Fukushima: El nou govern del Japó vol llançar al mar l'aigua radioactiva de la central
Dipòsits d'aigua contaminada a la central nuclear de Fukushima, al Japó (Reuters)

El Japó debat si aboca milions de tones d'aigua radioactiva de Fukushima al mar

El ministre de Medi Ambient proposa llençar al Pacífic l'aigua emmagatzemada en els tancs, que estaran totalment plens el 2022

Xavier DuranActualitzat

Llençar milers de tones d'aigua radioactiva a l'oceà Pacífic. Aquesta és, segons el ministre de Medi Ambient japonès, l'única solució per desfer-se del líquid contaminant que s'acumula en els tancs de la central nuclear de Fukushima. Ho ha dit en declaracions fetes aquest dimarts

La central nuclear va patir un greu accident al març del 2011. Una de les conseqüències ha estat que les aigües freàtiques s'han contaminant. Cada setmana, es recuperaven unes 1.400 tones d'aigua radioactives, que s'han guardat en uns tancs, a l'espera d'una solució millor.

El problema és que la solució tecnològica no arriba i no hi ha cap sistema conegut que permeti desfer-se'n amb seguretat. Potser per això, el ministre Yoshiaki Harada ha manifestat que aquesta és l'única solució, tot i que ha afegit que es tracta d'una simple opinió personal i que el trema es discutiria en el si del govern.

D'entrada, qui ha reaccionat ha estat el portaveu del govern, Yoshihide Suga, qui ha afirmat que es tracta de "declaracions personals". Es dona la circumstància, a més, que Harada serà un dels ministres que deixarà el govern aquest dimecres, en una remodelació ja prevista.
 

Una solució ja proposada 

Tot i que les declaracions a un dia del seu cessament han aixecat enrenou, el ministre no ha dit res de nou. A l'agost, la societat Tokyo Electric Power (Tepco), que explota la central, ja va anunciar que el 2022 no tindria més espai als tancs per guardar aquesta aigua contaminada. 

I la solució més ràpida és alliberar-la de forma controlada a l'oceà. 

Però, què s'entén per "forma controlada"? El 2016 una comissió d'experts va concloure que llençar l'aigua al Pacífic era l'opció més ràpida i menys costosa. Si l'aigua es diluïa abans d'abocar-la, caldrien, segons la comissió, 7 anys i 4 mesos per llençar-la tota. El cost seria de 3.400 milions de iens (28 milions d'euros).

Altres tècniques costarien de 10 a 100 vegades més i el procés s'allargaria entre 8 i 13 anys.
 

Preocupació dels pescadors

El problema és que l'aigua conté nivells elevats de triti, un isòtop de l'hidrogen, i d'altres elements radioactius. Moltes centrals nuclears alliberen al medi aigua que conté triti, però normalment en concentracions relativament baixes.

Abocar l'aigua de Fukushima podria perjudicar no només la costa japonesa, sinó la de països veïns. El triti s'aniria escampant per l'oceà. El govern de Corea del Sud ha demanat explicacions al del Japó sobre la forma com gestionarà aquest problema.

I això preocupa, entre altres, als pescadors. Takayuki Yanai, directiu d'una cooperativa de pesca, ha afirmat que "és un error dir que aquesta és l'única opció".

Després de l'accident, el preu del peix va baixar de forma accentuada, però els preus s'han recuperat gradualment gairebé fins als nivells previs a l'accident.

ARXIVAT A:
Medi ambientContaminacióJapóFukushima
Anar al contingut