Rivera: "Sánchez ha triat Batasuna de soci i trepitja una línia vermella molt greu"
El president de Ciutadans, Albert Rivera, aquest dijous a Brussel·les
Brussel·les

Rivera: "Sánchez ha triat Batasuna de soci i trepitja una línia vermella molt greu"

El líder de Cs critica el pacte del PSOE a Navarra amb Geroa Bai

RedaccióActualitzat

El president de Ciutadans, Albert Rivera, ha criticat durament aquest dijous des de Brussel·les Pedro Sánchez per haver "preferit Batasuna de soci" a Navarra.

Segons ha dit, en les primeres declaracions que fa des de la ruptura amb Manuel Valls a l'Ajuntament de Barcelona, això suposa "trepitjar una línia vermella molt greu":

"El senyor Sánchez no té remei, prefereix Batasuna de soci que als constitucionalistes de UPN o de Ciutadans, això és intolerable."

"Sánchez trepitja una línia vermella molt greu. Amb aquest 'sanchisme', amb aquest PSOE no podem anar de la mà enlloc, perquè està trencant totes les línies dels últims 40 anys de constitucionalisme."

Rivera, que ha anat a Brussel·les a reunir-se amb el grup liberal europeu, ALDE, ha dit això en referència al pacte del PSOE, que aquest dimecres ha donat la presidència del Parlament navarrès a Geroa Bai.

Aquest pacte pot comportar que els socialistes aconsegueixin el govern d'aquesta comunitat autònoma si EH Bildu s'absté en la votació i evitar així que governi UPN amb Cs i PP.


"Liderar l'oposició" al Congrés

En aquest sentit, Rivera ha assegurat que "Navarra ha votat canvi, ha fet fora al nacionalisme de les institucions, però Sánchez prefereix recolzar-se en Batasuna i el PNB".

Ciutadans va presentar-se a les eleccions autonòmiques de Navarra d'aquest 26M en coalició amb UPN i el PP, i van aconseguir 19 diputats, per 11 el PSOE.

Associant-se amb els 9 de Geroa Bai, llista que inclou el PNB i altres forces menors, i l'abstenció dels 8 d'EH Bildu, el PSOE pot aconseguir una majoria simple suficient per governar la comunitat autònoma.

Segons ha dit Rivera, el cas de Navarra implica la impossibilitat d'abstenir-se per facilitar un govern central del PSOE, i ha afegit que es dedicaran a "liderar l'oposició" al Congrés.
 

 

Malgrat la negatica de Rivera, la pressió sobre el partit taronja augmenta i arriba de tots els flancs. L'últim de sumar-s'hi ha estat l'expresident espanyol Mariano Rajoy, que ha advocat per un govern de centre.

"Es pot governar amb un acord amb Ciutadans perquè suposa que hi ha una majoria, més de 176 escons, a la cambra. És molt més difícil aconseguir 176 escons amb altres forces polítiques. En qualsevol cas, sigui quina sigui la fórmula que s'utilitza, la meva opinió és que el que necessita Espanya és un govern estable, un govern amb 176 diputats, un govern, el candidat a la investidura del qual presenti un prorgrama per 4 anys i que sigui ratificat per 176".

 

Silenci sobre Valls

D'altra banda, Rivera no ha donat resposta a les dures crítiques de Manuel Valls a Ciutadans d'aquest dimecres. De fet, a preguntes dels periodistes, no l'ha volgut ni citar ni replicar.

El líder de Ciutadans s'ha limitat a dir que ells porten "anys lluitant" contra l'independentisme, no pas "un quart d'hora" i que està molt tranquil per no haver donat suport a Ada Colau.

En referència a les crítiques per la proximitat de Ciutadans amb Vox, Rivera ha assegurat que a Europa només ha rebut "suports i felicitacions", entre altres del president francès, Emmanuel Macron.

El líder de Ciutadans ha negat haver pactat amb el partit d'extrema dreta a Madrid, i ha assegurat que qui governarà la comunitat i l'Ajuntament seran només ells i el PP.
 

Valls i el "cordó sanitari" al PSOE

Mentrestant, Valls ha afegit aquest dijous algunes crítiques més al partit de Rivera: ha deplorat que no hagi volgut "posar un cordó sanitari a Vox" i que, en canvi, n'estigui posant ara un al PSOE.

Valls ha assegurat que a Europa "no entenen i veuen amb preocupació" els acords de Ciutadans amb Vox:

"Angela Merkel permetria que als lands el seu partit s'ajuntessin amb l'extrema dreta? Mai, perquè hi ha una història a Alemanya, a França i a Europa. I Espanya no està fora d'aquesta història."

"S'equivoca pensant que podrà manegar Vox, perquè, quan s'entra en aquest debat, ja s'ha perdut la batalla".

 

ARXIVAT A:
Mariano RajoyAlbert RiveraCsPedro SánchezManuel Valls
Anar al contingut