El líder socialista, Pedro Sánchez
El líder socialista, Pedro Sánchez (EFE)
Madrid

Rajoy no podrà trobar-se amb Sánchez dimecres i proposa quatre dates alternatives

Sánchez ha fet un oferiment formal per trobar-se amb Rajoy en un terreny neutral, fora de la Moncloa, mentre que Podem es nega a parlar si el PSOE no renuncia a Ciutadans

RedaccióActualitzat

Pedro Sánchez encara una setmana on continuarà buscant els suports que el facin president del govern espanyol. Per aconseguir-ho aquest dilluns ha enviat als grups polítics amb qui vol arribar a un acord, un document amb propostes de programa perquè comencin a treballar les comissions negociadores.

D'entrada amb Ciutadans, Esquerra Unida, Compromís i el PNB. També l'ha rebut Podem, però cap altra força política, tampoc algunes de les que possiblement podria necessitar suport parlamentari, votant a favor o abstenint-se, com Democràcia i Llibertat i Esquerra Republicana. De tota manera, és un document que el PSOE ha difos a la premsa, de manera que hores d'ara és accessible a tothom.

Rajoy no podrà trobar-se amb Sánchez dimecres

Mariano Rajoy no podrà reunir-se amb el líder del PSOE, Pedro Sánchez aquest dimecres, tal i com el dirigent socialista havia proposat.

Dimecres Rajoy tenia prevista una reunió amb el grup popular al Senat, segons fonts del partit. L'agenda de Rajoy torna a estar lliure a partir de dijous i, per tant, ha proposat a Sánchez posposar la seva trobada per qualsevol dia de dijous a diumenge vinent. Dijous Rajoy mantindrà una reunió amb el líder de Ciutadans, Albert Rivera, però sembla que això no seria impediment per trobar-se també amb Pedro Sánchez.

La secretària general del partit, Maria Dolores de Cospedal, s'ha queixat aquest cap de setmana que Sánchez haria evitat trobar-se amb Mariano Rajoy. Cospedal ha dit que ha comptabilitzat les vegades que Sánchez ha dit que no vol dialogar amb Rajoy: 17.

Pedro Sánchez, però, ara ja amb l'encàrrec del rei, ha ofert aquest matí mantenir una reunió amb Rajoy dimecres. Per aquesta reunió Rajoy haurà de sortir de la Moncloa, perquè la cita proposada per Sánchez és al Congrés, amb l'objectiu implícit de tractar Rajoy com a candidat, i no com a president. El líder socialista ha fet pública aquesta oferta als micròfons de RNE:

"Com que diu que no em vull reunir amb ell, li estiro la mà perquè ens veiem aquest dimecres."

El PP havia acceptat, en un primer moment, la cita. Ho ha fet aquest dilluns al migdia per boca del president del PP del País Basc i ministre de sanitat en funcions, Alfonso Alonso. A la tarda, però el partit ha recordat el compromís previ de Rajoy amb el grup del Senat. 

No sembla que la reunió hagi de servir massa més que per veure'ls junts, perquè Alonso ha deixat clar que Rajoy li dirà a Sánchez que la "única hipòtesi"  que contempla és "continuar com a president del govern". A més, no ha confirmat si Rajoy accepta la proposta de lloc de trobada, al Congrés dels Diputats.

Podem, a l'expectativa

El PSOE també ha enviat el document programàtic a Podem, però els de Pablo Iglesias es neguen a parlar mentre el PSOE no renunciï a Ciutadans. Aquest dilluns Iglesias ha insistit en què acceptarien una abstenció de Ciutadans per facilitar un govern PSOE-Podem, i ha reiterat que només parlaran amb el PSOE si les negociacions són per formar govern:

"Una cosa és mantenir el diàleg obert i parlar d'acords puntuals, i una altra molt diferent és parlar de govern i d'un govern de coalició."

Els socialistes mantenen les distàncies amb Podem, als que responsabilitzen d'un possible fracàs en el procés engegat per Pedro Sánchez. En paraules del secretari d'organització socialista, César Luena:

"El veto condueix directament que continuï governant Rajoy. Cal cedir, cal sumar perquè hi hagi un canvi progressista. Aquest és el missatge dels espanyols. Qui creu que guanya, fent-nos perdre a tots al final s'equivocaran i perdran més que ningú".

Posicions encara molt enrocades

Estem, doncs, davant d'una setmana que hauria de comportar canvis en les posicions de les forces polítiques amb representació al Congrés dels Diputats, canvis que els permetin acostaments que facilitin pactes de cara a la investidura. De moment, però, cadascun des grans partits manté les posicions, a l'espera que algú altre faci un moviment que permeti l'acostament. Tampoc hi ha encara data fixada pel debat d'investidura.

Mentrestant, Pedro Sánchez aprofita el temps i ha anunciat que, a més de les trobades dels negociadors del PSOE amb els partits, ell mateix es dedicarà a reunir-se amb una vintena d'entitats representatives de la societat civil per presentar-los les seves propostes de govern. Aquest dilluns mateix parlarà amb representants de l'Associació Espanyola d'Startups, i de la Confederació Espanyola de l'Economia Social (Cepes). La intenció manifesta és també demanar-los aportacions per incorporar-les al document programàtic.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut