Sánchez adverteix Netanyahu que la xifra de palestins morts "és insuportable"

En una visita a l'Orient Mitjà, el president del govern espanyol ha visitat un dels quibuts afectats per l'atac i s'ha reunit amb el president de l'Autoritat Nacional Palestina

Redacció/AgènciesActualitzat

El president del govern espanyol és aquest dijous de visita a Israel i Palestina, on s'ha entrevistat tant amb el president israelià, Isaac Herzog, i el primer ministre, Benjamin Netanyahu, com amb el president de l'Autoritat Nacional Palestina, Mahmud Abbas.

Pedro Sánchez ha condemnat amb rotunditat els atacs de Hamas, però ha insistit que la resposta ha de ser proporcionada i que cal evitar el patiment dels civils, i ha demanat l'alliberament de tots els ostatges.

Per Sánchez, la millor solució al conflicte és la coexistència dels dos Estats, i l'Autoritat Nacional Palestina s'hauria de fer càrrec de Gaza després de la guerra.

En la reunió amb Netanyahu, Sánchez li ha traslladat que el nombre de palestins morts és insuportable i que cal aturar aquesta catàstrofe. "La lluita contra el terrorisme no pot ser només amb la força", ha remarcat.

La reunió s'ha fet a Jerusalem i també hi asssistia el primer ministre belga, Alexander de Croo, que fa amb el seu homòleg espanyol una gira per l'Orient Mitjà.


Lluita conjunta contra el terrorisme

Després de l'entrevista a Jerusalem, Sánchez i de Croo s'han traslladat a Ramal·lah per reunir-se amb el president de l'Autoritat Nacional Palestina.

Sánchez ha volgut deixar clara també davant de Mahmud Abbas la necessitat de combatre de manera conjunta el terrorisme, i ha defensat una lluita conjunta amb l'Autoritat Nacional Palestina contra aquest fenomen.

El president del govern espanyol ha defensat la solució dels dos Estats (EFE/EPA/Alaa Badarneh)

En aquest context, ha posat èmfasi que els atemptats terroristes de Hamas del 7 d'octubre contra Israel són inacceptables.

Sánchez també li ha traslladat a Abbas la seva aposta per la coexistència de dos estats, Israel i Palestina, i tots dos mandataris han abordat la possibilitat que l'Autoritat controli Gaza una vegada que s'acabi el conflicte.

En aquest sentit, Sánchez li ha traslladat la convicció que aquest hauria de ser l'objectiu de la conferència internacional de pau que demana que es faci en el termini d'uns mesos.

Davant d'això, Abbas ha ratificat la seva disposició a restablir el control de Gaza i ha recalcat que mai no han abandonat la Franja i hi segueixen pagant serveis públics, com aigua, electricitat, escoles o sanitat.


L'estat independent, una aspiració legítima

Sánchez també li ha traslladat a Abbas que considera legítim que els palestins aspirin a tenir un estat independent i viable, que visqui en pau i seguretat al costat d'Israel.

Abbas ha agraït al president espanyol que durant el discurs d'investidura, la setmana passada, es comprometés a treballar pel reconeixement de l'estat palestí.

Sánchez li va expressar per part seva la seva satisfacció per l'acord que permetrà una treva de quatre dies, i s'ha mostrat esperançat que s'aconsegueixi un alto el foc durador i que pugui entrar tota l'ajuda humanitària necessària per a la població de la Franja de Gaza.


Visita a un quibuts

En el marc de la visita a l'Orient Mitjà, Pedro Sánchez ha visitat el quibuts Be'eri, un dels assaltats per Hamas. Des d'allà ha lamentat el "dolor injustificat i la destrucció" provocats per l'atac, pel qual ha dit que els seus responsables hauran de rendir comptes.

El president del govern espanyol ha accedit a alguns dels habitatges atacats (Europa Press/Nicolas Maeterlinck)

"Estem compungits", ha reconegut Sánchez a la premsa al final del recorregut, en què ha pogut veure el resultat de l'atac, amb habitatges pràcticament destruïts, i conèixer les històries darrere de les xifres de víctimes.

Be'eri és a només 3 quilòmetres de la Franja de Gaza, i l'atac hi va deixar 75 morts i 27 desapareguts, probablement segrestats per Hamas.

En aquest quibuts hi vivien al voltant d'un miler de persones, i era on treballava com a cuiner Iván Illarramendi, l'espanyol assassinat en un quibuts proper.

ARXIVAT A:
IsraelPedro SánchezPalestinaIsrael envaeix Gaza
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut