al·lusió a les paraules de l'expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, que ha provocat rialles entre els assistents:

"President Torra, si no sap governar, si no vol governar per a tots els catalans, si prefereix fer d'activista... és molt senzill: president, posi les urnes."

Enmig de crits de "Barcelona, no es crema" i "Els extintors seran sempre nostres", Sánchez Costa ha defensat que "la Catalunya invisible, s'ha fet visible", i que cal "dir prou a la divisió, a la confrontació, a la decadència".

"Per la concòrdia, stop procés"

La concentració ha començat a les 12 del migdia a la confluència del passeig de Gràcia amb el carrer Provença i ha recorregut el passeig fins a arribar a la Gran Via, on s'espera que es facin els parlaments finals. El lema de la manifestació ha estat "Per la concòrdia, per la democràcia, per Catalunya: stop procés".

 

Els manifestants han exhibit nombroses banderes espanyoles i també s'ha pogut veure alguna senyera. Alguns dels lemes més corejats en el recorregut de la marxa han estat "Aquí els periodistes no porten casc" i "Viva España".


La manifestació s'ha desenvolupat enmig d'un ambient festiu i familiar i s'ha sentit proclames com "Visca Espanya, visca Catalunya", "Junts som imparables", "Puigdemont a presó", "Nosaltres també som poble català" o "TV3, manipuladora".


Una columna de manifestants que ha sortit de la plaça Artós, on havia convocada una concentració pel grup feixista Los de Artós, s'ha unit a la marxa general a l'alçada del carrer València:


Suport a la Policia Nacional

Alguns dels manifestants s'han desplaçat fins a les portes de la Prefectura Superior de la Policia Nacional. En aquest punt han saludat als agents i els han fet entrega de diverses banderes espanyoles, que els policies han col·locat sobre les tanques que hi ha instal·lades per protegir la prefectura d'altres manifestacions. S'hi han sentit crits de "no esteu sols" o "aquesta és la nostra policia".

 

 

Representants de PP, Cs, PSOE, PSC

En plena precampanya electoral, la marxa ha volgut tenir un caràcter transversal. Hi han assistit els líders del PP, Pablo Casado, i de Ciutadans, Albert Rivera. També hi ha hagut representació del govern espanyol en funcions: la del ministre de Foment, José Luis Ábalos, i d'Afers Estrangers, Josep Borrell, i també la del primer secretari del PSC, Miquel Iceta.

Les portaveus del PP i Ciutadans al Congrés, Cayetana Álvarez de Toledo i Inés Arrimadas, el president del Senat, Manuel Cruz, i el regidor de Barcelona pel Canvi, Manuel Valls, també hi han participat.


Societat Civil Catalana ha exclòs Vox de la convocatòria amb l'argument que ha convidat aquells que defensen la democràcia, la constitució i l'autogovern. Però el partit d'extrema dreta no s'ha donat per al·ludit i ha anunciat a Twitter que membres de la formació participarien en la manifestació de Barcelona perquè "no necessiten el permís de ningú".

El cap de llista de Vox al Congrés per Barcelona, Ignacio Garriga, ha acudit aquest diumenge a la manifestació, però s'ha desmarcat de l'entitat organitzadora, Societat Civil Catalana, i ha acusat els socialistes de "traïció a la pàtria".

 

 

Ábalos: "Catalunya és diversa i està avui aquí"

El secretari d'organització del PSOE, José Luis Ábalos, ha dit a l'inici de la marxa que "el poble de Catalunya és divers" i "és avui aquí". També ha volgut reconèixer expressament el treball que estan realitzant les forces de seguretat per mantenir la convivència a Catalunya.


Casado: "Jo avui també soc català"

El president del PP, Pablo Casado, ha dit que avui també se sent català i que el Partit Popular vol comprometre's a garantir la seguretat, la concòrdia, la convivència i la llibertat de tots els catalans. I ha dit que aquest matí, a Barcelona, "es respira l'esperit del 8 d'octubre".

Per a Casado, Espanya és un dels països més descentralitzats del món i Catalunya ha gaudit d'un autogovern "magnífic" des del pacte constitucional. Per això, ha afegit, l'obligació dels partits és preservar "aquesta prosperitat, serveis socials i convivència que el nacionalisme està fent absolutament impossible".

 



Rivera: "Avui és el dia dels que no cremem els carrers"

El líder de Ciutadans, Albert Rivera, ha dit que avui és el dia dels que "no cremen els carrers, dels que simplement les trepitgen com a ciutadans", ha recordat que avui fa gairebé dos anys que "alguns va voler separar-nos i posar fronteres" i ha demanat la fi del procés.

Societat Civil Catalana ha volgut cedir el protagonisme a entitats i representants del món de la cultura a la manifestació i ha cedit la lectura del manifest final de la manifestació a quatre representants de la societat civil.

Ara fa gairebé dos anys, el 29 d'octubre del 2017, una manifestació convocada per Societat Civil Catalana va omplir el mateix escenari, el passeig de Gràcia:

 

ARXIVAT A:
Societat Civil CatalanaPPPablo CasadoCsAlbert RiveraPSCPSOEJosep BorrellMiquel Iceta
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut