Barcelona

Reaccions a favor i en contra de la decisió judicial de segrestar "El Jueves"

La decisió del jutge de l'Audiència Nacional Juan del Olmo de segrestar la revista satírica "El Jueves" per una portada on apareixen els prínceps d'Astúries "en actitud denigrant i infamant" ja ha provocat algunes reaccions. N'hi ha de favorables i de contràries. Entre les negatives, les primeres vénen de partits polítics com ERC o IU, que qualifiquen la decisió d'atac a la llibertat d'expressió. Els favorables a la decisió són les associacions de jutges. Hi ha una altra associació, la d'humoristes gràfics, que creu que "'El Jueves' s'ha passat".

Actualitzat
El diputat d'ERC al Congrés dels Diputats Joan Tardà s'ha mostrat molt crític amb la decisió judicial. Tardà l'ha qualificat de "gravíssim atemptat a la llibertat d'expressió" i ha demanat "al ciutadà Felip de Borbó que surti públicament i digui que es retira aquesta denúncia".

Amb tot, el príncep no pot retirar la denúncia perquè no és ell qui l'ha interposat. La Casa Reial ha assegurat que no tenia constància de la decisió de la fiscalia i el jutge i que han actuat d'ofici. La Zarzuela no ha volgut fer cap comentari per valorar la polèmica.

Qui sí que hi ha dit la seva és la diputada d'Izquierda Unida Isaura Navarro, que ha qualificat d'"excessiva i anacrònica" la decisió i ha destacat que no és "raonable fer distincions" més enllà de les marcades per la llei entre qualsevol membre de la societat i els de la Casa Reial.

A l'altra banda de les valoracions hi ha la de la Federació d'Humoristes Gràfics, que no s'ha posat al costat d'"El Jueves". El seu vicepresident, José María Varona, pensa que els responsables de la revista "s'han passat" i creu que la portada és "grollera". Varona deixa clar que és un defensor de la llibertat de premsa, però també entén que hi ha uns límits que no es poden sobrepassar. Varona diu que "a cap de nosaltres ens agradaria que ens traguessin d'aquesta manera". Finalment ha reconegut que no té clar si la decisió judicial està justificada.

Per la seva banda, les principals associacions de jutges defensen la decisió de Del Olmo. Diuen que hi pot haver crítiques, però que no es pot dubtar de la validesa de l'actuació de la justícia.

El portaveu del PSOE al Congrés, Diego López Garrido, ha expressat el seu "respecte" per la decisió del jutge ja que, en la seva opinió, s'ha tingut en compte l'"especial protecció" que té la família reial en l'ordenament jurídic.

El periodisme què hi diu?

El Col·legi de Periodistes de Catalunya ha fet pública la seva valoració de la polèmica assegurant que en una democràcia consolidada com l'espanyola "resulta injustificada" una mesura com el segrest d'una publicació, ja que "vulnera el dret a la llibertat d'expressió", per la qual cosa ha condemnat rotundament la decisió de Del Olmo. En segon lloc, afirma que "els mitjans de comunicació han de fer ús de la seva llibertat d'expressió" amb respecte a les persones "sigui quina sigui la seva condició". Per això, recorden que el codi deontològic del qual es dotarà l'associació "exigeix respecte al dret de les persones a la seva pròpia imatge".

Els directors de l'"ABC", José Antonio Rodríguez Zarzalejos, i de "20 Minutos", Arsenio Escolar, i el director adjunt d'"El Mundo", Iñaki Gil, han discrepat en les seves opinions sobre el segrest judicial d'"El Jueves" per publicar una portada considerada injuriosa on apareixen els prínceps d'Astúries. Les declaracions les ha recollit l'agència EFE.

Per al director de "20 Minutos", Arsenio Escolar, "la decisió judicial és excessiva. No em sembla que hi hagi motiu per a la petició del fiscal, ni per a la decisió del jutge". El director de l'"ABC", José Antonio Rodríguez Zarzalejos, ha declarat que la portada d'"El Jueves" és "absolutament denigrant, no només perquè és una representació caricaturitzada dels prínceps, sinó perquè són dos ciutadans titulars del dret a la intimitat i a la pròpia imatge i a l'honor, que aquesta vinyeta viola de forma grollera i explícita". Iñaki Gil, director adjunt d'"El Mundo", ha declarat que el segrest de la revista "ens sembla malament; és una cosa d'un altre temps que ja pensàvem que estava periclitat i, a més, un atac a la llibertat d'expressió".
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut