Una pacient a l'UCI de l'Hospital de Bellvitge, amb les ulleres de realitat virtual posades

Realitat virtual a l'UCI per mitigar el malestar en els tractaments dolorosos

Una recerca a l'Hospital de Bellvitge vol esbrinar si la immersió en realitat virtual durant l'extracció de drenatges toràcics fa baixar el dolor i l'angoixa dels pacients

La Unitat de Cures Intensives de l'Hospital de Bellvitge està fent una recerca per esbrinar si la realitat virtual pot ajudar els pacients a superar millor els tractaments que causen dolor.

Ho fan als malalts que acaben d'operar del cor i als quals, un o dos dies després, els han de treure els drenatges toràcics que els posen després de l'operació.

Aquests drenatges, que eviten complicacions com hemorràgies o inflamacions potencialment greus, es treuen amb un procediment que dura entre 15 i 20 minuts i que és dolorós.


Veuen vídeos immersius

Fins a l'abril de l'any que ve, a la meitat dels pacients els drenatges els hi trauran com han fet fins ara, però a l'altra meitat els posaran unes ulleres de realitat virtual durant l'extracció.

En aquestes ulleres veuran vídeos immersius creats per l'empresa VRPharma, que col·labora en l'estudi, amb la finalitat de comprovar si els ajuden a passar millor el mal tràngol.


Millorar la salut emocional

Segons Laia Gascón, infermera que està fent aquesta recerca com a treball de fi de màster d'especialització en malalts crítics, la intenció és millorar la salut emocional:

"El que volem establir és si l'experiència immersiva amb les ulleres de realitat virtual facilita que els pacients tinguin una percepció diferent, una reducció del llindar de dolor i de l'angoixa."

L'objectiu de la recerca és esbrinar si aquests llindars baixen amb l'experiència immersiva de la realitat virtual, i si això es correspon després amb una recuperació més ràpida i millor.

Per això es registren diferents constants vitals dels malalts, que són paràmetres del grau de dolor i d'ansietat que experimenten durant l'extracció dels drenatges.

Els resultats preliminars de la recerca es preveu que es facin públics d'aquí a un any, però l'hospital ja ha assegurat que els primers pacients que ja s'han beneficiat de l'experiència estan molt contents.

 

ARXIVAT A:
Salut
Anar al contingut