El cos el formen homes i dones voluntaris des de l'inici de la guerra (Twitter The White Helmets)

Qui són els cascos blancs, els voluntaris per la guerra de Síria que ara lideren el rescat

Han salvat milers de civils d'edificis bombardejats durant la guerra de Síria i ara s'encarreguen dels rescats i del recompte de víctimes dels terratrèmols

La presència dels incansables cascos blancs és una constant en els cada vegada més infreqüents rescats a la zona controlada pels rebels de Síria devastada pels terratrèmols d'aquest dilluns.

S'enfilen a la runa i tenen molt clar com actuar a l'hora de fer un salvament. I no és casualitat.

Els cascos blancs, oficialment anomenats Defensa Civil de Síria, són un cos de voluntaris format fa 10 anys a les zones fora del control governamental, i la llarga guerra els ha donat molta experiència a l'hora de salvar civils atrapats als edificis bombardejats.

Aquest grup de rescatistes és el que lidera les operacions a les zones opositores, i ha alertat reiteradament de la falta de maquinària per al desenrunament, entre altres materials.

No són rescatistes professionals, sinó professionals diversos --com ara bombers, però també enginyers o professors-- que s'han arremangat.

Amb l'arribada del primer paquet d'ajuda humanitària, aquest dijous, el grup ha lamentat que el carregament no inclogués tampoc "equipament especial per als grups de cerca".

"Això ens fa sentir una gran desil·lusió, en un moment en què el que més necessitem és equipament que ens ajudi a salvar vides de sota la runa", han denunciat.

Els cascos blancs han lamentat els escassos recursos que els han arribat per fer front a l'emergència (Reuters)

Però no només per la feina durant els rescats són importants. Els seus recomptes de víctimes també són claus per conèixer l'abast del terratrèmol a les zones controlades pels rebels a les províncies d'Idlib i Alep. Les seves dades, de fet, s'agafen com a oficials i se sumen a les facilitades pels governs sirià i turc.

"S'espera que el balanç augmenti significativament, ja que centenars de famílies continuen atrapades sota la runa més de 75 hores després del sisme", asseguraven aquest dijous a través de twitter.

Suport internacional

Aquesta organització no armada té uns 3.000 membres i assegura que durant tots aquests anys ha salvat més de 125.000 vides "a tots els costats del conflicte".

L'organització admet que rep diners dels Estats Units, motiu pel qual Rússia i Al-Assad els consideren transmissors de les ordres de Washington, i fins i tot difonen notícies que intenten relacionar-los amb el jihadisme.

Segons el lloc web de l'organització, els cascos blancs ofereixen "una gamma de serveis essencials" per a més de 4 milions de civils al nord-oest de Síria.

Es refereixen, concretament, a la lluita contra incendis, l'assistència sanitària, la reparació de xarxes elèctriques, el manteniment de les aigües residuals, la retirada d'explosius, la neteja de de les carreteres enrunades, així com l'educació de les comunitats i la preparació per a futurs atacs.

Ara, però, totes les seves forces se centren en un rescat que s'ha de fer contra rellotge, amb gairebé cap ajuda i en una zona molt castigada pels ja 12 anys de guerra.

ARXIVAT A:
Síria
Anar al contingut