Rússia desplega armes nuclears tàctiques a Bielorússia

No passava des de la caiguda de la Unió Soviètica i tots dos països ho justifiquen per la política de l'OTAN

RedaccióActualitzat

Rússia ja ha començat el trasllat d'armes nuclears tàctiques al seu veí i aliat, Bielorússia, que també té frontera amb Ucraïna. És la primera vegada, des de la caiguda de la Unió Soviètica, que Rússia fa aquest pas.

El president bielorús ha anunciat que el trasllat de les armes nuclears russes ha començat immediatament

Tots dos països ho justifiquen per la política de l'OTAN, que qualifiquen d'extremament agressiva. La decisió l'han segellat amb una firma entre ministres de Defensa i permetrà a Rússia instal·lar armes nuclears tàctiques --per tant, d'abast i potència limitades-- en territori bielorús.

El gest de complicitat entre els presidents Putin i Lukaixenko no ha passat desapercebut en plena Cimera Euroasiàtica.

El Kazakhstan, el més crític dels països asiàtics de l'òrbita exsoviètica amb Moscou, no vol reproduir aquest precedent en altres territoris. El president del país, Kassim-Jomart Tokayev, ho ha expressat així:

"[Rússia i Bielorússia] fins i tot comparteixen l'arma nuclear. Hi ha un altre nivell de relació entre països, representat per Kazakhstan, Kirguistan, Armènia...*

Encara que la instal·lació d'armes nuclears a Bielorússia es faci en el marc de la guerra d'Ucraïna, hi ha tres països membres de l'OTAN que hi tenen frontera. Letònia, Lituània i Polònia, a més d'Estònia, que la té amb Rússia.

En canvi, ni França ni el Regne Unit, amb arsenal nuclear propi, ni cap dels països on els Estats Units tenen ogives nuclears --Itàlia, Bèlgica, Alemanya, Països Baixos i Turquia-- no fan frontera amb Rússia.

Ara falta veure quina serà la resposta de l'OTAN. I no es pot descartar que es plantegi un desplaçament cap a l'est de l'arsenal nuclear occidental.

ARXIVAT A:
UcraïnaRússiaBielorússia OTAN
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut