L'ambaixada dels Estats Units a l'Havana
L'ambaixada dels Estats Units a l'Havana (Reuters/Alexandre Meneghini)

Què és la misteriosa síndrome de l'Havana dels diplomàtics? Una investigació apunta a Rússia

Es tracta d'una malaltia que ha afectat diplomàtics nord-americans arreu del món en els últims anys i ara una investigació la vincula amb Rússia

RedaccióActualitzat

Una investigació conjunta de diversos mitjans de comunicació apunta a la intel·ligència militar russa com a possible responsable dels incidents de salut coneguts amb el nom de síndrome de l'Havana. Una de les veus principals d'aquestes acusacions és la d'un tinent coronel nord-americà retirat que ha participat en aquestes indagacions per aclarir els orígens d'uns símptomes que, diu, comparteixen els que treballen en alguna missió relacionada amb Rússia.

Aquesta investigació, que inclou el programa "60 minutes", de la CBS, el mitjà rus The Insider, amb base a Riga, i la revista alemanya Der Spiegel, relaciona aquests atacs amb l'ús d'una arma sònica que estaria operant la intel·ligència russa.

Roman Dobrokhotov, periodista de The Insider, ha assegurat a la xarxa social X (abans Twitter) que han estat "investigant durant tres anys" i que, finalment, "ho han pogut demostrar".

"Ho hem investigat durant tres anys i, finalment, hem aconseguit demostrar-ho: els mateixos oficials de la Federació Russa que van enverinar Skripal estan paralitzant diplomàtics nord-americans d'arreu del món amb una arma secreta." 

Segons la investigació periodística, s'ha pogut ubicar membres de la unitat d'intel·ligència russa anomenada 29155 als llocs on el personal diplomàtic dels Estats Units ha tingut aquest problema de salut. 

Fa uns anys, la intel·ligència dels Estats Units havia qualificat d'"improbable" el fet que un adversari estranger fos capaç de provocar aquesta síndrome als seus treballadors, tot advertint que tenien poques dades amb què treballar.

Arran d'aquestes informacions, Donald Trump va decidir suspendre els serveis consulars a l'Havana el 2017 i reduir al mínim el personal destinat a l'illa.
 

Què és la síndrome de l'Havana?

Aquest fenomen rep aquest nom perquè el primer cas es va detectar a la capital cubana el 2016, tot i que informes més actuals suggereixen que es podria haver originat a Alemanya, dos anys abans.

Els símptomes es van manifestar en els 21 diplomàtics dels Estats Units que treballaven a l'ambaixada nord-americana a Cuba en aquell moment. Inclouen fatiga, pèrdua de memòria, marejos, nàusees, mals de cap i, fins i tot, una testimoni explica que va notar un cop sonor molt fort abans de tenir els primers símptomes. Molts dels treballadors que viuen aquestes molèsties s'han vist obligats a agafar la baixa.

Informes d'intel·ligència americans van assenyalar la sospita que els afectats haurien estat atacats amb "energia dirigida amb microones disparades des de dispositius ocults", catalogats com a "armes acústiques no letals".
 

Rússia nega les acusacions i demana prudència a la Casa Blanca 

Dmitri Peskov, portaveu del Kremlin, ha dit que no és la primera vegada que es vincula aquesta síndrome de l'Havana amb Rússia, però nega rotundament que hi estiguin relacionats:

"Ningú ha publicat ni mostrat mai cap prova convincent d'aquestes acusacions infundades. Tot això son acusacions injustificades per part dels mitjans de comunicació."

El Departament d'Estat dels EUA tampoc ha apuntat a Rússia. Un cop publicada la investigació, s'ha refermat en la idea que no hi ha cap actor estranger darrere de la síndrome. "És una cosa que la intel·ligència comunitària ha investigat extensament", ha afirmat el portaveu del Departament d'Estat, Matthew Miller.

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsRússia
Anar al contingut