Ievgueni Prigojin, cap del Grup Wagner, entre dos mercenaris, durant el missatge fet aquest dijous (REUTERS/Press service of Concord)

El Grup Wagner comença a marxar de Bakhmut, però Ucraïna insisteix que manté l'ofensiva

El cap dels mercenaris, Ievgueni Prigojin, diu que l'1 de juny haurà acabat el traspàs a l'exèrcit rus, mentre que Ucraïna insisteix que manté l'ofensiva i avança pels afores de la ciutat

El grup de mercenaris Wagner ha començat a retirar-se de la ciutat ucraïnesa de Bakhmut, al Donbass, dies després que el cap del grup, Ievgueni Prigojin, i el president rus, Vladímir Putin, anunciessin que ja en tenien el control.

"Estem retirant unitats fora de Bakhmut", ha explicat Prigojin, en un missatge en el seu compte de Telegram en què també detalla que "abans de l'1 de juny la majoria de les unitats estaran traslladades a campaments de la rereguarda". 

"Estem transferint posicions i munició als soldats, tot, incloses les racions militars", relata també.

Bakhmut, una ciutat fantasma després de mesos d'ofensiva (Reuters/Press Service of the 93rd Kholodnyi Yar Se)

Des d'Ucraïna, la viceministre de Defensa, Hanna Maliar, ha confirmat parcialment la retirada de Wagner.

"En els suburbis de Bakhmut, l'enemic ha reemplaçat les unitats de Wagner per unitats de l'exèrcit regular", ha escrit en un missatge a Telegram en què també explica que, en canvi, "a l'interior de la ciutat, hi queden mercenaris de Wagner".

El govern presidit per Volodímir Zelenski no ha confirmat mai que Rússia controli Bakhmut i assegura, per contra, que les seves tropes continuen resistint en algunes àrees dels afores i que, fins i tot, avancen "pels flancs" nord i sud malgrat que les forces russes les "intenten aturar amb artilleria".

Blindats de l'exèrcit ucraïnès a prop del front de Bakhmut (Reuters/Yevhenii Zavhorodnii)

Sigui quina sigui la situació sobre el terreny, el cert és que Prigojin, en el seu missatge, també explica que deixa amb l'exèrcit rus dos homes que "han jugat un paper crucial en la captura de Bakhmut", "per si l'exèrcit es troba en una situació difícil".

Bakhmut, situada a la província de Donetsk, una de les dues que integren la regió del Donbass, a l'est d'Ucraïna, és la ciutat on s'ha lliurat la batalla més llarga i sagnant des de l'inici de la invasió russa.

Aleshores, Bakhmut tenia més de 73.000 habitants; quinze mesos després és una ciutat fantasma, completament destruïda, tot i que els experts coincideixen a dir que té un valor més testimonial, simbòlic, que no pas estratègic.


Intercanvi de presoners

L'oficina del president Zelenski ha anunciat aquest dijous l'alliberament de 106 militars ucraïnesos que havien estat capturats per l'exèrcit rus en l'ofensiva de Bakhmut, en un intercanvi de presoners amb Rússia.

Andrí Iermak, home de confiança de Zelenski i encarregat de les negociacions per intercanviar presoners, ha explicat que es tracta de 8 oficials i 98 soldats i que "entre aquells que tornen del captiveri n'hi ha que havien estat donats per desapareguts".

Flames en un edifici destruït a la ciutat de Bakhmut (Reuters/Press Service of the 93rd Kholodnyi Yar Se)

Ara mateix no se sap quantes persones Ucraïna ha transferit a Rússia en aquest intercanvi. 

La intel·ligència ucraïnesa sí que ha informat que, en total, els intercanvis de presoners amb Rússia han permès alliberar 2.430 ucraïnesos, entre els quals 139 civils.

 

ARXIVAT A:
UcraïnaRússia
Anar al contingut