Dues noies al campus de la Universitat Autònoma
Dues noies al campus de la Universitat Autònoma

S'amplia la gratuïtat universitària a supervivents de violència masclista fora de la parella

Fins ara l'exempció de matrícula s'aplicava en els casos de violència en l'àmbit de la parella i ara s'amplia a altres casos com les violències sexuals

RedaccióActualitzat

Estudis universitaris gratuïts per a dones que hagin patit la violència masclista. És la nova mesura que han anunciat conjuntament els departaments de Recerca i Universitats, i d'Igualtat i Feminismes de la Generalitat.

S'hi podran acollir les dones estudiants universitàries amb casos de violències sexuals que hagin passat fins a cinc anys abans, matrimonis forçats, tràfic i explotació, i mutilació genital femenina o risc de patir-ne.

Fins ara només es podia demanar l'exempció de matrícula per violència masclista en l'àmbit de la parella, però ara s'amplia.

Aquesta exempció de matrícula serà possible a les set universitats públiques de Catalunya i també a la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), que és privada. Aquesta nova mesura que busca la reparació de les víctimes de la violència masclista és única a tot l'Estat.

Com s'ha de demanar?

L'organisme on s'ha d'entregar tota la documentació és l'Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca, l'AGAUR. Però abans cal aconseguir un certificat que es podrà demanar als Serveis d'Informació i Atenció a les Dones, el SIAD, i als Serveis d'Intervenció Especialitzada, SIE, presents en moltes poblacions de Catalunya.

També caldrà adjuntar documentació per certificar aquesta condició tot i que no s'ha detallat quina encara i, un cop avaluat, s'emetrà un certificat que s'haurà d'entregar a l'AGAUR. Aquest organisme emetrà un nou document que caldrà entregar en el moment de fer la matrícula i que en permetrà la gratuïtat.

El termini per presentar els certificats començarà el dimarts 1 d'agost i acabarà el 31 d'octubre, moment en què els dos departaments implicats difondran els enllaços on es podran fer els tràmits. També es té en compte que si alguna supervivent ja ha abonat l'import de la matrícula, se li retornaran els diners.

Tal com es preveu en altres casos d'exempcions en el decret de preus públics universitaris, el govern compensarà a les universitats els imports corresponents. Actualment, les universitats catalanes reben una compensació de 93,5 milions d'euros.

L'exempció per als casos de violència en l'àmbit de la parella es va començar a aplicar el curs 2008-2009, i només el curs passant s'hi van acollir 295 persones.

On demanar ajuda en cas de violència masclista

Per demanar ajuda en cas de violència masclista hi ha el telèfon 900 900 120, específic d'atenció i informació. Funciona les 24 hores de cada dia de l'any, atén consultes i urgències, és gratuït, no queda registrat al mòbil i és confidencial. En cas d'emergència davant d'una agressió, també es pot trucar al 112.

També funciona el WhatsApp 601 001 122 per oferir informació i assessorament a les dones que són víctimes de violència masclista.

Si es vol denunciar, es pot anar a la policia o directament als jutjats especialitzats en violència masclista, on les dones tenen el dret de ser assistides per un advocat d'ofici independentment de la situació econòmica de cadascú.

ARXIVAT A:
Violència masclistaFeminismeGeneralitat de Catalunya
Anar al contingut