Ribera: "La UE no es conformarà amb la reducció progressiva dels combustibles fòssils"

TV3 i Catalunya Ràdio entrevisten la vicepresidenta del govern espanyol i ministra de Transició ecològica, Teresa Ribera, quan comença la setmana clau de les negociacions a la COP28

Marta Jerez, Georgina Pujol i Montse Poblet, enviades especials a DubaiActualitzat

Teresa Ribera és optimista amb l'acord final de la cimera del clima i celebra que el president de la COP28 ja hagi admès que el final dels combustibles fòssils ha de constar a l'acord, però adverteix que per la Unió Europea no serà suficient. Ens ho ha explicat en una entrevista en exclusiva conjunta, a TV3 i Catalunya Ràdio.

Les negociacions entren en la segona fase de la cimera, una fase més política on negocien els ministres de Medi Ambient. I els països van ensenyant les seves cartes. Després que durant la primera jornada s'aprovés posar en marxa el fons de pèrdues i danys, ara, el cavall de batalla és si els països es comprometen o no a eliminar gradualment els combustibles fòssils.


El president de la COP28, Sultan Ahmed al-Jaber, en una roda de premsa aquest divendres, ha assegurat que l'objectiu és aconseguir un canvi de paradigma i s'ha compromès a tancar un acord sense precedents que contempli la reducció progressiva dels combustibles fòssils sense precisar fins quan ha de durar aquest procés.

Espanya ostenta la presidència de torn de la UE. A l'entrevista que hem tingut aquest divendres a la tarda amb la ministra Ribera ens deixa clar que la UE no es conformarà amb això:

"Tothom sap què s'espera d'aquesta conferència. Fins i tot el mateix president de la COP28 ha deixat clar que creu que aquesta conferència ha de ser un canvi revolucionari, que representi la reunió més important des que el 2015 va adoptar-se l'Acord de París".

La vicepresidenta tercera de l'executiu espanyol celebra que en les conclusions "hi haurà una part dedicada expressament als combustibles fòssils", però apunta que "amb això no n'hi ha prou: caldrà molta més precisió".

Ribera, durant l'entrevista amb TV3 i Catalunya Ràdio (3Cat)

Ribera, que té una llarguíssima experiència en aquest tipus de negociacions considera que les declaracions d'Al-Jaber qüestionant que es pugui frenar l'escalfament global parant de cremar gas, petroli o carbó, juguen a favor de les negociacions. La ministra creu que aquestes afirmacions col·loquen el president de la COP en una posició incòmode que el força a anar més lluny del que potser preveia inicialment:

"Tinc la convicció que se n'ha penedit, però també tinc la convicció que això l'obliga, no només a demanar disculpes, sinó a demostrar, de facto, que està penedit i que desenvoluparà el paper que li toca, que és que el resultat final sigui compatible amb el que s'exigeix, amb el que demana la ciència i amb el que la societat està esperant. Ens toca estar vigilants, recorda-l'hi i responent al que ell mateix s'ha imposat, que sigui una COP exitosa que marqui un canvi de ritme, cap amunt evidentment, amb més ambició".

De moment, l'esborrany de text final contempla la possibilitat d'acabar amb els combustibles fòssils, cosa que fins ara no havia passat. Falta veure com quedarà el redactat final. Aquí res es dona per fet fins al final. No compten les majories, tot es decideix per unanimitat.

Un dels objectius d'aquesta cimera, especialment per a la Unió Europea, és aconseguir un acord per a triplicar les energies renovables. Implementar-les al territori no està exempt de polèmica. En el cas concret de Catalunya, la ministra considera que "s'avança molt lentament":

"És veritat que a Catalunya hi ha hagut massa temps que no ha passat res. Responem que no a tot: no volem tèrmiques, no volem nuclears, no volem gas, no volem renovables... però volem energia. Per tant, com podem combinar tenir energia de manera que sigui el més acceptada i acceptable per part de tothom? I em sembla que l'energia eòlica-marina té un lloc aquí molt clarament"

En aquest sentit, adverteix que és "responsabilitat de tothom" garantir que Espanya no pateixi "cap gran apagada" i també que el país no quedi "ancorat en un model del passat que té altres efectes secundaris que tampoc ens agraden".

 

 

ARXIVAT A:
Crisi climàtica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut