Sánchez reclama "responsabilitat" a Casado i Rivera per a la investidura (Efe/Olivier Hoslet)

Sánchez demana "responsabilitat" a Casado i Rivera per facilitar la investidura

Rajoy trenca el silenci i defensa que el millor per a Espanya és un govern del PSOE amb Ciutadans

Juli RodésActualitzat

Pedro Sánchez s'ha adreçat a Pablo Casado i a Albert Rivera per demanar-los que actuïn amb "responsabilitat" per facilitar la seva investidura i que hi hagi nou govern "com més aviat millor" pel quan "els espanyols van votar".

"La responsabilitat del Partit Popular i de Ciutadans, com a partits que es diuen d'Estat, és facilitar la investidura, no bloquejar, i garantir una certa estabilitat al govern d'Espanya."

"Aquelles forces que diuen que no a la investidura del PSOE què proposen? El bloqueig? Unes noves eleccions? Han de dir-ho clarament."


Més enllà de la crida genèrica als dos principals partits de l'oposició al Congrés dels Diputats, Sánchez s'ha adreçat específicament a Ciutadans i ha lamentat que "contiuen posant un cordó sanitari al PSOE" mentre estan "pactant amb forces d'extrema dreta" que tanquen "acords secrets" amb el PP.

"Que no sapiguem què han acordat el PP i la ultradreta, i que hi hagi un acord secret que no conegui l'opinió pública, em fa témer el pitjor."

 

Pedro Sánchez conversa amb la cancellera alemanya, Angela Merkel, durant el Consell Europeu (Efe/Olivier Hoslet)


Sánchez ha parlat des de Brussel·les, fins on s'ha desplaçat per assistir al Consell Europeu, la cimera de caps d'Estat i de govern de la Unió que hauria d'avançar en l'acord per elegir el pròxim president de la Comissió Europea, el successor del luxemburguès Jean-Claude Juncker.


Rajoy presiona Rivera

Sánchez no ha estat l'únic líder polític que ha pressionat Rivera aquest dijous de cara a la investidura. Al president del govern espanyol li ha sortit avui un aliat inesperat: el seu antecessor, Mariano Rajoy.

L'anterior inquil·lí de La Moncloa ha trencat un any de silenci i ha fet declaracions polítiques i ha defensat sense ambigüitats com pensa que ha de ser el pròxim govern d'Espanya.

"Es pot governar amb un acord amb Cs, perquè això suposa que hi ha una majoria, més de 176 escons, a la cambra. És molt més difícil aconseguir 176 escons amb altres forces polítiques."


Amb tot, ha reconegut que "si fem cas del que s'ha escoltat fins ara per part dels responsables de les dues formacions polítiques, sembla poc probable" que arribi a formar-se aquesta "majoria sòlida".

 

Mariano Rajoy ha trencat el seu silenci per defensar un acord de govern entre PSOE i Cs (Efe/Cristóbal García)

 

Rajoy ha parlat a Santa Cruz de Tenerife, en el Fòrum Premium de l'Atlàntic, organitzat pel Diario de Avisos, i ha coincidit amb Sánchez que Espanya necessita "un govern estable" i que "l'important és conformar un govern aviat"


Rivera i Casado no veuen possible abstenir-se

Les crides a Rivera de Sánchez i Rajoy no semblen, ara per ara, haver fet efecte en el líder del partit taronja, que ha assegurat que és impossible facilitar la investidura de Sánchez després del pacte dels socialistes a Navarra, que ha donat la presidència del Parlament a Geroa Bai i podria donar la presidència de la comunitat foral amb l'abstenció de Bildu.

 

Albert Rivera veu impossible facilitar la investidura de Rivera després dels pactes a Navarra (Efe/Leo Rodríguez)

 

Rivera considera que Sánchez "trepitja una línia vermella molt greu" i "està trencant totes les línies dels últims 40 anys del constitucionalisme".

"Brinden amb Otegi i amb els seus socis. Busquen el suport de Batasuna. No crec que ara a ningú li sorprengui que Sánchez governi amb els seus socis."


L'acord dels socialistes a Navarra també és l'argument que ha donat el president del PP, Pablo Casado, per negar el suport del seu partit a la investidura de Sánchez.

"Vull enviar un missatge molt clar a Pedro Sánchez No es pot estar amb Bildu, els proetarres, i alhora demanar l'abstenció del Partit Popular, perquè som completament incompatibles."

 

Pablo Casado acusa Pedro Sánchez de pactar a Navarra amb els "proetarres" de Bildu (Efe/David Mudarra)


Casado també ha denunciat que "aquells que encara no han demanat perdó a les víctimes del terrorisme pretenguin ser blanquejats a les institucions democràtiques".


Podem, "soci preferent"

Sánchez, d'altra banda, ha dit que la responsabilitat del PSOE és "oferir un programa de govern i un executiu progressista, europeista i amb capacitat d'interlocució amb totes les forces polítiques dins de la Constitució".

Una interlocució amb tots els partits, però amb un "soci preferent", en paraules del mateix Sánchez, que és Unides Podem.

"Sens dubte, a Unides Podem l'hem qualificat com a soci prioritari, soci preferent, els hem traslladat quina és la nostra posició i com definim nosaltres el govern de cooperació, i esperem, lògicament, poder comptar amb el seu suport."


Una posició que la vicepresidenta en funcions, Carmen Calvo, ha concretat que passa per oferir alts càrrecs intermedis, però no carteres ministerials.

 

Pablo Iglesias continua defensant l'entrada d'Unides Podem al govern espanyol (Efe/Zipi)

 

Des de la formació morada, ara per ara, continuen defensant l'entrada en el govern, com el PSOE i Unides Podem han pactat a Balears, Canàries, La Rioja i el País Valencià.

 

 

El secretari general d'Unides Podem, Pablo Iglesias, s'ha referit a aquests pactes en un missatge a Twitter i ha assegurat que "si hi ha respecte per l'aliat, cooperació i coherència, es tiren endavant investidures i governs".

ARXIVAT A:
Eleccions 28AInvestidura
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut