Barcelona

Quino i la censura de la premsa satírica, protagonistes del 26è Saló del Còmic

El Saló del Còmic obre les portes a la Fira de Barcelona amb un programa que inclou la visita de dibuixants de primera línia com l'argentí Quino, Peter Bagge, un dels autors de més èxit dins del còmic independent, Milo Manara o Jean Giraud "Moebius", creador de Blueberry. Al Saló també hi ha exposicions com la dedicada als 50 anys de Mortadel·lo i Filemó o una altra de centrada en la censura que hi ha hagut en els últims cent anys a la premsa satírica, infantil i juvenil de l'estat. Es tracta d'una mostra única, ja que mai s'havia abordat aquesta qüestió de manera profunda. Vicent Sanchís, que ha recollit tot el material, ha descobert així dades poc conegudes. El Saló, que està obert fins al 20 d'abril, acull fins a 140 expositors nacionals i internacionals i es preveu que hi passin cent mil aficionats.

Actualitzat

La 26a edició del Saló Internacional del Còmic de Barcelona obre les portes fins diumenge i ofereix al visitant diverses exposicions, activitats lúdiques i la presència de destacats autors de còmic nacionals i internacionals com l'argentí Quino, Peter Bagge, Melinda Gebbie, Michael Golden, Tony Harris o Ray Harryhausen.

Ficomic acull un recorregut pels últims cent anys de censura i repressió a la premsa satírica, infantil i juvenil. El periodista valencià Vicent Sanchís ha destacat la mostra "Vinyetes censurades" com una de les novetats del Saló aquest any. Aquesta mostra realitza un recorregut per les diferents "normatives, pressions i manipulacions", que ha causat la censura des de començaments del segle XX, amb la suspensió el 1905 del setmanari satíric i catalanista "Cu-cut!", fins la retirada de l'exemplar d'"El Jueves", on es satiritzava els prínceps d'Espanya.

A més, les editorials també compten amb un espai al Saló per presentar les seves últimes novetats en aquest àmbit. També es poden contemplar altres exposicions dedicades a la relació entre Manara-Fellini amb treballs originals de l'autor italià Milo Manara, o la triologia "No passaran", dedicada a Vittorio Giardino.

Les Illes Balears

La comunitat convidada aquest any són les Balears, que gaudeixen d'un espai de 150 metres quadrats on hi ha els autors més representatius d'aquest territori, així com l'exposició "Historietes", que repassa algunes de les seves obres originals.

El director de l'Institut d'Estudis Baleàrics, Toni Planes, ha comentat la "satisfacció" i l'"orgull" de participar al Saló del Còmic de Barcelona, ja que la producció i la creació de còmics a les Balears és "molt important i dinàmica".

Per altra banda, el dibuixant mallorquí Pere Joan ha destacat el "gran nombre" d'autors i la "gran diversitat" de còmics a les illes que abasten pràcticament tots els estils.

Coincidint amb el Saló del Còmic, la Galeria Saavedra presenta fins al 27 d'abril l'exposició "Més que herois", que permet contemplar diferents treballs originals de Tim Sale, Salvador Larroca, Pasqual Ferry i Carlos Pacheco. La mostra té la voluntat de plasmar com la historieta de superherois és una expressió autèntica de la creació artística contemporània.

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut