Puigdemont no va al ple de l'Eurocambra davant el dubte sobre la seva protecció

Aquest dilluns es fa una sessió plenària a la seu d'Estrasburg, a França, i hi ha la incògnita de si el poden detenir a ell i a Toni Comín després de la sentència del TGUE

Josep Maria Camps ColletActualitzat

Aquest dilluns ha començat a Estrasburg una sessió del Parlament Europeu, i els eurodiputats catalans de Junts Carles Puigdemont i Toni Comín no hi han anat.

El motiu és la sentència del Tribunal General de la UE, el TGUE, que dimecres de la setmana passada va donar per bona la retirada de la seva immunitat que l'Eurocambra va acordar al març.

Puigdemont va dir dijous que havia demanat al PE que aclarís si els garanteix que en el desplaçament a Estrasburg, que és a França, els protegiran i no els detindran.

Aquest dilluns a les 10 del matí Puigdemont ha dit que el PE no els ho ha garantit, i que per això no hi anirien "contràriament al que era la nostra intenció i el nostre deure":

"Tot el que hem rebut és que arribat el cas "prendrà totes les mesures disponibles per defensar qualsevol de les immunitats a què puguin tenir dret en aquell moment". És a dir, més ambigüitat".


El seu advocat, Gonzalo Boye, va defensar dimecres que els havien de mantenir la immunitat de desplaçament, però els dubtes sobre això van portar a la petició de l'aclariment.

Malgrat que Puigdemont va afirmar que hi aniria "si res no canviava", també va admetre que defensar-se d'una detenció a França seria més difícil que la d'Alemanya del 2018.


Un eurodiputat dels Verds critica que no s'hagi defensat la immunitat de Puigdemont

En el ple, l'eurodiputat cors dels Verds François Alfonsi ha retret a la presidenta de l'Eurocambra, Roberta Metsola, que no hagi defensat la immunitat de Puigdemont i Comín perquè poguessin assistir a la sessió d'aquest dilluns a la tarda.

Alfonsi ha assenyalat que els dos eurodiputats de Junts no han pogut anar a Estrasburg per la "manca de garanties" sobre la immunitat i ha subratllat que, en una sessió "molt important" en què "cada vot compta", l'absència de Puigdemont i Comín és "perjudicial per a la vida democràtica del Parlament".

L'eurodiputat cors ha demanat a la presidenta de l'Eurocambra una intervenció "ferma" perquè tots dos puguin participar al ple i li ha preguntat com és que encara no ho ha fet.


Segons Puigdemont caldria un altre suplicatori al PE

De tota manera, el jutge del Tribunal Suprem encarregat del cas, Pablo Llarena, no ha emès encara una nova euroordre, i Puigdemont afirma que abans de fer-ho ha de demanar un altre suplicatori al PE.

El motiu és que l'aixecament de la immunitat el PE la va decidir per una euroordre anterior pel delicte de sedició, que ara no existeix, i la nova la faria pel de malversació agreujada, com ja ha avançat.

En tot cas, Puigdemont i Comín esperen que el recurs que posaran al Tribunal de Justícia de la UE, que és per sobre del TGUE, els doni la raó que ara aquest no els ha donat.

L'argument és l'ambigüitat de la sentència del TGUE, que Boye assegura que es contradiu quan relaciona la immunitat dels europarlamentaris i els drets fonamentals dels ciutadans europeus:

"Se'ns diu que la immunitat ve regulada per la carta de drets fonamentals, però tot seguit es diu que no afecta els drets fonamentals."

Al final, però, i malgrat l'argumentació sobre el nou suplicatori, Puigdemont i Comín no han volgut arriscar-se que l'anada a Estrasburg s'aprofiti per detenir-los i que França els acabi extradint a Espanya.


Puigdemont vs. Pedro Sánchez

Tot això està passant en plena campanya electoral pel 23J, i Puigdemont no s'està d'intervenir-hi: ho ha fet aquest diumenge a les xarxes socials, ironitzant sobre una afirmació de Pedro Sánchez:

Ponsatí critica l'estratègia "autonomista" de Junts

Qui sí que ha anat aquest dilluns a Estrasburg és Clara Ponsatí, que està acusada només de desobediència, que no comporta presó i, per tant, no es poden emetre euroordres contra ella.

Ha confirmat que anirà a la sessió del PE en una entrevista al diari Ara feta a Perpinyà i publicada aquest diumenge, en la qual ha tornat a criticar l'estratègia "autonomista" de Junts:

"Comparteixo l'estratègia judicial a l'exili, però no la seva instrumentalització per tapar que s'ha tornat a l'autonomisme."

Ponsatí, que va presentar-se a les llistes de Junts al Parlament Europeu com a independent, va criticar durament l'estratègia d'aquest partit el mateix dia de la sentència del TGUE i al costat de Puigdemont.

Amb un discurs radicalment independentista, llavors va dir que calia deixar de "prometre a la gent que amb les tàctiques judicials farem la llibertat":

"Prou ficcions, prou xutar la pilota endavant, prou alimentar il·lusions que no es materialitzen."

Clara Ponsatí llegint la seva declaració al costat de Carles Puigdemont, el 5 de juliol a Brussel·les

Preguntada aquest diumenge per les eleccions del 23J, ha afirmat que si estigués a Catalunya no votaria ni per Junts, ni per ERC ni per la CUP, sinó que ho faria en blanc o nul, o s'abstendria.


Comín rebat les crítiques de Ponsatí

Les crítiques de Ponsatí de dimecres les ha rebatut aquest cap de setmana Toni Comín, afirmant que "no era el dia ni el lloc" per fer-les, i també que són falses:

"No hem alimentat cap il·lusió sobre un efecte taumatúrgic de les sentències."

Comín ho ha dit en una entrevista publicada per Vilaweb aquest cap de setmana, assegurant que l'estratègia d'ell i de Puigdemont a la Unió Europea és una victòria judicial que els permeti "tornar en llibertat".

També ha recordat a Ponsatí que ella sí que pot tornar a Catalunya "gràcies a una reforma que ha impulsat Jaume Asens" per derogar la sedició i de la qual s'ha beneficiat.

I ha afirmat que, pel que fa al projecte independentista en general, la seva estratègia és la de Consell de la República, que ha dit que es basa en la "desobediència civil, la lluita no violenta, la mobilització social i el desbordament democràtic".

 

ARXIVAT A:
Parlament EuropeuCarles PuigdemontToni ComínClara Ponsatí
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut