Quarta trucada fallida de Torra a Sánchez, que li reclama una crida a la convivència
Quim Torra demana a Sánchez "iniciar un diàleg sense condicions" (ACN/Sílvia Jardí)

Quarta trucada fallida de Torra a Sánchez, que li reclama una crida a la convivència

El president de la Generalitat demana que s'investiguin "els fets ocorreguts la setmana passada" i les actuacions dels Mossos "que no s'hagin ajustat als protocols"

RedaccióActualitzat

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha denunciat aquest dimarts la "irresponsabilitat creixent" de Pedro Sánchez, el president del govern espanyol en funcions, que, per quart dia consecutiu, no li ha respost la trucada.

"Per quart dia consecutiu he trucat al president Sánchez, i ha tornat a no contestar-me. La irresponsabilitat és creixent. Ningú pot entendre que el president Sánchez no hagi contestat el president de Catalunya. Els problemes polítics es resolen amb democràcia i diàleg."

 

Pedro Sánchez demana a Quim Torra que "faci una trucada a la convivència" (EFE/Ismael Herrero)

 

Pedro Sànchez, des de Huelva, ja ha respost a Torra, durant un míting de precampanya, per dir-li que "si vol parlar, que faci una trucada a la convivència".

"Reivindiquem la temprança i això vol dir ser ferm i proporcional en la resposta. Nosaltres sempre estem a favor del diàleg, però el diàleg dins de la llei."

"Aquí, l'ordre dels factors sí altera el producte. Primer llei, i després diàleg. Primer Constitució, Estatut d'Autonomia i després diàleg."

"Si el senyor Torra vol parlar, primer que ho faci amb els catalans que no pensen com ell, amb la part que no és independentista."

"I si ha de fer trucades, que va trucant per aquí i per allà, que faci una trucada a la convivència, que faci una trucada al rebuig generalitzat de la violència i que faci una trucada a la solidaritat amb les forces i cossos de seguretat de l'Estat i la policia autonòmica, que estant defensant precisament als catalans de la violència que pateixen."

 

Un acord de govern i dues propostes

Torra ha comparegut en una roda de premsa anunciada a última hora del matí en què també ha informat de dues propostes que ha traslladat al govern.

La primera és la creació d'una comissió parlamentària sobre "els fets ocorreguts la setmana passada":

"Necessitat que en el termini més breu possible es creï una comissió d'investigació al Parlament, que estudiï i analitzi amb total transparència tots els fets ocorreguts la setmana passada i a la qual es convidi a participar al Síndic de Greuges i a entitats de drets humans, etc."


La segona és que Torra ha demanat al conseller d'Interior, Miquel Buch, que s'investiguin les "actuacions dels Mossos d'Esquadra que no s'hagin ajustat als protocols" d'actuació policial.

"He demanat al conseller d'Interior que s'iniciïn immediatament totes les investigacions internes que calguin per aquelles actuacions que no s'hagin ajustat als protocols i s'obrin els expedients necessaris per depurar les responsabilitats corresponents, com sempre s'ha fet en el cos dels Mossos d'Esquadra, i, precisament, per la mateixa confiança en el cos dels Mossos d'Esquadra."


Torra ha obert la seva compareixença informant sobre un acord de govern, de sis punts, adoptat després d'haver estat "notificat de la resolució del Tribunal Constitucional respecte a l'anul·lació de diferents acords que s'havien pres al Parlament de Catalunya".

L'acord, que "reitera al president en funcions del govern de l'estat la necessitat d'iniciar el diàleg amb el president de la Generalitat", arriba després que "el president en funcions del govern de l'estat no ha acceptat els requeriments reiterats de diàleg" i "en la seva visita a Catalunya s'ha negat a reunir-se amb el president de la Generalitat".

Defensa "el compromís per una solució política i democràtica per al conflicte entre Catalunya i les institucions de l'estat espanyol, instant al president en funcions del govern de l'estat a iniciar un diàleg sense condicions". Un diàleg en què "el govern de la Generalitat defensarà l'exercici del dret a l'autodeterminació".

 

Torra celebra "les manifestacions pacífiques" i reitera "la condemna dels actes violents" (ACN/Sílvia Abril)

 

L'acord també reitera el rebuig a la sentència del procés per part del govern, que es compromet a "continuar impulsant les accions necessàries per garantir els drets humans, civils i polítics dels ciutadans".

A més, celebra "les manifestacions pacífiques" de rebuig a la sentència, reitera "la condemna dels actes violents" i "trasllada l'escalf a totes les persones ferides" durant els aldarulls de la setmana passada.

Torra, d'altra banda, ha celebrat l'acord de JxCat, ERC i la CUP per presentar al Parlament una proposta de resolució sobre el dret de l'autodeterminació.

També s'ha referit al fet que el lema "Spain Sit ant Talk", utilitzat aquest dilluns per demanar diàleg al govern espanyol, ha estat "trending topic" a la xarxa social Twitter, i al fet que la comissionada de Drets Humans del Consell d'Europa vol que Espanya investigui l'actuació policial a Catalunya.

ARXIVAT A:
Judici procésQuim Torra
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut