Madrid

L'Audiència ordena "segrestar" l'últim número d'"El Jueves" per injúries a la Corona

Nova tensió amb "El Jueves" i la Casa Reial com a protagonistes. A la portada de la revista d'aquesta setmana, hi apareixen els prínceps d'Astúries en una postura sexual explícita. És una caricatura que fa referència a l'ajuda de 2.500 euros que es donarà a les famílies que tinguin fills. El jutge de l'Audiència Nacional Juan del Olmo ha ordenat "el segrest" de tots els exemplars de la revista dels quioscos i n'ha prohibit la difusió per un suposat delicte d'injúries a la Corona. L'autor de la caricatura podria ser condemnat a dos anys de presó. El director de la revista, Óscar Nebreda, ha mostrat la seva sorpresa i diu que se sent "com si estiguéssim com abans".

Actualitzat

D'acord amb les diligències judicials, també s'ha ordenat prohibir la difusió d'aquest número, que va sortir dimecres als quioscos, i que la policia de Madrid i Barcelona recullin el motlle de la revista dels tallers de Pinto, a Madrid, i de Molins de Rei.

També s'exigeix al director de la publicació que identifiqui els autors de la caricatura, que podrien haver incorregut en els delictes contra la Corona previstos en els articles 490.3 i 491 del Codi Penal, que preveuen penes de fins a dos anys de presó per a qui incorri en calúmnies i injúries contra el rei o els seus descendents.

El titular del jutjat central d'instrucció número 6 de l'Audiència Nacional, que aquesta setmana està de guàrdia, considera que els fets poden ser constitutius dels delictes d'injúries al successor de la Corona i de menyscabament del prestigi d'aquesta.

En les diligències se subratlla que la caricatura en la qual apareixen els prínceps d'Astúries mostra una actitud "clarament denigrant i objectivament infamant". A la portada d'aquesta revista satírica, a més dels dibuixos dels prínceps, hi ha un diàleg en el qual Felip de Borbó -sota el títol "2.500 euros per nen"- diu a la seva dona: "Te n'adones? Si et quedes prenyada... això serà el més semblant a treballar que he fet en la meva vida".

El jutge també considera que la il·lustració afecta l'honor dels prínceps de manera "innecessària i desproporcionada per a la formació de l'opinió pública".

El fiscal Miguel Ángel Carballo, que ha actuat a instàncies de la Fiscalia General de l'Estat, té previst ampliar la seva petició de retirada de la revista a les pàgines web o altres mitjans de difusió.

Nebreda diu que "estem com abans"


El canal 3/24 ha pogut entrevistar un dels directors de la revista satírica, Óscar Nebreda, que en les seves declaracions ha mostrat "sorpresa" per la decisió del jutge i també ha dit que se sent "dolgut, perquè encara que estiguem al 2007, sembla que estiguem com abans".

Nebreda ha explicat que en el moment de fer la portada "no hem tingut la sensació d'estar cometent cap injúria, sinó una broma". El director de la revista satírica considera que la Casa Reial "no és intocable" i que la seva línia editorial només s'autocensura dues coses: els rumors sense fonament i les desgràcies i discapacitats físiques. Tota la resta, diu Nebreda, "es pot tocar".

Qui també ha parlat és l'autor de la vinyeta de la polèmica, el dibuixant Guillermo, que ha assegurat que la decisió del magistrat és una "solemne bajanada" que no afavoreix gens la Casa Reial, ja que, al seu parer, "ara el dibuix apareixerà a tot arreu". "Els republicans s'han d'estar fregant les mans", ha dit.

A més, Guillermo ha volgut aclarir que el dibuix de la portada no reprodueix qui "tothom pensa que són". Guillermo ha dit que ell "volia dibuixar "Tom Cruise i Katie Holmes, i no entenc per què tothom pensa que són els que són. Ningú ha dit que aquests siguin qui diuen que són. El jutge Del Olmo porta ulleres, es posa col·liri i potser ha confós el tema".

Envia la teva opinió!

Les vostres opinions

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut