Pedro Sánchez sortint de l'hemicicle del Congrés dels Diputats
El PSOE voldria que el debat d'investidura de Pedro Sánchez es faci la setmana que ve (Europa Press/Eduardo Parra)

S'accelera el camí cap a la investidura de Sánchez amb l'acord per l'amnistia a tocar

Un cop tancat l'acord per l'amnistia amb ERC, el PSOE negocia els últims esculls amb Junts amb l'objectiu de registrar la proposició de llei abans del debat d'investidura

Actualitzat

La llei d'amnistia podria registrar-se aquest dijous mateix. Una cosa està clara: la voluntat és fer-ho abans del debat d'investidura de Pedro Sánchez, que el PSOE ja veu encarrilada i que voldria fer realitat la setmana que ve, en primera volta i per majoria absoluta.

L'acord anunciat a última hora d'aquest dimarts entre ERC i els socialistes acosta la possibilitat de complir aquest calendari.

Abans, però, s'haurà d'acabar de pactar amb Junts. Els de Puigdemont no volen obrir boca, però, segons Jaume Asens, el negociador de Sumar de la llei d'amnistia, ja hi ha un 95% tancat. "El 5% és la distància que hi ha per a un acord absolut entre el PSOE i Junts", ha afirmat en una entrevista a "El matí de Catalunya Ràdio".

La feia des de l'estació madrilenya d'Atocha, perquè "avui és un dia que s'està treballant", ha dit. Segons Asens, hi ha "un parell de qüestions que han quedat bloquejades i ni el PSOE ni Junts s'estan movent de les seves posicions". Però, malgrat que "les coses sempre es poden torçar", s'ha mostrat optimista: "Espero que les pròximes hores o dies es pugui resoldre".

Jaume Asens davant d'un faristol que posa: 'Amnistia, una oportunitat per avançar'
Jaume Asens és el negociador de Sumar de la llei d'amnistia (ACN)

El que s'ha resolt és el pacte amb els republicans, desllorigat després de 13 hores de converses, segons fonts del govern, i d'una trucada entre el president Aragonès i Pedro Sánchez. "Va ser clau", diuen.

Asseguren que l'amnistia estava molt avançada, però calia desencallar una de les seves demandes principals: que fos "completa". Així, l'acord inclou, segons ERC, els investigats per ser de Tsunami Democràtic --és a dir, pels fets posteriors a la sentència de l'1-O-- i els Comitès de Defensa de la República (CDR). Els republicans asseguren que han fet enginyeria jurídica perquè la llei pugui passar el filtre del Tribunal Constitucional.

El comunicat conjunt que van emetre els dos partits, molt escarransit, també diu que PSOE i Esquerra "han delegat als equips negociadors el tancament definitiu les pròximes hores". Què falta? Tancar les carpetes d'autodeterminació i de Rodalies i dèficit fiscal, descrites al document com a "qüestions polítiques i econòmiques que s'hauran de desenvolupar durant la legislatura".

Pere Aragonès ho ha recordat en una publicació a X aquest dimecers al migdia:

L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i el secretari general de Junts, Jordi Turull, reunits amb el secretari d'Organització del PSOE, Santos Cerdán; la presidenta del grup al Parlament Eu
La reunió de Carles Puigdemont i el secretari d'Organització del PSOE, Santos Cerdán, ha estat un pas important en les negociacions

Quan serà el debat d'investidura?

Si la llei d'amnistia s'acaba registrant aquest dijous, amb la signatura dels set grups que li donarien suport --els mateixos que haurien de votar sí a Sánchez--, ja podria ser a la taula de la reunió de la Mesa del Congrés convocada aquest divendres, de la qual també podria sortir la data del ple d'investidura.

El viatge dels reis a Dinamarca, previst entre el dilluns 6 i la tarda del dimecres 8, fa pensar que Francina Armengol --que ha de comunicar el resultat del debat a Felip VI-- optarà pels dies 8 i 9, dimecres i dijous de la setmana que ve; o pels dies 9 i 10, dijous i divendres.

"Nocturnitat i traïdoria"

Mentrestant, en un comunicat, el PP parla de rendició per part d'un Pedro Sánchez que, segons els populars, ha renunciat a "la dignitat dels espanyols a favor de qui manté la independència de Catalunya com un camí irrenunciable".

I, com ja va piular la portaveu dels populars, Cuca Gamarra, critiquen que l'anunci de l'acord amb els republicans es fes de nit --"amb nocturnitat i traïdoria", diuen-- i coincidint amb la jura de la Constitució de la princesa Elionor.

 

ARXIVAT A:
InvestiduraPedro SánchezAmnistia
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut