Els dipòsits d'aigua radioactiva que s'acumulen al voltant de la central arriben al límit (Reuters)

Fukushima, a punt d'abocar aigua radioactiva a l'oceà malgrat el recel de països veïns

L'informe de l'AIEA diu que el pla "compleix els estàndards de seguretat internacionals" i tindrà efectes insignificants per a la salut i el medi ambient

Actualitzat

L'Agència Internacional de l'Energia Atòmica (AIEA) assegura que el pla japonès d'abocar l'aigua radioactiva de la central de Fukushima al mar compleix els estàndards de seguretat internacionals. L'informe presentat per l'organisme aquesta setmana assegura que impacte per a la salut i el medi ambient serà insignificant. 

El Japó abocarà una quantitat d'aigua equivalent a 500 piscines olímpiques a l'oceà Pacífic; 1,33 milions de tones d'aigua contaminada que conté residus de la central nuclear de Fukushima. Abans de ser vessada, s'haurà de sotmetre a un procediment de filtració de substàncies radioactives, i tot plegat trigarà entre 30 i 40 anys a completar-se.

Rafael Grossi, director de l'AIEA, a la central de descontaminació de les aigües (Reuters/Hiro Komae)

Oposició i temor de països veïns

La conclusió de l'informe de l'AIEA no ha convençut la població de països veïns com Corea del Sud, on s'han manifestat massivament en contra d'aquesta decisió, malgrat que el mateix govern coreà va presentar divendres un informe propi amb resultats similars als de l'agència. Fins i tot algun diputat de l'oposició ha iniciat una vaga de fam, segons AFP.

Tot i que l'Agència de l'Energia Atòmica s'ha compromès a tenir presència permanent per revisar aquestes actuacions, tant a Corea del Sud com a la Xina 8 de cada 10 ciutadans rebutgen aquests abocaments d'aigua radioactiva al mar, una decisió que també podria afectar la importació de peix procedent d'aquesta zona.

Piscicultors i pescadors japonesos també temen que l'abocament torni a perjudicar la reputació dels productes d'alimentació japonesos, dotze anys després del desastre de Fukushima.

La Xina ha prohibit la importació d'aliments de 10 prefectures japoneses (EFE/Mark R. Cristino)

De fet, la Xina, principal detractora del projecte, ja ha prohibit la importació d'aliments provinents de 10 prefectures japoneses.

Davant la reticència de la Xina, Corea del Nord i d'alguna illa del Pacífic, el director general de l'AIEA, Rafael Grossi, ha iniciat una gira diplomàtica pels països de la zona, per apaivagar l'oposició que ha generat el pla del govern japonès. Grossi considera lògica la preocupació, però ha assegurat que es farà un seguiment per controlar-lo.

"Analitzarem l'abocament per comprovar que es produeix dins dels paràmetres i que no suposa cap mal per al medi ambient. Si hi veiem un problema, immediatament avisarem els responsables."

Grossi ja ha pogut convèncer Corea del Sud de la seguretat del projecte. 

Protestes a Corea del Sud contra l'abocament d'aigua radioactiva de Fukushima a l'oceà (Reuters/Kim Hong-Ji)

A Corea del Nord, el govern de Pyongyang ha fet saber el seu rebuig amb un comunicat del ministre de medi ambient, que ha qualificat d'"irracional" i "inimaginable" la decisió de l'IAEA. Denuncien que el pla japonès tindrà "un impacte negatiu i fatal en les vides humanes, la seguretat i el medi ambient." 

Rafael Grossi, director de l'AIEA, explica als països afectats que el pla és segur (EFE/Franck Robichon)

Al Japó, el professor del Centre de Recerca per a l'Abolició de les Armes Nuclears de la Universitat de Nagasaki Tatsujiro Suzuki s'ha mostrat preocupat pels efectes a llarg termini --que apunta un informe d'experts independents pel Fòrum de les Illes del Pacífic. Diu no es podran saber fins d'aquí 10 o 20 anys. Sobre l'informe de l'AIEA, diu que "no donen cap garantia", més enllà de complir amb els estàndards de seguretat internacional, i celebra que el govern japonès digui que es continuaran buscant alternatives.

"Emmagatzemar aigua contaminada a sobre del sòl ja és un risc. Pot passar qualsevol cosa amb aquests dipòsits. Crec que s'hauria de valorar si continuem emmagatzemant aigua al dipòsit o alliberant gradualment l'aigua al mar. O potser hi ha altres alternatives."

Suzuki espera que si hi ha "una bona alternativa" es canviï el pla. 

Els abocaments comencen aquest agost

L'informe de l'AIEA s'ha elaborat durant dos anys, des que el govern japonès va decidir que la solució a l'acumulació de bidons d'aigua contaminada de Fukushima seria l'abocament gradual al mar.

L'emmagatzemament de grans dipòsits està arribant al límit. S'acumulen al voltant de la central afectada per la triple catàstrofe del terratrèmol, el tsunami i l'accident nuclear del 2011, i també són un perill de contaminació del sòl.

Cada dia la planta extreu 100 metres cúbics d'aigua radioactiva, l'aigua que servia per refrigerar els nuclis de la central nuclear. Durant set anys, es va discutir què fer amb l'aigua contaminada, ja que conté fins a 62 isòtops radioactius. El més problemàtic és el triti, una forma radioactiva de l'hidrogen que és la base amb què es fabriquen les bombes d'hidrogen. 

Finalment, aquest element, present al mar com el carboni-14, es diluirà a nivells naturals, segons els experts japonesos i l'informe de l'agència de l'ONU.

Ara, els abocaments graduals i controlats han de començar aquest mes d'agost en un procés que durarà fins al desmantellament total de la central, previst per al 2051.

 

ARXIVAT A:
Medi ambientJapóFukushima
Anar al contingut