Barcelona

Què puc fer aquesta Setmana Santa?

Tradició i oci. Processons i xocolata. La Setmana Santa ofereix opcions per a tots els gustos. Molta gent aprofita aquests dies per descansar i fer turisme, però també per assistir a alguna de les nombroses passions i processons que se celebren arreu del territori. Els bunyols -de vent i de l'Empordà- i la mona de Pasqua endolceixen també aquestes dates.

Actualitzat
Festes tradicionals

Els cristians recorden durant la Setmana Santa l'entrada de Jesús a Jerusalem, la crucifixió i la resurrecció. Durant aquests dies són habituals les pel·lícules que recreen aquests fets i també les processons i les passions, amb particularitats diferents segons el territori.

Dilluns Sant dóna el tret de sortida a les processons. Dijous és un dels dies més importants perquè es recorda l'últim sopar de Jesús amb els seus deixebles. Són tradicionals les processons del Silenci, que es fa a diverses localitats com Reus o Tortosa. La de Tortosa, que comença a la mitjanit, és potser la més espectacular. Com cada any, la sortida s'ha fet des del barri de Remolins i l'arribada ha estat convent de la Puríssima. També a la mitjanit, a la ciutat de Lleida, ha tingut lloc la processó del Silenci i la Rompida de la Hora, i a Taradell, a l'Urgell, han celebrat la processó del Sant Crist. També ressalta la processó de Verges amb la coneguda Dansa de la Mort. Com ja va fer el 2009, enguany el músic Lluís Llach n'ha dirigit el muntatge. I a Badalona, més de 8.000 persones han participat a la processó dels Misteris -la més antiga de Catalunya-, que té el silenci com a tret més característic.

El dia més gran de la Setmana Santa és el divendres, quan es rememora la mort a la creu de Jesús. La jornada comença al matí amb el Via Crucis. Moltes localitats l'organitzen, entre les quals destaca el Via Crucis Vivent de Sant Hilari Sacalm, datat del 1728 i declarat per la Generalitat Bé d'Interès Nacional.

Altres actes són la funció de l'agonia del Sant Crist a la prioral de Sant Pere de Reus, que s'acaba amb el tradicional acte de Les Tres Gràcies a l'església de la Sang. Divendres Sant conclou amb les processons del Sant Enterrament del vespre. La més espectacular és la de Tarragona, declarada festa d'interès turístic nacional. Onze gremis i confraries de la ciutat acompanyaran els dinou misteris que desfilaran en una processó que recorrerà els principals carrers de la part alta de la ciutat. A Valls, Manresa i Girona, també es poden veure aquestes processons.

Diumenge de Pasqua se celebra la resurrecció de Jesús, que posa punt final a la Setmana Santa amb diferents processons. També és el dia que el padrí regala al fillol una mona de Pasqua, que tradicionalment es menjava l'endemà, tot i que actualment, moltes famílies la mengen el mateix diumenge.

Armats, manaies i caramelles

Els armats o els manaies, com els anomenen a les comarques de Girona, són una peça clau també de les celebracions d'aquests dies. Es tracta de grups de soldats romans que desfilen pels carrers de diferents ciutats el Diumenge de Rams, el Dijous o el Divendres Sant. Aquestes desfilades es poden veure a Besalú, Tarragona, Lleida, Mataró o Sant Vicenç dels Horts, entre altres.

Les caramelles hi posen la nota musical. Es tracta de cançons populars que es canten per Pasqua. Tradicionalment eren de temàtica religiosa, però han anat introduint un to més festiu i, en alguns casos, satíric. Sant Julià de Vilatorta, Cardona, Súria o Callús són algunes de les localitats on es poden sentir les caramelles.

Neu i platja

A banda de la tradició, molts aprofiten els dies de Setmana Santa per descasar o fer una escapada. La majoria de cases rurals i allotjaments de muntanya fregaran el 100% d'ocupació. A la costa s'espera superar el 70%. Les últimes nevades permetran als esquiadors gaudir aquests dies de la neu.

El temps aquests dies serà bastant tranquil amb temperatures que es mantindran.

Mones i bunyols

Les pastisseries també tenen aquests dies una oportunitat de fer caixa. És època per menjar bunyols, en les seves diferents varietats, de vent, de l'Empordà o de crema, tot i que la recepta ha anat evolucionant i variant-ne els ingredients.

Però l'estrella sens dubte és la mona de Pasqua. Es tracta d'un pastís guarnit amb ous o figuretes de xocolata que el padrí regala al fillol. Algunes pastisseries fan autèntiques obres d'art amb la xocolata reproduint amb cacau personatges animats, castells o, fins i tot, futbolistes.

La teva setmana Santa

I tu, què faràs aquesta Setmana Santa? Envia'ns un comentari i explica'ns les teves propostes i suggeriments per passar aquests dies.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut