Una persona es posa crema solar a la platja (Pexels)
Una persona es posa crema solar a la platja (Pexels)

Retiren cremes solars de Vichy, Biotherm i Rituals per no complir el factor de protecció

A més, l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris també ordena aturar la comercialització de cremes de Nivea Sun, Lancaster i Piz Buin

Redacció/AgènciesActualitzat

Cremes solars de marques tan conegudes com Vichy, Rituals i Biotherm es retiraran del mercat. L'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS), que depèn del Ministeri de Sanitat, ha ordenat aquest dijous cessar la comercialització i retirar del mercat diversos lots de productes solars.

La decisió l'ha pres després d'un informe de l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) que denunciava que l'etiquetatge és incorrecte i no compleix el factor de protecció anunciat. L'AEMPS ha informat que no es té constància de cremades solars relacionades amb cap dels productes.

Concretament, s'atura la comercialització i es retiren del mercat diversos lots de la crema Rituals Invisible Sun Protection Face Cream SPF 50+, Vichy Capital Soleil Crème Onctueuse Protectrice SPF 50+ i Biotherm Waterlover Face Sunscreen SPF 50+.

Segons l'informe de l'OCU, les cremes indiquen una protecció "molt alta", però en els assajos facilitats per l'organització de consumidors és només "alta".

A més a més, es posa fi a la comercialització de lots de Nivea Sun Protecció facial Sensitive SPF 50, Lancaster Sun Sensitive Oil-Free Milky Fluid SPF 50 i Piz Buin Hydro Infusion Sun Gel Cream Face SPF 50.

Aquests tres productes ofereixen una protecció "alta", però els valors numèrics de protecció solar obtinguts, tot i ser alts, no coincideixen amb el que figura a l'etiqueta.

Finalment, en el producte Isdin Fusion Water Magic SPF 50, hi hauria un incompliment en el factor de protecció ultravioleta, però els resultats que ha obtingut l'OCU no són determinants. És per això que, per ara, l'AEMPS no ha pres mesures.

L'Agència de Medicaments i Productes Sanitaris assenyala que s'ha informat les empreses afectades de les mesures i dels incompliments detectats.

A la Unió Europea, els protectors solars es consideren productes cosmètics i han de complir una sèrie de garanties establertes a la legislació.

Els cosmètics no estan sotmesos a cap procediment d'autorització prèvia per part de les autoritats abans d'incorporar-los al mercat. L'empresa responsable del producte, el nom de la qual figura a l'etiqueta, és la que garanteix que el cosmètic és segur, eficaç i compleix amb els requisits que estableix la normativa.

La meitat de les cremes solars no compleixen amb la protecció

L'estudi de l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha analitzat quinze cremes solars facials venudes a Espanya amb SPF 50 o SPF 50+ i conclou que la meitat no compleixen amb la protecció que anuncia.

Els resultats mostren que, dels quinze productes analitzats, set no complirien amb el que s'indica, ja sigui perquè no arriben a la recomanació de l'SPF (les sigles en anglès de factor de protecció solar), de l'UVA o de tots dos.

L'OCU ha fet l'estudi en col·laboració amb altres organitzacions de l'ICRT (International Consumir Research and Testing).

 

 

 

 

ARXIVAT A:
Salut
Anar al contingut