L'entrada de la Seat de Martorell aquest dilluns, ja amb la producció aturada (EFE/Alejandro García)
L'entrada de la Seat de Martorell aquest dilluns, ja amb la producció aturada (EFE/Alejandro García)
Martorell

Seat presenta un ERO temporal als més de 14.000 treballadors pel coronavirus

Treball ha rebut unes 70 peticions de suspensió temporal de feina pels efectes de la pandèmia i l'estat d'alarma

RedaccióActualitzat

Seat s'atura a causa de les dificultats "logístiques i productives" derivades de l'estat d'alarma decretat per frenar el coronavirus. L'empresa automobilística ha presentat aquest dilluns un expedient de regulació d'ocupació temporal (ERTO) per força major a tota la plantilla, formada per 14.812 treballadors.

L'expedient pot mantenir tancada la fàbrica de Martorell, l'automobilística més important d'Espanya, "com a mínim quatre setmanes", segons ha explicat el president del comitè d'empresa, Matías Carnero. En tot cas, mentre duri l'estat d'alarma.

Direcció i comitè d'empresa s'han reunit aquesta tarda per negociar els serrells de l'ERTO, i Carnero ha destacat que demanen que se'ls garanteixi "almenys el 90% del sou" i que estan a l'espera del Consell de Ministres de demà per saber quines compensacions econòmiques preveu el govern espanyol.

 

 

L'ERTO s'adreça a tota la plantilla encara que, segons informa l'empresa, s'aplicarà "únicament" a les persones que hagin d'interrompre l'activitat pels efectes de la Covid-19:

"Seat analitzarà de forma contínua la necessitat de personal en cada centre de treball i mantindrà un ampli contingent de persones que permeti assegurar la continuïtat del negoci durant aquest període i reprendre l'activitat normal al més aviat possible."

 

Una treballadora de la planta de Seat a Martorell

L'empresa, que pertany al Grup Volkswagen, ha ofert la possibilitat de teletreball a les persones que ho poden fer i ha facilitat permisos retribuïts a les embarassades.

La companyia també garanteix el 100% del sou als treballadors tant confinats com en quarantena per haver estat en contacte amb algun positiu, tot i que, de moment, no se n'ha registrat cap cas. L'ERTO no afectarà aquest col·lectiu de treballadors fins que acabin la quarantena o el confinament.

El comitè executiu de Seat ha acordat complementar la prestació d'atur de l'ERTO fins al 80% del salari de cada empleat i incloure-hi un complement de previsió.

Mentre estigui parada la producció, Seat preveu que es pugui fer formació de personal.

L'empresa ja va decidir divendres tancar a partir d'avui les tres línies de producció de Martorell, que en els últims anys han registrat rècords. Les dificultats de mobilitat dels treballadors i problemes per rebre subministraments, alguns procedents de la zona d'Igualada, on hi ha confinament, han portat la direcció a presentar l'ERO temporal.

ERTO de Ryanair per a 1.500 treballadors

Ryanair deixarà molts avions a terra pels efectes del coronavirus
Ryanair deixarà molts avions a terra pels efectes del coronavirus (Reuters/Ints Kalnins)

Una altra empresa que està negociant un ERO temporal amb els treballadors és Ryanair. Segons fonts sindicals, la mesura es materialitzaria en la reducció d'un 50% de la jornada i les hores de vol de la totalitat de la plantilla, 1.500 treballadors a tot l'estat. També oferirà baixes voluntàries.

En principi, la mesura tindria vigència fins al mes d'abril.
L'empresa de baix cost irlandesa ha anunciat aquest dilluns que preveu deixar a terra la majoria dels avions a Europa en els pròxims set o deu dies i una forta reducció de capacitat també als mesos d'abri i maig.


IAG, matriu de Vueling, també en prepara un

Entre les empreses que estan negociant aquesta suspensió temporal de feina hi ha Vueling. La matriu de la principal aerolínia del Prat ha decidit, entre altres mesures, suspendre temporalment contractes de treball, reduir les hores de treball o aplicar opcions de vacances voluntàries no pagades.  

Més de 70 empreses registren EROs temporals

A l'espera d'incloure-hi la petició de Seat, la Conselleria de Treball ha rebut fins ara 70 expedients de regulació temporal d'ocupació derivats del coronavirus, que afecten més de 3.800 treballadors.

Des de divendres, Treball ha rebut 53 peticions d'ERTO per força major, que se sumen als 17 que havia rebut anteriorment.

Segon paquet d'ajudes de la Generalitat pel coronavirus

La Generalitat té previst aprovar aquest dimarts un segon paquet de mesures per reduir l'impacte de la crisi del coronavirus. El decret llei se centrarà a "garantir la continuïtat de la contractació pública, demorar el pagament de tributs i oferir una resposta als autònoms que s'han vist obligats a aturar la seva activitat".

Després de reunir-se amb patronals i sindicats, juntament amb els consellers de Treball, Empresa i Agricultura, el vicepresident, Pere Aragonès, ha defensat que és urgent una moratòria general de les quotes d'autònoms i Seguretat Social i dels pagaments de l'IVA.

El govern va aprovar dijous passat una línia de crèdit de 1.000 milions per a les pimes.

ARXIVAT A:
SeatCoronavirus Drets laborals
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut