El jutge rebutja suspendre la pena a Juana Rivas i n'acorda l'ingrés immediat a presó
Tant l'acusació pública com la particular han estat d'acord amb la mesura (Europa Press/Jesús Prieto)
Madrid

Rebaixada a la meitat la condemna a Juana Rivas, però haurà d'entrar a la presó

El Tribunal Suprem confirma la suspensió de la pàtria potestat durant sis anys a la mare que va desaparèixer amb els fills per evitar tornar-los al pare, al qual acusa de maltractaments

RedaccióActualitzat

El Tribunal Suprem ha rebaixat a la meitat la condemna a Juana Rivas, la mare que va desaparèixer un mes amb els seus dos fills per evitar deixar-los amb el pare, al qual ha acusat de maltractar-la.

Rivas va ser condemnada a cinc anys de presó per sostracció de menors. Ara, el Suprem deixa la pena en dos anys i sis mesos de presó, una reducció substancial que, tot i això, no impedirà que ingressi en un centre penitenciari.

A més, confirma la suspensió de la pàtria potestat durant sis anys i l'obliga a indemnitzar l'exparella amb 12.000 euros, a més d'assumir la meitat de les costes.

La Sala Penal ha estimat parcialment el recurs de la mare. Entén que, encara que van ser dos els menors sostrets, va cometre un sol delicte contra els drets del pare i no dos, com mantenia l'Audiència de Granda i també tres magistrats que han emès un vot particular. Aquests jutges entenen que hi ha tants delictes "com menors s'hagin vist afectats" perquè s'han vulnerat també els seus drets.

Segons el tribunal, en canvi, el delicte és un, al marge del nombre de fills sostrets.

 

Condemna i denúncia per maltractaments

L'estiu del 2016, Juana Rivas es va estar un mes en parador desconegut amb els fills amb l'argument que volia protegir-los del pare. El progenitor, l'italià Francesco Arcuri, va ser condemnat el 2009 per lesionar-la. Ella el va tornar a denunciar per maltractaments el 2016, tot i que a Itàlia s'han anat arxivant les causes.

La parella convivia des de feia tres anys a Carloforte, a Itàlia, però Rivas va aprofitar un viatge a Espanya per quedar-s'hi i comunicar al pare, que tenia la guarda i custòdia provisional dels menors, que no tornaria a Itàlia. També va escolaritzar els fills, que aleshores tenien 3 i 11 anys, a Granada.

El pare va denunciar els fets i, després de diversos requeriments perquè tornés els fills, Rivas va desaparèixer amb els menors. Finalment, al cap d'un mes, el 28 d'agost de 2017, va entregar els fills a la comandància de la Guàrdia Civil de Granada.

El cas va tenir un gran ressò mediàtic. En l'actualitat, els infants són a Itàlia amb el pare.

Rivas, durant el judici a l'Audiència de Granada (Europa Press)

 

En un comunicat, la defensa de Rivas ha rebut "molt positivament" la sentència, "tot i que encara està pendent als tribunals italians i internacionals la resolució de la qüestió essencial en aquest procediment: el dret de Juana Rivas a estar amb els seus fills".

La defensa ha afegit que volen que es reconegui la "violència familiar" que, mantenen, ha exercit el pare.

L'advocat d'aquest ha mostrat satisfacció i respecte per la sentència del Suprem, amb l'argument que manté la suspensió de la pàtria potestat per a Rivas. El lletrat ha afegit que l'objectiu d'Arcuri no era que la seva exparella entrés a la presó, però entén que una pena de dos i anys i mig reflecteix la gravetat de les accions comeses.

Per la seva part, la ministra d'Igualtat, Irene Montero, ha considerat que aquesta sentència demostra "la necessitat de la perspectiva de gènere en la justícia".

 

 

 

ARXIVAT A:
JudicialMenorsViolència masclista
Anar al contingut