Barcelona/Madrid

Puigdemont presenta a Rajoy un document amb 46 demandes i un altre amb un llistat d'incompliments de l'Estat

El president de la Generalitat ha presentat a Rajoy un document amb 46 demandes al govern espanyol i un llistat del que el govern català considera que són incompliments per part de l'executiu espanyol

RedaccióActualitzat

Primera trobada del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, amb el president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy. Amb la reunió d'aquest dimecres es reprèn el diàleg entre el president català i el del govern espanyol després de gairebé dos anys. La reunió ha durat dues hores i vint minuts i ha acabat passades les set del vespre.

A l'arribada del president de la Generalitat a La Moncloa, sota la pluja, Rajoy ha esperat Puigdemont a l'escalinata, on tots dos s'han saludat i han posat somrients per als informadors gràfics.

 

Ja a dintre, Rajoy ha obsequiat Puigdemont amb un facsímil de la primera edició de la segona part d'"El Quixot", en què el cavaller viatja a Barcelona i veu el mar per primer cop.

 

El president de la Generalitat ha arribat a Madrid amb AVE i amb dos documents sota el braç. En un hi ha 46 demandes al govern espanyol, multiplicant per dos el document de 23 temes que el seu predecessor, Artur Mas, va presentar a Rajoy el juliol del 2014. L'altre document és un llistat del que el govern català considera incompliments per part de l'executiu espanyol.

Puigdemont afronta la reunió amb expectatives limitades

Al matí, durant la sessió de control al Parlament, el president de la Generalitat ha explicat com afronta la reunió a Madrid:

"La voluntat és sempre a partir d'un raonable escepticisme, d'un prudent optimisme i d'una correcció institucional que aquest govern sempre ha tingut."

 

 

En tot cas, Puigdemont ha celebrat que La Moncloa no hagi vetat cap dels temes que li plantejarà. El líder del PP català, Xavier García Albiol, li ha promès el suport del seu partit si reclama millores per a Catalunya que el president espanyol pugui acceptar:

"Vostè té una gran oportunitat de transmetre un gran missatge: plantejar-li al president Rajoy millores i més recursos per a Catalunya perquè puguin ser assumibles pel president del govern."

I Puigdemont ha respost que les necessitats del país van molt més enllà del que Rajoy ha ofert fins ara:

"La capacitat de solució del president Rajoy fins ara ha estat perfectament descriptible, i, per tant, si l'ambició en què un ha d'anar a reunir-se amb el president en funcions és allò que està disposat a assumir, és una ambició més aviat escassa que no faria justícia a les urgències i a les necessitats que té plantejades aquest país."

El PSC li ha demanat que busqui acords amb Rajoy per tirar endavant el seu pla de govern i ha dubtat que el govern tingui temps per complir el pla presentat aquest dimarts. Ciutadans ha qualificat els 100 dies de govern d'improductius i ha retret la manca d'acords amb el govern espanyol. A preguntes de Catalunya Sí que es Pot, el president ha dit que mai han abandonat la idea d'una consulta pactada, però ha demanat a la formació que es posicionin en cas que un referèndum no tiri endavant.

Sobiranisme, incompliments i judicialització

Després de cent dies de govern a Catalunya, Puigdemont i Rajoy s'entrevistaran per primer cop. Fins ara, només havien coincidit a l'aeroport del Prat, el 23 de març, en l'acte de record a les víctimes de la tragèdia de Germanwings, on només es van saludar i van tenir una conversa de cortesia.

 

 

L'agenda del president de la Generalitat inclou el procés independentista que impulsa el seu govern. També li plantejarà a Rajoy els incompliments financers per part del govern central, que, segons Puigdemont, posen en perill les costures dels serveis socials. Recordem que la Generalitat està en plena fase d'elaboració dels pressupostos. El cap de l'executiu català va explicar aquest dimarts que tenia previst abordar la judicialització de la política, parlant del procés judicial relacionat amb el 9-N i els recursos al Tribunal Constitucional de mesures aprovades pel govern, com el decret de pobresa energètica.

Des del govern espanyol ja han advertit que Mariano Rajoy no oferirà cap proposta a Carles Puigdemont com a resposta al full de ruta independentista. És el missatge que surt de l'entorn del president espanyol en funcions, que avisen que si Puigdemont posa sobre la taula el projecte sobiranista, Rajoy defensarà la llei, la Constitució i la unitat d'Espanya.

De fet, la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ja ha advertit que Puigdemont no pot demanar a Rajoy "coses que un president del govern no pot donar":

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut