Sameh Shoukry, president de la COP27 amb el sultà Ahmed al Jaber, president de la COP28 (EFE/ALI HAIDER)

Acord en el primer dia de la COP28 per posar en marxa el fons de pèrdues i danys

Ara fa un any, a la COP27, es va aprovar la creació d'un fons per compensar els països dels Sud Global, els més afectats per la crisi climàtica

Marta Jerez i Georgina Pujol, enviades especials a DubaiActualitzat

La COP28 arriba a un acord per posar en marxa el fons de pèrdues i danys que ha de servir per compensar als països més vulnerables als impactes de la crisi climàtica. Després que a la COP27 s'aprovés la creació d'aquest fons, durant el 2023 s'han celebrat 5 rondes de negociacions amb un comitè de transició per establir en quines condicions havia de funcionar. I aquest dijous, primer dia de la cimera, les parts han adoptat un acord.

El sultà Al Yaber, president de la COP28 a Dubai, ha qualificat aquesta decisió d'històrica perquè és la primera vegada que una conferència del canvi climàtic arriba a un acord el dia que comença: "El que es va prometre a Sharm al-Sheikh ja s'ha lliurat a Dubai. La velocitat amb la qual el món s'ha unit per aconseguir que aquest fons es posi en funcionament en el termini d'un any no té precedents."

 

Un dels esculls de la negociació era qui gestionaria aquest fons i a la darrera reunió, el passat mes de novembre, el comitè de transició va decidir que ho fes el Banc Mundial.

Una proposta que tenia detractors com els països dels Sud Global i grups de la societat civil que preferien un fons independent perquè aquest es basa en préstecs i no en subvencions i finança projectes de combustibles fòssils. Però la proposta del comitè ha quallat i aquest primer dia, reunits a Dubai, han acceptat que sigui el Banc Mundial qui gestioni el fons durant quatre anys.
 

Primeres promeses d'aportacions

Un cop aprovat, els Emirats Àrabs i Alemanya han promès aportar-hi 100 milions de dòlars cadascú.

 

El Regne Unit ha assegurat que destinarà 40 milions de lliures al fons i uns 20 a altres mecanismes de finançament per pèrdues i danys. Els Estats Units han ofert 17.5 milions de dòlars. El Japó, per la seva part, ha anunciat una aportació de 10 milions al fons.

La UE també s'hi ha pronunciat i ha anunciat una aportació de com a mínim 227 milions d'euros. 

Reacció de la societat civil

El fons de compensació per a danys i pèrdues és una demanda de fa anys de la societat civil i dels activistes climàtics. Algunes d'aquestes entitats han reaccionat a aquest primer acord de la COP28.

Lyndsay Walsh, assessora de política climàtica d'Oxfam, considera que hi ha deficiències en la seva estructura, però hi dona la benvinguda: 

"Després de 32 anys de pressió i 27 COPs, per fi tenim un fons de pèrdues i danys."

"Malgrat les deficiències en la seva estructura, aquest és un pas molt benvingut per donar suport a les persones que es recuperen de les greus i irreparables conseqüències dels desastres alimentats pel clima", assegura Walsh. "No obstant això, aquest no és el final del viatge", adverteix. "Queda molta feina per assegurar-se que el Banc Mundial, com a amfitrió interí, compleixi les condicions descrites en el text acordat".

Harjeet Singh, cap d'Estratègia Política Global de la Climate Action Network International, considera que, tot i que les aportacions són "valuoses per iniciar les activitats del fons", cal "recordar que els costos de la reconstrucció dels efectes devastadors dels desastres climàtics pugen a centenars de milers de milions de dòlars anuals".

"Els països rics, ja que la seva responsabilitat històrica és significativament més alta, han de fer més en una escala proporcional al seu impacte en les emissions de l'escalfament del planeta", reclama Singh.
 

Les Nacions Unides demanen més acció

El secretari executiu per al Canvi Climàtic de les Nacions Unides, Simon Stiell, ha denunciat que la comunitat internacional està fent "passos de nadó" i el que cal és "ensenyar a córrer l'acció climàtica".

Stiell s'ha compromès a fer un seguiment de tots els anuncis realitzats durant la cimera. Perquè, ha dit, després que les càmeres hagin desaparegut, "puguem assegurar-nos que les nostres promeses continuïn servint al planeta." I ha recordat als delegats que, darrere cada decisió que es pren, hi ha vides humanes que en depenen.

ARXIVAT A:
Crisi climàtica
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut