Què diu el nou conveni de l'ICS: sous més alts, més descansos i guàrdies més ben pagades

Substitueix el que estava vigent des del 2006, l'han signat tots els sindicats menys el CATAC-CTS i afecta 55.000 treballadors de 289 caps i 8 hospitals

RedaccióActualitzat

Finalment l'Institut Català de la Salut, l'ICS, ja té conveni col·lectiu acordat i signat amb tots els sindicats per substituir el del 2006, que es considerava caducat des de la pandèmia.

Pel que fa als metges, el nou conveni els garanteix un sou de 65.000 euros anuals des del moment que acaben el MIR, quan fins ara començaven cobrant uns 50.000 euros i anava pujant gradualment.

També els augmenta el preu de la guàrdia, un 30% de mitjana, i es garanteixen 24 hores de descans posterior, mentre s'afegeix un complement pels metges que ja no en fan, de guàrdies.

Així, per evitar que els metges de més edat els baixi la nòmina quan deixen de fer guàrdies, rebran un complement extra d'entre 1.000 i 3.000 euros.

Treballar en l'Atenció Primària també tindrà un complement nou: 19.000 euros anuals quan sigui en zones urbanes i 20.000 si es tracta d'una zona rural.

 

Pel que fa al personal d'infermeria, el nou conveni garanteix un augment de sou de 1.700 euros l'any, a més de complements pels quals treballen per torns per cobrir les 24 hores del dia.

També inclou el reconeixement d'especialitats en infermeria, que també gaudiran de complements salarials.

 

Segons explica la conselleria, entre les mesures que afecten tots els col·lectius de l'ICS, el pacte inclou que els professionals que s'incorporin se'ls reconeixerà la carrera professional de la resta del sistema.

Altres col·lectius professionals com fisioterapeutes, treballadors socials, auxiliars administratius, tècnics en cures auxiliars d'infermeria, zeladors, etc., també han millorat les condicions laborals amb diferents increments salarials anuals.

El conseller de Salut, Manel Balcells ha reivindicat que el nou conveni és "imprescindible" per "posar al dia" les condicions laborals dels professionals de l'ICS, ja que l'anterior acord era del 2006.

El titular de Salut ha assegurat que permet situar les condicions laborals a un nivell competitiu i confia que, amb les millores, els professionals no percebin altres llocs fora de Catalunya com a més atractius per anar-hi a treballar. 
 

Primer conveni signat amb Metges de Catalunya

Tot això suposarà un cost d'uns 320 milions d'euros que repercutiran en les condicions laborals i salarials de 55.000 treballadors de 289 equips d'atenció primària i de 8 hospitals.

L'han signat gairebé els sindicats amb representació al sector, CCOO, UGT, Satse i, per primera vegada, Metges de Catalunya, el sindicat que més bel·ligerant s'ha mostrat els últims anys. L'únic que no l'ha signat és el CATAC-CTS i que, juntament amb UGT i l'Intersindial, s'han manifestat a les portes de la conselleria reclamant un conveni "digne per a tothom".

Els sindicats han valorat positivament l'acord, però tant CCCO, UGT i Metges de Catalunya han coincidit en dir que cal seguir treballant per aconseguir noves millores. UGT ha concretat que "cal treballar per a les categories que han quedat despenjades", que són els tècnics de grau superior i de manteniment. 

És un conveni que arriba 11 mesos després que es pactés el de la sanitat concertada, que precisament no va tancar-se fins després d'una vaga promoguda per aquest sindicat.

El sistema sanitari català es va crear formalment el 1990 amb la Llei d'ordenació sanitària de Catalunya (LOSC) i actualment el formen uns 140.000 treballadors. A

grans trets, hi ha dos grans blocs de professionals: els més de 50.000 que treballen per a l'ICS, la gran empresa pública, i uns 70.000 que ho fan per a diverses entitats proveïdores, que s'agrupen a la xarxa concertada coneguda com a SISCAT i que van signar el seu nou conveni fa prop d'un any. Alguns centres, com l'Hospital Clínic, del Mar i de Sant Pau, tenen conveni propi.
 

 

ARXIVAT A:
Salut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut