Madrid

Rajoy renya CiU i tanca la porta al pacte fiscal un dia abans de reunir-se amb Mas

Per primera vegada, el president del govern espanyol s'ha pronunciat sobre la multitudinària manifestació independentista a Barcelona i ha amonestat CiU pel seu paper en la marxa: "Els polítics, si ens equivoquem o ens excedim i les coses se'ns en van de les mans, no podem a més deixar-nos endur pels esdeveniments".

Victòria MiróActualitzat
El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha tancat la porta al pacte fiscal i ha amonestat durament CiU al Congrés dels Diputats el dia abans de la reunió amb el president Artur Mas a Madrid. Rajoy ha estat contundent quan s'ha referit al pacte fiscal aprovat al Parlament per àmplia majoria. "A mi no se'm va consultar, però jo no estic d'acord amb el concert econòmic", han estat les seves paraules.

Però ha anat més enllà i s'ha mostrat molt aclaridor sobre les seves intencions respecte a la reunió amb Mas quan ha respost el diputat per CiU Pere Macias sobre la seva opinió respecte a la multitudinària manifestació de la Diada i els seus plans a partir d'ara.

Rajoy ha renyat CiU recordant-li que "els polítics tenim un plus de responsabilitat i crec que hem de cuidar molt el que fem, el que diem i també on anem. I si ens equivoquem o ens excedim i les coses se'ns en van de les mans, no podem a més deixar-nos endur pels esdeveniments".

I continuant la seva lliçó sobre les obligacions d'un polític, ha afegit: "I ha de saber tractar les coses i les situacions complicades. I el pitjor que pot fer és entossudir-se en l'error".

Primera valoració de la manifestació


Poc abans, instat pel mateix Macias, Rajoy ha respost breuement indicant l'opinió que li mereixia la marxa independentista: "Què opino? Va ser l'exercici d'un dret que garanteix la Constitució espanyola i no tinc res més a afegir-hi", ha dit el president espanyol en el que ha estat la primera valoració que el president de l'executiu central ha fet sobre la manifestació de l'11-S.

Rajoy ha insistit que ell no està d'acord amb el concert econòmic i que, tot i que entén que el finançament de Catalunya es podria millorar, el que li sembla més important ara és "no agreujar els problemes existents", en referència al debat que s'ha encetat a Catalunya sobre l'Estat propi. Així ha mirat de tancar la qüestió quan Macias li ha recordat les paraules del seleccionador espanyol, Vicente del Bosque, que va opinar que "els catalans tenen dret a decidir sobre el seu futur".

Resposta "amb la Constitució i les lleis
"

Rajoy també ha respost la pregunta que li ha fet Rosa Díez (UPyD) sobre la mateixa qüestió. El president espanyol li ha recomanat que no es preocupi pel que la dirigent ha titllat d'"actitud xantatgista" de la Generalitat perquè "jo vaig jurar guardar i fer guardar la Constitució i les lleis i així ho faré".

De fet, la pregunta de la líder d'UPyD ha enllaçat amb la proposta que va fer aquest dimarts de suprimir l'autonomia de Catalunya si la Generalitat usa els diners del rescat per a, segons ella, "promoure la secessió".

Rajoy ha fet aquestes consideracions sobre la manifestació independentista a Barcelona per la Diada i sobre el debat entorn de la independència durant la sessió de control al Congrés. Ha estat la primera vegada que Rajoy s'hi ha pronunciat explícitament.  Fins ara havia defugit fer-ho, deixant la responsabilitat en mans de la seva número dos, Soraya Sáenz de Santamaría. Tot i això, sí que s'hi va referir indirectament en un acte de record a la víctima d'ETA Miguel Àngel Blanco ahir al País Basc.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut